Η Ρένα Δούρου στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου στο Μαρακές
Η γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που αναγνωρίζουν ΟΗΕ και ΔΠΔ, αποτελεί στίγμα για την ανθρωπότητα και πρέπει άμεσα να τερματιστεί, είπε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, Τομεάρχισσα Εξωτερικών, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ Μεσογείου-Περσικού Κόλπου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου στο Μαρακές, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.
Η ίδια παρατήρησε ότι η “ειρήνη στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος, βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών” και κάλεσε το Φόρουμ να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους Παλαιστινίους, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επείγουσα επανέναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για το παλαιστινιακό ζήτημα στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για λύση δύο κρατών.
Για δίκαιη, πράσινη ενεργειακή μετάβαση
Στην παρέμβασή της στη δεύτερη συνεδρία του Φόρουμ, η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στις στρατηγικές επιλογές για δίκαιη, πράσινη ενεργειακή μετάβαση με όρους κοινωνικής συνοχής και ανθεκτικότητας. Έδωσε έμφαση στην “καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους στις περιοχές της Ευρω-Μεσογείου και του Κόλπου”, παρατηρώντας ότι ο “περιορισμός στην πρόσβαση σε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια πολλαπλασιάζει, βαθαίνει και επιδεινώνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες”. Η ίδια επισήμανε ότι χρειάζονται “συμπεριληπτικές και στοχευμένες ενεργειακές πολιτικές” για τη διασφάλιση της δίκαιης πράσινης μετάβασης σε ένα βιώσιμο μέλλον προς όφελος όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό “δεν είναι απλά ένα τεχνικό ζήτημα μείωσης των εκπομπών άνθρακα : αφορά την ενεργειακή κυριαρχία, την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής, διασφαλίζοντας παράλληλα κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα”. Η επίτευξη των στόχων αυτών επιβάλλει διεθνή συνεργασία και συντονισμό ειδικά στη σημερινή περίοδο που χαρακτηρίζεται από την άνοδο ενός νέου κλιματοσκεπτικισμού. “Ως εκλεγμένοι βουλευτές έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, οικοδομώντας ασφαλές περιβάλλον και διασφαλίζοντας βιώσιμο πλανήτη για τις νέες γενιές”.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία των λαών και όχι των κερδών των ελίτ της τεχνολογίας
“Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να υπηρετεί τους λαούς, όχι τα κέρδη μιας χούφτας ελίτ της τεχνολογίας”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου στην παρέμβασή της στην τρίτη συνεδρία του Φόρουμ με αντικείμενο την “ενίσχυση της εποπτείας της Τεχνητής Νοημοσύνης από τα Κοινοβούλια”. “Γιαυτό και σήμερα χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο διασφάλισης διαφάνειας, δημοκρατικής λογοδοσίας και εναρμόνισης της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις δημοκρατικές αξίες”. “Είναι επιτακτική ανάγκη τα ελεύθερα εκλεγμένα κοινοβούλια, που εκπροσωπούν τη βούληση των πολιτών, να διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο έναντι της Τεχνητής Νοημοσύνης, διασφαλίζοντας ότι αυτή η τεχνολογική επανάσταση υπηρετεί την κοινωνία και όχι μόνο κερδοσκοπικά συμφέροντα”.
“Μια ανεξέλεγκτη Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γίνει εργαλείο παραπληροφόρησης με τη δημιουργία και διάδοση deepfake news και σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία”, υπογράμμισε, θυμίζοντας τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 από το Συμβούλιο της Ευρώπης. “Είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής συμφωνία για την ΤΝ που εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αντιμετωπίζοντας κινδύνους όπως η παραπληροφόρηση, οι αλγοριθμικές διακρίσεις, κ.α.”.