“Αλήθεια τι περιμένετε; Να καταστεί πολιτικά “νεκρό γράμμα” η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και να σπεύσουν άλλες, μη φιλικές δυνάμεις να εγκαθιδρύσουν δυναμικές στρατηγικής συνεργασίας με την γείτονα;” έθεσε το ερώτημα η Ρένα Δούρου στο πλαίσιο της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τη μη κύρωση από την κυβέρνηση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρειο Μακεδονία όπως υποχρεούται σύμφωνα με τη Συμφωνία. Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Β2 Δυτικής Αθήνας και Τομεάρχισσα Εξωτερικών, παρατήρησε ότι η επί πάνω από τέσσερα χρόνια καθυστέρηση “υπονομεύει τη θέση της χώρας, ειδικά έναντι της Τουρκίας γιατί η τήρηση της Συμφωνίας αποτρέπει την περικύκλωσή της από την γείτονα”. Η ίδια επισήμανε ότι η αδράνεια αυτή της κυβέρνησης στηρίζει το αφήγημα εκείνων των ακραίων κύκλων στην Ελλάδα και τη Βόρειο Μακεδονία, που προωθούν τη μη πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, “θέτοντας σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα”.
Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Εξωτερικών στην ουσία παρέπεμψε την κύρωση των μνημονίων στις ελληνικές καλένδες. “Παραβιάζετε την Αρχή της καλής πίστης, θεμελιώδη Αρχή του διεθνούς δικαίου στερώντας από την χώρα μας το προνόμιο της ανάληψης του ρόλου της υπεύθυνης δύναμης στα Βαλκάνια” απάντησε η Ρ. Δούρου.
“Σας καλούμε έστω και τώρα, πριν να είναι ακόμη πιο αργά, να σεβαστείτε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, να πάψετε να βάζετε το κόμμα πάνω από την πατρίδα, χαϊδεύοντας την υπερεθνικιστική και πατριδοκάπηλη τάση της ΝΔ που καλλιεργείτε και να φέρετε άμεσα προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας”, είπε η Τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Στην πρωτολογία της η ίδια θύμισε ότι “η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα έλυσε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα της περιοχής, αναβαθμίζοντας τη θέση της χώρας μας επαναφέροντάς την στον χάρτη των Δυτικών Βαλκανίων ως πυλώνα συνεργασίας και σταθερότητας”. “Ωστόσο εδώ και τέσσερα χρόνια, η κυβέρνησή σας μη τηρώντας τη Συμφωνία, δεν προχωρά στην κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας και δεν έχει συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ως όφειλε σύμφωνα με την Συμφωνία, αποδυναμώνοντας τη θέση της χώρας και βλάπτοντας τα εθνικά συμφέροντα”.
Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Ρ. Δούρου εδώ: