fbpx

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να ενθαρρύνει την αναδοχή παιδιών με αναπηρία, ζητούν να μάθουν από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, 19 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου. Ρωτούν επίσης τον ακριβή αριθμό των παιδιών με αναπηρία που έτυχαν αναδοχής από την έναρξη του προγράμματος απλούστευσης και ψηφιοποίησης διαδικασιών για την αναδοχή παιδιών με αναπηρία (ΑμεΑ) που εξήγγειλε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο συγκεκριμένο θεσμός αποτέλεσε μέρος του ελληνικού προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Greek RRF ή “Greece 2.0”) που εγκρίθηκε από το ECOFIN στις 13.7.2021 στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης με τίτλο “Παιδική Προστασία”, σημειώνουν οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την εκκίνηση του προγράμματος που βασίστηκε στον Ν.4538/2018, είναι σημαντικό να γίνει ο απολογισμός της αναδοχής ΑΜΕΑ παιδιών ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται η προσδοκία της τότε υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. κ. Δ. Μιχαηλίδου και της Κυβέρνησης όταν δήλωνε ότι η επαγγελματική αναδοχή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Θέμα: «Ποια είναι τα αποτελέσματα της επαγγελματικής αναδοχής ΑΜΕΑ παιδιών ένα έτος μετά την εκκίνηση του προγράμματος που βασίστηκε στον Ν.4538/2018;»

Τον Φεβρουάριο το 2023 η Κυβέρνηση εξήγγειλε την έναρξη προγράμματος απλούστευσης και ψηφιοποίησης διαδικασιών για την επαγγελματική αναδοχή παιδιών με αναπηρία (ΑμεΑ). Ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής αποτέλεσε μέρος του ελληνικού προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Greek RRF ή “Greece 2.0”) που εγκρίθηκε από το ECOFIN στις 13.7.2021 στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης με τίτλο “Παιδική Προστασία”. Το πρόγραμμα οργανώθηκε με την ΚΥΑ 19333/2023 (ΦΕΚ Β΄1085/28.2.2023) με τίτλο “Τοποθέτηση ανηλίκων με αναπηρία σε επαγγελματίες αναδόχους και ρύθμιση σχετικών θεμάτων για την εφαρμογή της επαγγελματικής αναδοχής”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα βασίστηκε θεσμικά στον Ν.4538/2018 “Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας και άλλες διατάξεις” (Α΄85), το άρθρο 8 του οποίου που αφορούσε την αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης καταψηφίστηκε από την ΝΔ, με διαφοροποίηση μόνο τεσσάρων (4) βουλευτών της τότε.

Η υφυπουργός (και σημερινή υπουργός) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. κ. Δ. Μιχαηλίδου είχε αναφέρει ότι έως τότε, δηλ. έως τον Φεβρουάριο του 2023, σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια είχαν βγει από τα ιδρύματα 1.120 παιδιά και είχε υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των αναδόχων, παρουσιάζοντας την επαγγελματική αναδοχή ως ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση. Εκτός από την ανωτέρω ΚΥΑ, η υφυπουργός δημοσίευσε και την υπ’ αριθ. Πρωτ. 111182/19.5.2023 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο υποψηφίων επαγγελματιών αναδόχων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας “Anynet” στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου για την τοποθέτηση ανηλίκων με αναπηρία τουλάχιστον 67% ή ψυχική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της νοητικής ή και αναπτυξιακής με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, είναι σημαντικό να γίνει ο αναμενόμενος απολογισμός ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται η προσδοκία της τότε υφυπουργού και της Κυβέρνησης.

Τα δημοσιευμένα στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) που έχει την θεσμική ευθύνη για την τήρηση των στοιχείων που αφορούν την αναδοχή και υιοθεσία, έχει δημοσιεύσει στοιχεία1 μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2023, με ημερομηνία ανάκτησης 2.7.2023. Σε αυτή την δημοσίευση αναφερόταν ότι οι ανήλικοι με αναπηρία ανέρχονταν συνολικά σε 1.351 άτομα (σε 98 δομές), εκ των οποίων οι δέκα (10) φιλοξενούνται σε 10 φορείς που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία (9 ΝΠΔΔ και 1 ΝΠΙΔ) καθώς και ότι υπάρχουν περί τα 163 παιδιά με γνωμάτευση αναπηρίας. Δεν υπάρχουν όμως δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό παιδιών με αναπηρία που έτυχαν αναδοχής στο πλαίσιο του προγράμματος του 2023. Προκαλεί απορία το γεγονός ότι η δημοσίευση αυτών των στοιχείων έχει “παγώσει” στο β΄ τρίμηνο του 2023 στην επίσημη ιστοσελίδα2, ενώ ήδη βρισκόμαστε στο μέσο του α’ τριμήνου του 2024.

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο αριθμός των παιδιών με αναπηρία που έτυχαν επαγγελματικής αναδοχής από την έναρξη του προγράμματος του έτους 2023 μέχρι σήμερα;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να ενθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο η αναδοχή παιδιών με αναπηρία;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Θρασκιά Ουρανία

Καραμέρος Γιώργος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Share This