fbpx

Να υπάρξει καθαρό πρόταγμα για προοδευτική, αντιφασιστική Ευρώπη ειρήνης και ευημερίας με συμμαχία των προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων για να διαμορφώσουν με διαβούλευση με τους πολίτες, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη βάση σαφούς προοδευτικού σχεδίου. Μόνο έτσι μπορεί να αποτραπεί η διαγραφόμενη, σύμφωνα με τις έρευνες, ακροδεξιοποίηση της ευρωβουλής στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αυτά σημειώνει σε άρθρο της στο Documento της Κυριακής, η Ρένα Δούρου, βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με την αίσθηση ευθύνης που πηγάζει από το γεγονός ότι αποτελεί το ισχυρότερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης, στις Θέσεις του ενόψει του Συνεδρίου του, έχει καταθέσει μια στρατηγική 12 + 1 αξόνων για μια δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη”. Έναν πλήρη Οδικό Χάρτη που αφορά από την ανάγκη να γίνει η Ευρώπη ΕΕ πόλος ειρήνης και σταθερότητας με σοβαρές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τη Μ. Ανατολή και την Ουκρανία ως την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου, της Ευρωβουλής. Αλλά και μια μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη και προστασία των χωρών πρώτης υποδοχής, τη δημιουργία Συμφώνου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Σύγκλισης σε συνδυασμό με την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, την εκπόνηση ισχυρού Κοινοτικού Προϋπολογισμού, την ουσιαστική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, κα.

Καθοριστικός παράγοντας στην κατεύθυνση αυτή η συμμετοχή των πολιτών. “Κάθε ψήφος που δεν θα πέσει στην κάλπη, είναι ψήφος για την κυριαρχία των δυνάμεων της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, των οπαδών της “Ευρώπης – Φρούριο””. “Σε αυτόν τον αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, δηλώνει παρών, έτοιμος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναλάβει πρωτοβουλίες συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων, κόντρα στην “ακροδεξιοποίηση” των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτοιμος στη χώρα μας να δώσει τη μάχη για να ξεκινήσει ο πολιτικός μετασχηματισμός κόντρα στην κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνη ηγεμονία της ΝΔ. Έτοιμος για την προοδευτική αλλαγή που πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο, στην Ευρώπη και τον τόπο”, σημειώνει η Ρ. Δούρου.

Το άρθρο της Ρένας Δούρου στο “Documento

Η απότομη δεξιά στροφή μπορεί να αποτραπεί

Αναμενόταν για τις ευρωεκλογές του 2019, μπορεί όμως φέτος να είναι τελικά η χρονιά της. Ο λόγος για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά που μπορεί να σημειώσει, με όλες τις εκφάνσεις της, σημαντική άνοδο στην Ευρωβουλή, κεφαλαιοποιώντας την “πολυκρίση” – από τον πόλεμο στην Ουκρανία ως την κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο. Την τάση αυτή επιβεβαιώνει πρόσφατη ανάλυση της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης “European Council on Foreign Relations” με τίτλο “Απότομη δεξιά στροφή: Πρόβλεψη για τις εκλογές του 2024”. Πέρα από την πρόβλεψη ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα (ΕΛΚ) θα διατηρήσει την πρώτη θέση, η δεξαμενή σκέψης θεωρεί ότι η ομάδα της ριζοσπαστικής δεξιάς “Ταυτότητα και Δημοκρατία” κι εκείνη των ευρωσκεπτικιστών “Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών”, θα αποτελούν πλέον το 25% των ευρωβουλευτών και για πρώτη φορά θα έχουν μαζί περισσότερες έδρες από το ΕΛΚ ή τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ειδικότερα η ακροδεξιά ομάδα “Ταυτότητα και Δημοκρατία”, όπου ανήκει ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, η Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι, κα, αναμένεται να κάνει μεγάλο άλμα, αυξάνοντας τις έδρες της από 58 σε 98, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην Ευρωβουλή, από την έκτη που βρίσκεται σήμερα. Ενώ και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους από 67 σε 85. “Renew Europe”, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία προβλέπεται να είναι μεταξύ των χαμένων ενώ η ευρωομάδα της Πράσινης Αριστεράς να έχει άνοδο με 44, από 38, έδρες.

Μπορεί να αποτραπεί αυτή η διαγραφόμενη απότομη δεξιά στροφή; Ναι, αν υπάρξει καθαρό πρόταγμα για προοδευτική, αντιφασιστική Ευρώπη ειρήνης και ευημερίας. Το μοναδικό πρόταγμα για να έχει μέλλον το ευρωπαϊκό εγχείρημα που σήμερα πάσχει από ταυτόχρονη κρίση ταυτότητας, δημοκρατίας, ασφάλειας, κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου. Οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουν το ιστορικό χρέος να υπερβούν παθογένειες και εσωστρέφεια και να διαμορφώσουν, σε συνεργασία με όλες τις προοδευτικές, οικολογικές δυνάμεις, με διαβούλευση με τους πολίτες, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη βάση σαφούς προοδευτικού σχεδίου. Με έμφαση στη Δημοκρατία, την ειρήνη, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, δίνοντας απαντήσεις στο μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο, στις προκλήσεις των ανατροπών που συνεπάγονται νέες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με την αίσθηση ευθύνης που πηγάζει από το γεγονός ότι αποτελεί το ισχυρότερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης, στις Θέσεις του ενόψει του Συνεδρίου του, έχει καταθέσει μια στρατηγική 12 + 1 αξόνων για μια δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη. Έναν Οδικό Χάρτη που περιλαμβάνει από την ανάγκη να καταστεί η ΕΕ πόλος ειρήνης και σταθερότητας με σοβαρές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τη Μ. Ανατολή και την Ουκρανία ως την ανάγκη για σαφή και ισχυρή Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ απέναντι σε ΗΠΑ και NATO. Να περιλαμβάνει την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου, της Ευρωβουλής, μια μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη και προστασία των χωρών πρώτης υποδοχής. Να αφορά από τη δημιουργία Συμφώνου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Σύγκλισης σε συνδυασμό με την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, την εκπόνηση ισχυρού Κοινοτικού Προϋπολογισμού, που να μην περιορίζεται στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ως την ουσιαστική αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και τον δεσμευτικό χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Να περιλαμβάνει μια δίκαιη Πράσινη Συμφωνία και την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κα.

Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδηθεί αυτός ο πολυεπίπεδος αγώνας είναι η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του Ιουνίου. Κάθε ψήφος που δεν θα πέσει στην κάλπη, είναι ψήφος για την κυριαρχία των δυνάμεων της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, των οπαδών της “Ευρώπης – Φρούριο”. Η μαζική συμμετοχή είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων προς όφελος μιας δημοκρατικής, προοδευτικής στροφής. Σε αυτόν τον αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, δηλώνει παρών, έτοιμος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναλάβει πρωτοβουλίες συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων, κόντρα στην “ακροδεξιοποίηση” των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτοιμος στη χώρα μας να δώσει τη μάχη για να ξεκινήσει ο πολιτικός μετασχηματισμός κόντρα στην κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνη ηγεμονία της ΝΔ. Έτοιμος για την προοδευτική αλλαγή που πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο, στην Ευρώπη και τον τόπο.

Share This