fbpx

Η κυβέρνηση σήμερα νομοθετεί αντιμεταρρύθμιση για την εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας”, είπε η Ρένα Δούρου κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, παρατηρώντας ότι πραγματικός τίτλος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι ‘ενίσχυση ημετέρων, δημιουργία πελατών για τα ιδιωτικά ΑΕΙ”. “Ακόμη κι αν ψηφίσετε το νομοσχέδιο, θα δείτε τι σημαίνει ο λαός και η αριστερή δημοκρατική παράταξη να το καταργήσουν στην πράξη”, συνέχισε η ίδια.

Η ίδια υπογράμμισε τον κυνισμό της κυβερνητικής παράταξης: “φέρνετε ένα νομικό έκτρωμα για τη δημιουργία κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με ταξικό χαρακτήρα, που παραβιάζει το Σύνταγμα, δεν διασφαλίζει ποιοτικά κριτήρια”. Προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση υπηρετεί εκείνα τα συμφέροντα που παίρνουν ήδη θέσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο κ. Μητσοτάκης, εφαρμόζει για τους δύο πυλώνες της κοινωνίας, για το δημόσιο σύστημα υγείας και τη δημόσια παιδεία, την ίδια μέθοδο με τον ίδιο στόχο. Την απαξίωση, την αποδυνάμωσή τους προκειμένου να κερδίσει ο ιδιωτικός τομέας, οι υποστηρικτές του, κλινικάρχες και κολλεγιάρχες”.

Η Ρένα Δούρου, απευθυνόμενη στον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη, παρατήρησε ότι “ούτε το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι απαρχαιωμένη νομοθετική ρύθμιση, ούτε τα ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια και η ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, σχετίζονται με τη χούντα. Ανήκουν στο πνεύμα της μεταρρύθμισης της παιδείας το 1964 από τον πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον υφυπουργό Λουκή Ακρίτα και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Ευάγγελο Παπανούτσο. Μεταρρύθμιση που ακύρωσε η χούντα”.

Άκρως υποκριτικό το νομοσχέδιο αδιαφορεί για τα δημόσια ΑΕΙ

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι άκρως υποκριτικό. Διότι αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν κε υπουργέ για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, θα φροντίζατε να μην βρίσκεται η Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία, με ποσοστό 7,1% του ετήσιου προϋπολογισμού. Θα φροντίζατε να μην υποχρηματοδοτούνται τα ελληνικά πανεπιστήμια, θα φροντίζατε να μην είναι στη χώρα μας η αναλογία καθηγητών προς φοιτητές στα πανεπιστήμια 1 προς 47, όταν η μέση αναλογία διδασκόντων/διδασκομένων στην Ευρώπη είναι 1 προς 13. Θα φροντίζατε να βελτιώσετε τις υποδομές – δεν ξεχνάμε τον άτυχο φοιτητή της νομικής που έπεσε από το παράθυρο του 3ου ορόφου στη διάρκεια μαθήματος τον Οκτώβριο του 2022, στο Αριστοτέλειο όπου τα ΜΑΤ περισσεύουν. Θα φροντίζατε να αντιμετωπίσετε την υποστελέχωση του δημόσιου πανεπιστημίου”.

Παρά την κυβερνητική αδιαφορία παρατήρησε η ίδια, “τα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια χάρη στο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό τους, χάρη στις φοιτήτριες και τους φοιτητές τους,

καταφέρνουν να διακρίνονται σε Ευρώπη και παγκοσμίως, σύμφωνα με διεθνείς αξιολογήσεις”.

Αυτές τις προσπάθειες κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης τις υπονομεύετε για να εξυπηρετήσετε εκείνα τα συμφέροντα που παίρνουν ήδη θέσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ σταθερά υπέρ ισχυρού δημόσιου πανεπιστημίου, στο πλευρό των νέων

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε αντίθεση με κάποιους άλλους στον προοδευτικό χώρο που διχάζονται, απορρίπτει την παραβίαση του άρθρου 16, παραμένει αδιαπραγμάτευτα υπέρ ενός ισχυρού δημόσιου πανεπιστημίου, δημοκρατικού, αυτοδιοικούμενου, αντιπροσωπευτικού.

Δημόσιο πανεπιστήμιο προϋπόθεση και παράγοντας για κοινωνική κινητικότητα, κοινωνική συνοχή”. “Για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας. Ναι, εκείνων που στην πανδημία κυνηγούσατε και δέρνατε στις πλατείες, εκείνων που τώρα δέρνετε στις συγκεντρώσεις, αυτών που θέλετε να αποκλείσετε από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Εκείνων που θέλετε να μην έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ, αυτών που στα μέρη μου στο Αιγάλεω και το Περιστέρι θέλετε ψυκτικούς. Αυτών που σήμερα είναι απέναντί σας μαζικά στους δρόμους”.

Share This