fbpx

Αυτή η Δεξιά δεν είναι ανίκανη. Είναι συνεπής στην πάγια ατζέντα της για απαξίωση, με κάθε τρόπο, του ΕΣΥ”, παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας, στην ομιλία της σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογραμμίζοντας ότι και με το νόμο αυτόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και την υγεία ως ευκαιρία για κέρδη του ιδιωτικού τομέα. “Και δεν είναι τυχαίο ότι τον τόνο στο νόμο τον δίνει το 1ο άρθρο που αφορά στην εμπέδωση της κουλτούρας των άμεσων πληρωμών στον τομέα της υγείας. Που μετατρέπει το ΕΣΥ σε βαθιά ταξικό σύστημα”. Στον αντίποδα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ η επένδυση σε ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και αξιόπιστο ΕΣΥ δεν είναι πεταμένα λεφτά. Το ΕΣΥ είναι επένδυση στη ζωή, σημαίνει την καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλων.Σημαίνει την προτεραιότητα που θα κάνει πράξη μια προοδευτική κυβέρνηση στα ηνία της χώρας”.

Η Δεξιά αντιμετωπίζει την αρρώστια ως ευκαιρία για κέρδη

Πάγια ατζέντα της Δεξιάς είναι η υπονόμευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι η ίδια Δεξιά που πριν από 40 χρόνια απέρριπτε τη δημιουργία του ΕΣΥ. Πριν από 11 χρόνια, δίναμε αγώνα για να μην κλείσουν τα νοσοκομεία και οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της πατρίδας μας. Τότε είχαμε απέναντί μας είχαμε τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σήμερα κυβέρνηση της ΝΔ με πολύ ΠΑΣΟΚ μέσα. Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που μέσα στην πανδημία υποστήριζε ότι δεν θα πετάξουμε χρήματα σε ΜΕΘ”.

Τι κι αν η πανδημία κατέδειξε παγκοσμίως την ανάγκη για ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας; Τι κι αν ακόμη και ομογάλακτες της κυβέρνησης, νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στο εξωτερικό στράφηκαν στα δημόσια συστήματα υγείας; Τι κι αν όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στην αρρώστια; Στην Ελλάδα η Δεξιά αντιμετωπίζει την αρρώστια ως ευκαιρία για κέρδη των ιδιωτικών συμφερόντων. Κέρδη σε βάρος του Δημόσιου Συστήματος Υγείας”.

Συστηματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τις δομές υγείας στη Δυτική Αθήνα

Η ίδια παρατήρησε ότι το γεγονός ότι έχουν μείνει αναπάντητες οι ερωτήσεις που έχει καταθέσει για υποβάθμιση των υποδομών του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα (πρώην Λοιμωδών), για την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δυτική Αθήνα, μαρτυρά την έλλειψη ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για το δημόσιο σύστημα υγείας. “Εγκατάλειψη και απαξίωση που μαρτυρούν πόσο βαθιά περιφρονεί η κυβέρνηση το Σύνταγμα που κατοχυρώνει την ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας”.

Εμείς καταγγέλλουμε και αυτόν το νόμο που μαρτυρά τη συστηματική και διόλου τυχαία αδιαφορία της κυβέρνησης για τις δομές υγείας από τον Έβρο ως τη Δυτική Αθήνα. Αδιαφορία για τα δημόσια νοσοκομεία, για τις ΤΟΜΥ στους δήμους της δυτικής Αθήνας. Αδιαφορία για τα Κέντρα Υγείας στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω στο Χαϊδάρι. Αδιαφορία για τις διαμαρτυρίες των συλλόγων εργαζομένων της 1ης και 2ης ΥΠΕ που καταγγέλλουν τη συνειδητή υποβάθμιση των δομών υγείας της Δυτικής Αθήνας από μια κυβέρνηση που δεν προσλαμβάνει υγειονομικό προσωπικό και αδιαφορεί για τις υποδομές του ΕΣΥ”.

Στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στήριξε το ΕΣΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση την περίοδο 2015 – 2019, έδειξε έμπρακτα πως εννοεί τη στήριξη του ΕΣΥ χωρίς να χρησιμοποιεί ως άλλοθι τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των μνημονιακών ετών. “Το ίδιο αποδείξαμε και κατά την περίοδο της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής. Όταν επιλέξαμε, σε περίοδο σκληρής λιτότητας, να στηρίξουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, με 100 εκατομμύρια, το δημόσιο σύστημα υγείας στην Αττική. Από την αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής ως την αγορά ασθενοφόρων και τη τη στήριξη, με προσλήψεις που πάγωσαν από τη δεξιά διοίκηση, της λειτουργίας 54 Τοπικών Μονάδων Υγείας στην Αττική. Για αυτή την προσφορά μας το 2019, ο εκλεκτός της ΝΔ ιατρός, μετέπειτα Περιφερειάρχης με απείλησε με δικαστήρια για … απιστία γιατί δήθεν σπατάλησα τα χρήματα της Περιφέρειας. Ομολόγησε όμως μια αλήθεια. Ότι η Δεξιά θεωρεί σπατάλη την επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας”.

Κλείνοντας η Ρ. Δούρου απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, παρατηρώντας ότι όπως και με τη δημόσια παιδεία έτσι και με το δημόσιο σύστημα υγείας, προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς απέναντι στην αριστερή, δημοκρατική παράταξη. “Όμως όσες φορές το προσπαθήσατε στην πρόσφατη ιστορία του τόπου, οι αγώνες της αριστερής, δημοκρατικής παράταξης λειτούργησαν καταλυτικά, ακυρώνοντας την πικρή σας εκδίκηση!”

Share This