fbpx

Όλες και όλοι οφείλουμε να δουλέψουμε περισσότερο και αποτελεσματικότερα για να διασφαλίσουμε ότι υψηλότερα ποσοστά γυναικών στη τοπική πολιτική σκηνή δεν θα χρειάζονται ιδιαίτερους εορτασμούς στο μέλλον αλλά θα αποτελούν κομμάτι της κανονικότητας”. Παρατήρησε στην ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως Εκπρόσωπος για θέματα Ισότητας Φύλου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ρένα Δούρου βουλεύτρια και Τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Δεν μπορούμε να εμπνεύσουμε τη συμπερίληψη, όπως είναι το θέμα της φετινής διεθνούς εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αν γυναίκες και κορίτσια δεν αντιπροσωπεύονται πλήρως στους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Μιλάμε λοιπόν για έναν κοινό αγώνα που πρέπει να στηριχθεί οικουμενικά”.

Στη φετινή Ημέρα της Γυναίκας, ανατρέχουμε στα λόγια των Αρχών του Ρέικιαβικ για τη Δημοκρατία και το κάλεσμα για πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή στην πολιτική και δημόσια ζωή όλων, ειδικά των γυναικών και των κοριτσιών”, υπογράμμισε η ίδια. “Ως τοπικές και περιφερειακές αρχές, έχουμε ρόλο- κλειδί στην επιτάχυνση των πολιτικών διαδρομών των γυναικών. Η στήριξή τους για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να αυξηθεί η εκπροσώπηση και η ορατότητά τους σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, είναι ο σίγουρος δρόμος για την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις μας”, συνέχισε η Ρ. Δούρου.

Ειδικότερα στις νέες γυναίκες πρέπει να δοθεί η ευκαιρία και η στήριξη να διεκδικήσουν τοπικά αξιώματα γιατί παραμένουν με τη μικρότερη εκπροσώπηση σε θέσεις πολιτικής ηγεσίας. Ο δρόμος έχει ανοίξει από τοπικά και περιφερειακά εκλεγμένους και εκλεγμένες αντιπροσώπους και σήμερα βρισκόμαστε στο πλευρό των νέων γυναικών, τις συμβουλεύουμε και τις ενθαρρύνουμε να καταλάβουν το χώρο που δικαιούνται”.

Το 2020 το Κογκρέσο υιοθέτησε Έκθεση για την “Καταπολέμηση της σεξιστικής βίας κατά των γυναικών στην πολιτική σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο” και εκπόνησε έναν “Οδηγό για την Πρόληψη και την αντιμετώπιση του σεξισμού σε τοπικό επίπεδο στην Ουκρανία”, ο οποίος από τότε έχει προσαρμοστεί για να παρέχει συμβουλές σε γυναίκες και άνδρες στην τοπική πολιτική στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη”.

Share This