fbpx

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με νόμους περί δήθεν ενίσχυσης του ΕΣΥ ή των δημόσιων ΑΕΙ στην πραγματικότητα εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα υγείας, τη δημόσια παιδεία. Και αυτό στο όνομα μεταρρυθμίσεων που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτά παρατηρεί, μεταξύ άλλων η Ρένα Δουρου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στη Δυτική Αθήνα και Τομεάρχισσα Εξωτερικών σε συνέντευξή της στην Βραδυνή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή. “Οι πολίτες περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να συσπειρώσει τις κοινωνικές δυνάμεις, στη βάση προγραμματικής αντιπολίτευσης, για εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση. Τη μόνη που μπορεί να γυρίσει σελίδα στον τόπο, βάζοντας τέλος στον οδοστρωτήρα δημοκρατίας, δικαιωμάτων, οικονομίας, που αποτελεί η σημερινή κυβέρνηση της αισχροκέρδειας, της διαφθοράς και των υπερκερδών για λίγους”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ “με αίσθηση ευθύνης, έχει καταθέσει σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις για ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο, αξιόπιστο ΕΣΥ. Προτάσεις για επαρκή χρηματοδότηση, αναβάθμιση των υποδομών των δημόσιων ΑΕΙ, διπλασιασμό του διδακτικού προσωπικού”.

Για το θέμα της επιστολικής ψήφου, πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε σε μια κυβέρνηση που τα προσωπικά δεδομένα των απόδημων γίνονται φύλλο και φτερό;” “Το ίδιο ισχύει και με την επιλογή της κυβέρνησης να μην αντιμετωπίζει ριζικά την ακρίβεια, προωθώντας πολιτικές κερδοσκοπικής απληστίας”.

Αναφερόμενη στην Εξωτερική πολιτική η Τομεάρχισσα Εξωτερικών, επισημαίνει ότι η χώρα “διολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς για τις αρμοδιότητες, τα κυριαρχικά δικαιώματα, την κυριαρχία της”.

Στις ευρωεκλογές να γκρεμίσουμε την υπεροψία του 41%

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές που πρέπει να υπάρχει ένα μαζικό “όχι” στην ακροδεξιά, στη χώρα μας το κρίσιμο είναι να “γκρεμίσουμε την υπεροψία του 41% της κυβέρνησης” και “όχι ο διαγκωνισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για την ηγεμονία κάποιου πολιτικού χώρου”.

Ο δρόμος είναι δύσβατος γιατί τα μεγάλα συμφέροντα, τα λόμπι έχουν κάνει τις επιλογές του. Επιλογές κόντρα στις κοινωνίες. Προτείνουμε λύσεις τις σύγχρονες προκλήσεις, τις σημερινές ανάγκες των κοινωνιών. Λύσεις, που προήλθαν από διάλογο με την κοινωνία, και όχι θέσφατα από κάποιους τεχνοκράτες μέσα σε 4 τοίχους. Λύσεις που επεξεργαστήκαμε μαζί με τους πολίτες, μέλη οργανώσεων, συλλογικοτήτων. Ξεκινάμε μαζί μια μάχη που δεν αφορά ένα κόμμα αλλά την πατρίδα μας και την Ευρώπη”.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την οριστική αθώωσή της από το Εφετείο για την υπόθεση της πλημμύρας της Μάνδρας, η Ρένα Δούρου παρατηρεί ότι δεν πανηγυρίζει σεβόμενη την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων, η οποία δεν σβήνει ποτέ. “Επί 7 χρόνια σιώπησα απέναντι σε αήθεις προσωπικές επιθέσεις από μερίδα των ΜΜΕ και των πολιτικών μου αντιπάλων. Πέρασα όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας, σεβόμενη πλήρως τους κανόνες του κράτους δικαίου. Γιατί θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να μην απαξιώνεται η πολιτική είναι οι λειτουργοί της, όλες και όλοι εμείς, να κρινόμαστε αγόγγυστα για τις πράξεις μας από τους φυσικούς δικαστές”.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρ. Δούρου στη Βραδυνή της Κυριακής

Κυρία Δούρου πώς αποτιμάτε το διάλογο που έχει ανοίξει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με στόχο την επίλυση των διαφορών μας;

