fbpx

Δεν λέει τίποτα μία ατέρμονη συζήτηση για την Κεντροαριστερά

Αντί να αναλωνόμαστε σε μια στείρα εσωστρέφεια με συζητήσεις εντός των τειχών, με δηλώσεις από το πρωί ως το βράδυ διαφόρων στελεχών, έχουμε χρέος όσοι αυτοπροσδιοριζόμαστε στο, δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στους πλημμυροπαθείς στα χωριά του Παλαμά στη Θεσσαλία που τους έρχεται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, απέναντι στους μαγαζάτορες που δεν μπορούν να βρουν τραπεζική χρηματοδότηση, απέναντι στους νέους ανθρώπους που δεν μπορούν να σκεφτούν καν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, απέναντί τους έχουμε χρέος να δουλέψουμε τις προτάσεις μας για το μέλλον τους. Να κάνουμε αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με ένα σαφές πρόγραμμα. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που υπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς. Και νομίζω το χρέος μας είναι να βρισκόμαστε επί του πεδίου, να δίνουμε τις μάχες για αυτούς που έχουν φωνή αλλά δεν έχουν δικαιώματα”. Αυτά παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλώντας στο 105,5 Στο Κόκκινο και την Κατερίνα Ακριβοπούλου.

“Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν λέει τίποτα μία ατέρμονη συζήτηση για την Κεντροαριστερά. Όσο κι αν σήμερα διάφορες έρευνες προσπαθούν να μας επιβάλουν ότι δήθεν και καλά σήμερα η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της κοινωνίας είναι το μέλλον της Κεντροαριστεράς, όχι η ύπαρξή της. Ότι τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν στέγη, οι νέοι που δουλεύουν σεζόν σε συνθήκες είλωτα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δίνουν μάχη επιβίωσης, ξυπνούν και κοιμούνται έχοντας στο νου τους τις συνεδριάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ”.

Η σχεδόν επιβαλλόμενη ενασχόληση με την Κεντροαριστερά μόνο νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη ρίχνει

“Είναι σίγουρο ότι η συζήτηση αυτή βολεύει, κατ’ αρχάς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη ΝΔ, γιατί δεν συζητάμε πώς το 41% έγινε 28%. Επαναλαμβάνω ότι ένας και μοναδικός τρόπος είναι αυτός που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου δουλεύουμε στην κατεύθυνση της κοινωνίας και όχι των κομματικών γραφειοκρατιών. Έχουμε ήδη καταθέσει κοστολογημένες και με τη βούλα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προτάσεις κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Προτάσεις για ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό σύστημα. Αυτό πρέπει να είναι το πεδίο των κοινωνικών συμμαχιών για ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο αλλαγής, όχι τέσσερις τοίχοι συνεδριάσεων και κομματικών γραφείων. Αυτό είναι το πεδίο για την οικοδόμηση των προϋποθέσεων για τη δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση, που θα εκφράζει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Η επίμονη, σχεδόν επιβαλλόμενη ενασχόληση με την λεγόμενη Κεντροαριστερά μόνο “νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη ρίχνει””.

Με πίεση από τα κάτω το νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία

“Ακούω συγκρίσεις με το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία. Δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν προσεγγίσεις copy-paste. Υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη Γαλλία, αλλά αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι, είναι η πίεση “από τα κάτω”, από τη γαλλική κοινωνία. Γιατί μόλις έγινε γνωστή η απόφαση Μακρόν να διαλυθεί η Βουλή και να είναι επί θύραις εξουσίας η ακροδεξιά, έγινε μία κοινωνική ανάταξη. Τα μεγαλύτερα συνδικάτα, οργανώσεις φεμινιστικές και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αθλητές, διανοούμενοι άσκησαν τεράστια πίεση στα κόμματα της Αριστεράς και της Οικολογίας επιβάλλοντας την ενότητα στα κόμματα. Φάνηκε και το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις πολλές και μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά της Ακροδεξιάς … κάθε μέρα εκδίδονται ανακοινώσεις συλλογικοτήτων υπέρ του νέου Λαϊκού Μετώπου, υπάρχει γενικότερο κλίμα αγώνα κατά της Ακροδεξιάς. Σε αυτό ήρθαν τα κόμματα και ανταποκρίθηκαν … εδώ, κινούμαστε αντίθετα”, παρατήρησε η ίδια προσθέτοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χαιρέτισε άμεσα τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου”.

