fbpx

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου

Ούτε μία αφορά δεν αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα της ατζέντας της “Γαλάζιας Πατρίδας” ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τίτλο “Ενισχύοντας τη Θαλάσσια Ασφάλεια μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για Παγκόσμια Σταθερότητα” (“Strengthening Maritime Security through International Cooperation for Global Stability”).

Το γεγονός αυτό και τα σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες που δημιουργεί σχετικά με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, θέτουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών, βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της Τομεάρχισσας Εξωτερικών του κόμματος, Ρένας Δούρου. “Αυτή η μη αναφορά σημαίνει ότι η κυβέρνηση απεμπολεί πλέον κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας έναντι της προκλητικής πολιτικής της “Γαλάζιας Πατρίδας” της τουρκικής κυβέρνησης;”, είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν. Προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, και το ερώτημα αν θα “ζητήσει ο πρωθυπουργός να εξαρτηθεί η συμμετοχή της Τουρκίας στα εγχειρήματα ευρωπαϊκής άμυνας από την τήρηση της Σύμβασης UNCLOS, η οποία άλλωστε αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή τους οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ παρατηρούν ότι “μολονότι κατά την ομιλία του, ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ειδικά στο πλαίσιο του ΙΜΟ, αλλά και στην ανάγκη σεβασμού της Σύμβασης του Δικαίου της Θαλάσσης, γνωστή και ως UNCLOS, απέφυγε οιαδήποτε αναφορά στις πρακτικές της γείτονος, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα την διεθνή νομιμότητα”.

Από το βήμα του ΟΗΕ, όπου συχνά ο Τούρκος Πρόεδρος έχει παρουσιάσει το νεο-οθωμανικό του αφήγημα και έχει καλέσει σε αναγνώριση της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής τμημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κύριος Μητσοτάκης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις προσπάθειες υφαρπαγής και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, από την Τουρκία” τονίζουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ..

Στο πλαίσιο αυτό ρωτούν “γιατί ο Πρωθυπουργός απέφυγε την οιαδήποτε αναφορά στον τουρκικό αναθεωρητισμό ο οποίος, μεταξύ άλλων, παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας”. Θέτουν επίσης το ερώτημα αν αυτή “η αποφυγή αναφοράς στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί τμήμα και τίμημα της περίφημης στρατηγικής των “ήρεμων νερών” χάριν της οποίας η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις”.

Τέλος βάζουν το ζήτημα αν η κυβέρνηση διαθέτει “εθνική στρατηγική με αρχή – μέση και τέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο”. Και αν θα “ζητήσει ο πρωθυπουργός να εξαρτηθεί η συμμετοχή της Τουρκίας στα εγχειρήματα ευρωπαϊκής άμυνας από την τήρηση της Σύμβασης UNCLOS, η οποία άλλωστε αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Η ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας έναντι της Τουρκίας;

Στις 20 Μαΐου 2025 ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τίτλο “Ενισχύοντας τη Θαλάσσια Ασφάλεια μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για Παγκόσμια Σταθερότητα” (“Strengthening Maritime Security through International Cooperation for Global Stability”).

Το περιεχόμενο ωστόσο της ομιλίας αυτής εγείρει σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας έναντι της Τουρκίας – στην οποία είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά.

Συγκεκριμένα, μολονότι κατά την ομιλία του, ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ειδικά στο πλαίσιο του ΙΜΟ, αλλά και στην ανάγκη σεβασμού της Σύμβασης του Δικαίου της Θαλάσσης, γνωστή και ως UNCLOS, απέφυγε οιαδήποτε αναφορά στις πρακτικές της γείτονος, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα την διεθνή νομιμότητα. Ο λαλίστατος κατά καιρούς κύριος Μητσοτάκης ο οποίος περιέγραφε ευατόν ως τον μόνο κατάλληλο να αντιμετωπίσει το παραβατικό τουρκικό αναθεωρητικό δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, περιορίστηκε στην εξής απλή αναφορά όσον αφορά την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της Θάλασσας: “η ενίσχυση του νομικού πλαισίου είναι απαραίτητη. Από την άποψη αυτή, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) θέτει τη βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές ασφάλειας. Η UNCLOS αντικατοπτρίζει, ουσιαστικά, το διεθνές εθιμικό δίκαιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή στο σύνολό της”.

Η θέση αυτή θα γινόταν αποδεκτή εάν η Ελλάδα ήταν ένα κράτος το οποίο δεν βρισκόταν στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία παραβιάζει επανειλημμένως στο διεθνές δίκαιο σε βάρος των γειτονικών της κρατών. Από το βήμα του ΟΗΕ, όπου συχνά ο Τούρκος Πρόεδρος έχει παρουσιάσει το νεο-οθωμανικό του αφήγημα και έχει καλέσει σε αναγνώριση της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής τμημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κύριος Μητσοτάκης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις προσπάθειες υφαρπαγής και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, από την Τουρκία.

Ούτε στο άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο αναφέρθηκε, ούτε στις παραβατικές τουρκικές ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανοικτά της Κάσου αναφέρθηκε, ούτε στις διαρκείς παρενοχλήσεις ερευνητικών και ωκεανογραφικών πλοίων από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρθηκε, ούτε στις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε, ούτε καν αναφέρθηκε στην ανάγκη άρσης του περιβόητου τουρκικού casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα της βάσει της UNCLOS, για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ν.μ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν φρόντισε καν να επιδείξει την όποια προνοητικότητα προκειμένου να καλέσει από το βήμα του ΟΗΕ, την διεθνή κοινότητα, να μην επιτρέψει στην Τουρκία να προβεί σε οποιαδήποτε παράνομη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με το νέο συριακό καθεστώς.

Τούτων δοθέντων:

Ερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών:

  1. Γιατί ο Πρωθυπουργός απέφυγε την οιαδήποτε αναφορά στον τουρκικό αναθεωρητισμό ο οποίος, μεταξύ άλλων, παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας;
  2. Η αποφυγή αναφοράς στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί τμήμα και τίμημα της περίφημης στρατηγικής των “ήρεμων νερών” χάριν της οποίας η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις;
  3. Αυτή η μη αναφορά σημαίνει ότι η κυβέρνηση απεμπολεί πλέον κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας έναντι της προκλητικής πολιτικής της “Γαλάζιας Πατρίδας” της τουρκικής κυβέρνησης;
  4. Έχει η κυβέρνηση εθνική στρατηγική με αρχή – μέση και τέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο;
  5. Θα ζητήσει ο πρωθυπουργός να εξαρτηθεί η συμμετοχή της Τουρκίας στα εγχειρήματα ευρωπαϊκής άμυνας από την τήρηση της Σύμβασης UNCLOS, η οποία άλλωστε αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο;

Οι Ερωτώσες Βουλεύτριες και οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Καλαματιανός Διονύσιος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος (Κώστας)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)

Ψυχογιός Γεώργιος

Share This