fbpx

Την επιτακτική ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του δρόμου Αλεποχωρίου – Σχίνου, ο οποίος παραμένει κλειστός ύστερα από κατολίσθηση, φέρνουν με ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, 11 Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στη Βουλή, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κορινθίας, Γιώργου Ψυχογιού και της Βουλεύτριας Δυτικής Αθήνας, Ρένας Δούρου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρατηρούν ότι “πρόκειται για ένα κομμάτι του δικτύου που παρουσιάζει πολύ συχνά προβλήματα με κατολισθήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των διερχόμενων και διακόπτοντας την οδική σύνδεση της περιοχής αλλά και την σύνδεση Στερεάς Ελλάδας – Πελοποννήσου, καθώς αποτελεί μία από τις εναλλακτικές οδούς”. Οι ίδιοι επισημαίνουν την ανάγκη ο δρόμος Σχίνου – Αλεποχωρίου “να γίνει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, καθώς είναι ένας δρόμος που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξυπηρετεί χιλιάδες οχήματα και δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο”

Παρουσιάζοντας τις τεχνικές πτυχές του ζητήματος στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων, και υπογραμμίζοντας ότι “η ασφάλεια στις συγκοινωνίες και η προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας για να μην έχουμε και νέες τραγωδίες”, οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θέτουν δύο κρίσιμα ερωτήματα στον Υπουργό, που αφορούν αφενός στις ενέργειες στις οποίες θα προβεί προκειμένου να ανοίξει με ασφάλεια ο δρόμος και αφετέρου στον αν προτίθεται να προχωρήσει στις αναγκαίες γεωλογικές, εδαφοτεχνικές και άλλες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί σε μόνιμη βάση το σημείο που επί χρόνια έχει προβλήματα. Επιπρόσθετα θέτουν το ερώτημα αν υφίσταται σχέδιο εναλλακτικής λύσης και παρεμβάσεων για μόνιμη λύση στο θέμα με πιθανή παράκαμψη αυτού του επικίνδυνου χιλιομέτρου του δρόμου.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Να Αποκατασταθεί άμεσα και με ασφάλεια ο δρόμος Αλεποχωρίου –Σχίνου που είναι κλειστός από κατολίσθηση

Επικίνδυνη κατολίσθηση παρουσιάστηκε σε σημείο του δρόμου Αλεποχωρίου – Σχίνου, στο οποίο έχουν καταπέσει βράχια και πέτρες από το βουνό διαρρηγνύοντας τα προστατευτικά μεταλλικά πλέγματα που έχουν τοποθετηθεί.

Πρόκειται για ένα κομμάτι του δικτύου που παρουσιάζει πολύ συχνά προβλήματα με κατολισθήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των διερχόμενων και διακόπτοντας την οδική σύνδεση της περιοχής αλλά και την σύνδεση Στερεάς Ελλάδας – Πελοποννήσου, καθώς αποτελεί μία από τις εναλλακτικές οδούς.

Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί από οχήματα έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, κτλ.) ως σύνδεση της Αττικής με την Πελοπόννησο, για την ταχεία αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων έκτακτων φαινομένων.

Σε δημοσίευμα τοπικού ηλεκτρονικού μέσου (loutrakiblog.gr), σημειώνεται ότι τα πρανή του βουνού στο προβληματικό σημείο ανέρχονται σε αρκετά μεγάλο ύψος και είτε πρέπει να «φαγωθούν» για να δημιουργηθούν αναβαθμίδες και να προστατευτούν με μεταλλικά πλέγματα, είτε να κατασκευαστεί τούνελ, είτε να μπαζωθεί η θάλασσα και να φτιαχτεί ένα νέο κομμάτι του δρόμου εκεί. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι ο δρόμος Σχίνου – Αλεποχωρίου πρέπει, επιτέλους, να γίνει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, καθώς είναι ένας δρόμος που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξυπηρετεί χιλιάδες οχήματα και δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Την ίδια στιγμή, η Κίνηση για τη διάσωση του Δάσους «Γερανίδες» σε ανακοίνωσή της, με την οποία ζητά να δοθεί άμεση αλλά και μόνιμη λύση στο θέμα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι την τελευταία δεκαετία έχουν διατεθεί πάνω από 2εκ. Ευρώ συνολικά από τις 2 Περιφέρειες για «την άρση της επικινδυνότητας του δρόμου Αλεποχώρι – Μαυρολίμνη», χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με το πρόβλημα να παραμένει και την κατάσταση να είναι πολύ επικίνδυνη. (Αποφάσεις ΔΙΑΥΓΕΙΑ: 300,000€ , ΑΔΑ: 70ΜΧ7Λ1-Β1 4/9/2014, 31,500€ ΑΔΑ: ΩΙΗΔ7Λ7-Φ78 5/8/2020 , 210,000€ ΑΔΑ: 712Ν7Λ1-ΝΨΟ 11/7/2017 , 1.130,000€ ΑΔΑ: ΨΚΝΛ7Λ1-Ζ3Ε 6/8/2020 , 70,000€ ΑΔΑ: ΨΠ207Λ1-1ΕΛ 12/10/2021 , 256,243.98€ ΑΔΑ: 69ΞΕ7Λ1-ΤΞΠ, 226.312,40€ ΑΔΑ6ΔΕΙ7Λ1-8ΝΘ 19/3/2021,, 85.992,24 € ΑΔΑ ΩΣΡΞ7Λ1-ΤΞΠ 9/9/2022)

Τέλος, μετά την αυτοψία από κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, τον Δήμαρχο Μεγαρέων και άλλους, που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου, αποφασίσθηκε η διακοπή λειτουργίας του δρόμου μέχρι νεωτέρας.

Επειδή, το γεγονός της κατολίσθησης καθιστά το οδικό τμήμα άκρως επικίνδυνο για την ασφαλή διέλευση οχημάτων και οδηγών.

Επειδή, με το κλείσιμο του συγκεκριμένου οδικού τμήματος, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση και στην ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Επειδή, με τον αποκλεισμό αυτό, επαγγελματίες και εργαζόμενοι της περιοχής θα έχουν μεγάλη ζημιά, ειδικά από τώρα και στο εξής που πυκνώνουν οι επισκέψεις των παραθεριστών και αυξάνεται ο τουρισμός.

Επειδή, το να σκάβουμε λίγο – λίγο το βουνό και να κάνουμε ενέσεις στις λακκούβες μέχρι να γίνει το επόμενο ατύχημα δεν είναι λύση.

Επειδή, η ασφάλεια στις συγκοινωνίες και η προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας για να μην έχουμε και νέες τραγωδίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα από την κατολίσθηση στο συγκεκριμένο σημείο και να ανοίξει με ασφάλεια ο δρόμος Αλεποχωρίου – Σχίνου;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει στις αναγκαίες γεωλογικές, εδαφοτεχνικές και άλλες μελέτες ώστε να αποκατασταθεί σε μόνιμη βάση το σημείο που επί χρόνια έχει προβλήματα; Έχει επεξεργαστεί σχέδιο εναλλακτικής λύσης και παρεμβάσεων για μόνιμη λύση στο θέμα με πιθανή παράκαμψη αυτού του επικίνδυνου χιλιομέτρου του δρόμου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ψυχογιός Γεώργιος

Δούρου Ειρήνη

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Χρηστίδου Ραλλία

Share This