Η “κεντροαριστερά”, ο “εκσυγχρονισμός”, οι “μεταρρυθμίσεις” μας οδήγησαν στη χρεοκοπία της πατρίδας μας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση θύμισε ότι είναι «μια έννοια με ούτως ή άλλως αρνητικό πρόσημο στην πατρίδα μας, δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου όλοι … η “κεντροαριστερά”, ο “εκσυγχρονισμός”, οι “μεταρρυθμίσεις”, ήταν εκείνες οι λέξεις που θα το πω όσο γίνεται πιο κομψά: μας οδήγησαν στην χρεοκοπία της πατρίδας μας. Μας “μεταρρυθμίζανε”, μας “εκσυγχρονίζανε”, “φλερτάρανε” με το περιβόητο “κέντρο” μετά το 2000 οι διάφορες κυβερνήσεις, για να φτάσουμε στην κρίση χρέους, στο χρηματιστήριο, στα υποβρύχια που “έγερναν”, στο ότι τότε ο Συνασπισμός και λίγο μετά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάγαμε για κατώτατο μισθό και μας έλεγαν όπως σήμερα για “λεφτόδεντρα” και “λαϊκισμό”.

Κανένα μάθημα δεν πήρε η ηγεσία της ΕΕ από τις κάλπες

“Νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις για τις υψηλές θέσεις, στην προεδρία Κομισιόν, του Συμβουλίου, δείχνουν ότι η ηγεσία του ΕΛΚ, όπου ανήκει η ΝΔ, δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής. Δεν αλλάζουν ρότα. Συζητούν για θέσεις προκειμένου να εμπεδώσουν τη συντηρητική τους κυριαρχία σε μια ΕΕ που φθίνει. Που λειτουργεί ως παρακολούθημα τρίτων δυνάμεων, του ΝΑΤΟ. Που δεν τολμά να αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία. Προς το παρόν η κα φον ντερ Λάιεν και ο κ. Βέμπερ μετρούν τα κουκιά. Δεν έχουν πάρει κανένα μήνυμα. Και ενώ η ακροδεξιά ετοιμάζεται να αλώσει και την Γαλλία, η ηγεσία της ΕΕ παρατάσσεται σε θέση μάχης για τις θέσεις. Έχοντας υιοθετήσει μεγάλο κομμάτι της ακροδεξιάς ατζέντας, από το μεταναστευτικό ως την υποχώρηση για θέματα κλιματικής κρίσης”.

Προκλητική Τουρκία, άφωνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σχολιάζοντας την αφωνία του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την είδηση ότι η κρατική εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια έχει υποβάλει αίτηση στις 5 Ιουνίου στη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, για να αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο, με τη σχετική ανακοίνωση να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, η Ρένα Δούρου αφού παρατήρησε ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε τέτοιες εξελίξεις από τουρκικές πηγές”, “ούτε είναι η πρώτη φορά που έχουμε αφωνία του Υπουργείου Εξωτερικών”, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη “δεν είναι κάτι απλό αλλά για ειλημμένες αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο της γείτονος”. “Πρόκειται για μυστική διπλωματία που συνδέετα με την επιλογή της κυβέρνησης να υποβαθμίζει συστηματικά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και να επαναπαύεται στη Συμφωνία της Αθήνας”.

Η Τουρκία έχει κάνει διάτρηση τη Συμφωνία που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Αθήνα. Συνεχίζει κανονικά τις προκλήσεις της, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Να θυμίσω τι έγινε τα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αμέσως τούρκοι αξιωματούχοι μίλησαν για κόκκινη γραμμή; Με αποκορύφωμα την επιστροφή του αφηγήματος της Γαλάζιας Πατρίδας του Α. Νταβούτογλου, έχουμε το γκριζάρισμα του Αιγαίου, την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των ελληνικών βραχονησίδων του Αιγαίου, κοκ. Και από την άλλη έχουμε μια άφωνη κυβέρνηση… Να θυμίσω ότι από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ μάθαμε ότι τον Μάρτιο πχ ότι οι υφυπουργοί Εξωτερικών στην Αγκυρα τον Μάρτιο συζητούσαν για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και για θέματα Αιγαίου. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κα Ακριβοπούλου έκανε ό,τι έκανε η ΝΔ, ως αξ αντιπολίτευση, τώρα εγώ θα σας μιλούσα για εθνικούς μειοδότηες και άλλα τέτοια που ζήσαμε την περίοδο 2015 – 2019. Δεν το κάνουμε. Γιατί δεν είμαστε όλοι και όλες ίδιες και ίδιοι. Εμείς παρατηρούμε, αναδεικνύουμε τα προβληματικά ζητήματα στην εξωτερική πολιτική και κάνουμε κριτική για το καλό του τόπου”.

Share This