Ανέκαθεν θεωρούσαμε και θεωρούμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο απαραίτητο αρκεί να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας και την ειρήνη στην περιοχή. Διάλογο, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με σαφείς κόκκινες γραμμές και χάραξη συγκροτημένης, σαφούς στρατηγικής με αρνητικές και θετικές προϋποθέσεις στην πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Όμως η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει τέτοια στρατηγική. Ο Πρωθυπουργός αφού αρχικά μιλούσε για τη δήθεν “απομονωμένη” Τουρκία, υπέγραψε με τον κ. Ερντογάν, στην Αθήνα, τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας. Άμεσα προειδοποιήσαμε για την ανάγκη να δεσμευτεί η Τουρκία. Να μην αξιοποιήσει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα για τη δική της ατζέντα στις σχέσεις της με Ευρώπη και ΗΠΑ. Βλέπουμε ότι η Τουρκία μετά την Διακήρυξη κινείται με συγκεκριμένη στόχευση προσπαθώντας να κινηθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή μας. Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ατολμία της Ελλάδας, απόρροια του αποτυχημένου δόγματος του “δεδομένου συμμάχου” του Πρωθυπουργού. Παρατηρούμε νέα κλιμάκωση από τη γείτονα, με εμπρηστικές δηλώσεις, με την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα Ίμια.. Η περίπτωση της πώλησης των F16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, άνευ περιοριστικών όρων για την χρήση τους, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Πρωθυπουργού, λέει πολλά. Χαρακτηριστική και η υπόθεση τουρκικής στρατιωτικής άσκησης που συμπεριέλαβε με NOTAM τη βραχονησίδα Ζουράφα, για την οποία κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον κ. Υπουργό Εξωτερικών. Η κυβέρνηση στην απαντητική της NOTAM, ενώ ανέγραψε ότι η περιοχή των τουρκικών δοκιμών καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, δεν κατήγγειλε την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς για την προκλητική κίνηση σε βάρος της χώρας μας. Κάπως διολισθαίνει η χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς για τις αρμοδιότητες, τα κυριαρχικά δικαιώματα, την κυριαρχία της…

Ενόψει των ευρωεκλογών το κόμμα σας δεν έχει καταφέρει ακόμη να αναπτύξει έναν πιο έντονο πολιτικό βηματισμό με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βρεθεί στην τρίτη θέση σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις. Τι θα πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας για να αποτραπεί μία τέτοια δυσμενή εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανοδική πορεία, να κλείνει το κεφάλαιο μιας δύσκολης περιόδου. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ως τις κάλπες του Ιουνίου που είναι κρίσιμες γιατί, όπως είδαμε και στην Πορτογαλία, η ακροδεξιά, με σοβαρή ευθύνη και ανοχή της Δεξιάς, καλπάζει στην Ευρώπη. Οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις έχουμε χρέος να υψώσουμε ανάχωμα κατά της ακροδεξιάς. Να σταθούμε στο ύψος της αντιφαστιστικής παράδοσης και των αγώνων ενός Αλτιέρο Σπινέλι. Να παλέψουμε κατά της Ευρώπης – Φρούριο, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της κατάργησης του κράτους δικαίου, του περιορισμού των αρμοδιοτήτων της Ευρωβουλής, της επιστροφής της λιτότητας. Με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων για μια δημοκρατική, κοινωνική πράσινη Ευρώπη. Ο δρόμος είναι δύσβατος γιατί τα μεγάλα συμφέροντα, τα λόμπι έχουν κάνει τις επιλογές του. Επιλογές κόντρα στις κοινωνίες. Προτείνουμε λύσεις τις σύγχρονες προκλήσεις, τις σημερινές ανάγκες των κοινωνιών. Λύσεις, που προήλθαν από διάλογο με την κοινωνία, και όχι θέσφατα από κάποιους τεχνοκράτες μέσα σε 4 τοίχους. Λύσεις που επεξεργαστήκαμε μαζί με τους πολίτες, μέλη οργανώσεων, συλλογικοτήτων. Ξεκινάμε μαζί μια μάχη που δεν αφορά ένα κόμμα αλλά την πατρίδα μας και την Ευρώπη.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται στην Ελλάδα έγιναν νόμος του κράτους. Το θέμα της επιστολικής ψήφου είναι επίσης νόμος του κράτους και όσοι θέλουν θα ψηφίσουν με το νέο τρόπο . Τα ομόφυλα ζευγάρια και η ισότητα στο γάμο επίσης έχουν γίνει νόμος του κράτους. Είναι νομοσχέδια που επιφέρουν μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία κάτι που θα περίμενε να ψηφίσει ο ΣυΡιζΑ. Τελικά γιατί αρνηθήκατε με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο να υπερψηφίσετε τις άλλες δύο μεταρρυθμίσεις στη χώρα; Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματος σας για την υγεία και την ακρίβεια;

