fbpx

Συνάντηση της Ρ. Δούρου αντιπροέδρου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας με την Μ. Καραμανλή, Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας με την Ελλάδα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Η οικονομία πολέμου και η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ που επιβάλλει η σημερινή ηγεσία της, υπονομεύουν το μέλλον των λαών της Ευρώπης αλλά κι εκείνο της ίδιας της Ένωσης. Απέναντι σε αυτή την αρνητική προοπτική, τα κοινοβούλια μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντες προάσπισης δημοκρατίας και κοινωνικής πολιτικής, παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας, κατά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της με την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας με την Ελλάδα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή.

Με την προϋπόθεση ύπαρξης ανάλογης πολιτικής βούλησης, Ελλάδα και Γαλλία μπορούν να συμβάλλουν σε έναν νέο σύγχρονο ρόλο των Κοινοβουλίων, η λειτουργία των οποίων, παντού, υποβαθμίζεται προς όφελος της κεντρικής εξουσίας” παρατήρησε η ίδια. Συγκεκριμένα υπογράμμισε την ανάγκη της ανάληψης ειρηνευτικών πρωτοβουλιών μέσα από πολυμερή διπλωματική προσέγγιση και τη δραστηριοποίηση κατά της ακροδεξιάς. Επιβάλλεται παράλληλα “η αντιμετώπιση προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή καθώς η Μεσόγειος αποτελεί σήμερα hot spot της κλιματικής κρίσης, ή η τεχνητή νοημοσύνη και οι επιπτώσεις της”.

Σήμερα τα θεμέλια του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος καταρρέουν : η Δημοκρατία υπονομεύεται και στη Γαλλία και στην Ελλάδα, η ακροδεξιά ανακάμπτει παντού με όχημα την ακροδεξιά ατζέντα για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, την οποία έχει πλήρως υιοθετήσει η σημερινή ηγεσία της ΕΕ, πολλαπλασιάζονται οι ανισότητες ενώ οι ανάγκες των κοινωνιών υποβαθμίζονται καθώς πλέον προηγείται η λογική του επανεξοπλισμού και μάλιστα με φόντο τον πυρηνικό εφιάλτη”.

Απόπειρα εργαλειακής χρήσης του παρελθόντος η απαξιωτική αναφορά Μπαϊρού στην κυβέρνηση Τσίπρα

Σχολιάζοντας τα μέτρα προϋπολογισμού λιτότητας που παρουσίασε ο Γάλλος Πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι πρόκειται για “την πλήρη ευθυγράμμιση με το αίτημα Τραμπ για στρατιωτικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ” μέσα από “σειρά δραστικών περικοπών των δημόσιων δαπανών, παγώματος μισθών, συντάξεων”. “Όλα αυτά αποτελούν εικόνες του μέλλοντος που αφορούν και άλλες χώρες της ΕΕ”. “Μέτρα που πολλαπλασιάζουν και βαθαίνουν τις ανισότητες, προκαλώντας ραγδαία φτωχοποίηση όλο και περισσότερων πολιτών”. Η Τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στηλίτευσε ως “κλασική περίπτωση διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας και απόπειρας εργαλειακής χρήσης του παρελθόντος για την εξυπηρέτηση των σημερινών σκοπιμοτήτων”, την αναφορά του Γάλλου Πρωθυπουργού στο 2015 και τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. “Ήταν μια απόπειρα εκφοβισμού της γαλλικής κοινωνίας, κραδαίνοντας το φόβητρο του ‘δεν θα γίνουμε Ελλάδα’”. “Πραγματικά η απαξιωτική αναφορά Μπαϊρού στην Ελλάδα, ήταν απογοητευτική, δεν προάγει τις διμερείς σχέσεις και δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς τους”.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά, προς όφελος της ακροδεξιάς

Η ίδια λογική μιλιταρισμού και ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ, που δεν συμβάλλει στην απαραίτητη στρατηγική αυτονομία που χρειάζεται η ΕΕ, διαπνέει και τον προϋπολογισμό σε βάρος των κοινωνιών, σε βάρος των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, των αγροτών” που παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτή η στρατηγική “ανοίγει διάπλατες τις πόρτες στην Τουρκία και την αναπτυσσόμενη αμυντική της βιομηχανία, καθιστώντας τες τμήματα της εξοπλιστικής στρατηγικής της ΕΕ, του προγράμματος SAFE” συνέχισε η ίδια, παρατηρώντας ότι “αυτή η εξέλιξη είναι άκρως προβληματική καθώς η χώρα αυτή εδώ και 51 χρόνια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμημάτων χώρας μέλους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας”. “Παρόλα αυτά η ηγεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας ασκεί πολιτική α λα καρτ, που υπονομεύει την αξιοπιστία της, ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς: από τη μια καταδικάζει, και ορθά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από την άλλη κάνει τα στραβά μάτια σε ό,τι αφορά την Τουρκία”.

Share This