fbpx

Χωρίς πειστικά επιχειρήματα στα ζητήματα της αμφισβήτησης αρμοδιοτήτων, κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας της χώρας, απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών, στην βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, τομεάρχισσα Εξωτερικών, Ρένα Δούρου που κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση. Ο κ. Γεραπετρίτης με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών, και ενώ η υφυπουργός κα Παπαδοπούλου συνεχίζει να σιωπά, επιχείρησε να διαψεύσει γενικόλογα τις αποκαλύψεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ περί συζητήσεων για θέματα Αιγαίου και κατάστασης μειονοτήτων κατά την πρόσφατη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Άγκυρα.

Η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, στηλίτευσε το θέμα της αφωνίας της κυβέρνησης σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση της κας Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της, στην Άγκυρα. “Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί, συζητήθηκαν «θέματα Αιγαίου και η κατάσταση των μειονοτήτων». Ισχύει; Αν ναι, γίνονται τέτοιες συζητήσεις χωρίς ενημέρωση της Βουλής; Σε ποια βάση; Αν όχι, γιατί εδώ και 48 ώρες δεν έχετε κάνει διάψευση;” Ο κ. Γεραπετρίτης διέψευσε εμμέσως τα της συζήτησης ενώ η υφυπουργός Εξωτερικών κα Παπαδοπούλου συνεχίζει να σιωπά.

Η αφωνία της κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι καινούργια εξέλιξη. Όπως δυστυχώς δεν είναι καινούργια εξέλιξη να μαθαίνουμε για σοβαρά θέματα της εξωτερικής πολιτικής από τα τουρκικά μμε ή αξιωματούχους”. Παρατηρούμε έτσι νέα κλιμάκωση από την Τουρκία, τόσο με εμπρηστικές δηλώσεις όσο και με την παραβίαση των χωρικών υδάτων μας στα Ίμια.

Για ποια ύφεση μας μιλάτε κύριε Υπουργέ όταν μόλις την περασμένη Κυριακή, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την γνωστή προκλητική του ρήση του “σας πετάξαμε στη θάλασσα”; Η εμμονή σας εδώ και 5 χρόνια στο δόγμα του “δεδομένου συμμάχου” έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της ενεργητικής πολυδιάστατης της εξωτερικής πολιτικής, ζημιώνοντας ξεκάθαρα τα εθνικά μας συμφέροντα. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία αν και τι συζητά με την Τουρκία για την Μουσουλμανική Μειονότητα Θράκης και την Ελληνική Μειονότητα της Τουρκίας”.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κα Δούρου, παρατήρησε ότι ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, δημιουργούνται ανησυχίες ως προς τη σε εξέλιξη συστηματική αμφισβήτηση από την γείτονα αρμοδιοτήτων, κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδας, με αφορμή την υπόθεση της βραχονησίδας Ζουράφα. “Θεωρείτε ότι σας δεσμεύει η Διακήρυξη της Αθήνας περί αποχής από δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να απαξιώσει ή να θέσει σε κίνδυνο τη Διακήρυξη ή να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη;”, ήταν η ερώτηση της Ρ. Δούρου που άφησε αναπάντητη επί της ουσίας ο κ. Γεραπετρίτης.

Share This