Η λέξη “μεταρρύθμιση” είναι πολύπαθη. Την χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα οι κυβερνήσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της χώρας, στα μνημόνια, μαρτυρά πολλά. Παραφράζοντας, μπορούμε να πούμε ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι σπαρμένος με… μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Ό,τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με νόμους περί δήθεν ενίσχυσης του ΕΣΥ ή των δημόσιων ΑΕΙ που στην πραγματικότητα εμπορευματοποιούνται. Ενώ ακόμη και τον γάμο για όλους τον έφερε κουτσουρεμένο. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θεωρούμε την υγεία, την παιδεία, την έρευνα, εμπορεύματα αλλά δικαιώματα, κοινωνικά αγαθά. Γιαυτό και με αίσθηση ευθύνης, έχουμε καταθέσει σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις για ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο, αξιόπιστο ΕΣΥ. Προτάσεις για επαρκή χρηματοδότηση, αναβάθμιση των υποδομών των δημόσιων ΑΕΙ, διπλασιασμό του διδακτικού προσωπικού. Για το θέμα της επιστολικής ψήφου, πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε σε μια κυβέρνηση που τα προσωπικά δεδομένα των απόδημων γίνονται φύλλο και φτερό; Αναφέρομαι στο σκάνδαλο προσωπικών δεδομένων με τα προεκλογικά μέιλ που έστειλε η κα Ασημακοπούλου σε απόδημους ψηφοφόρους και την οποία κάλυψε η Υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως. Το ίδιο ισχύει και με την επιλογή της κυβέρνησης να μην αντιμετωπίζει ριζικά την ακρίβεια, προωθώντας πολιτικές κερδοσκοπικής απληστίας. Την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε σημαντική παρέμβαση, παρουσιάζοντας 5 μέτρα για δίκαιο, βιώσιμο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Και 7 δέσμες κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων. Όπως μειώσεις φόρων, έκτακτη φορολόγηση της αισχροκέρδειας, αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, μηδενισμός του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, κ.α.. Μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Της οικονομίας μας. Τα είδατε στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών; Στις μεγάλες ιστοσελίδες; Όχι.

Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου θα επιφέρει ανακατατάξεις στο κεντροαριστερό χώρο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δεν καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;

Το κρίσιμο σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό μαζικό “όχι” στην ακροδεξιά. Για αυτό και χρειάζεται μαζική συμμετοχή σε μια διαδικασία που δεν αφορά αορίστως τις Βρυξέλλες αλλά τις ζωές όλων μας. Αφορά την χώρα μας όπου πρέπει να γκρεμίσουμε την υπεροψία του 41% της κυβέρνησης. Αυτά είναι τα κρίσιμα και όχι ο διαγκωνισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ηγεμονία κάποιου πολιτικού χώρου. Οι πολίτες περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συσπειρώσει τις κοινωνικές δυνάμεις, στη βάση προγραμματικής αντιπολίτευσης, για εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση. Τη μόνη που μπορεί να γυρίσει σελίδα στον τόπο, βάζοντας τέλος στον οδοστρωτήρα δημοκρατίας, δικαιωμάτων, οικονομίας, που αποτελεί η σημερινή κυβέρνηση της αισχροκέρδειας, της διαφθοράς και των υπερκερδών δια ολίγους.

Κυρία Δούρου αθώωση από το Εφετείο για την υπόθεση της Μάνδρας. Δικαίωση; Ανακούφιση;

Δεν πανηγυρίζω σεβόμενη την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων, η οποία δεν σβήνει ποτέ. Επί 7 χρόνια σιώπησα απέναντι σε αήθεις προσωπικές επιθέσεις από μερίδα των ΜΜΕ και των πολιτικών μου αντιπάλων. Πέρασα όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας, σεβόμενη πλήρως τους κανόνες του κράτους δικαίου. Γιατί θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να μην απαξιώνεται η πολιτική είναι οι λειτουργοί της, όλες και όλοι εμείς, να κρινόμαστε αγόγγυστα για τις πράξεις μας από τους φυσικούς δικαστές.

Share This