fbpx

Το συνέδριό μας θα σημάνει την αρχή της αντεπίθεσης της πολιτικής, της προόδου, της αξιόπιστης κυβερνητικής εναλλακτικής πρότασης για το αύριο της πατρίδας μας”, παρατήρησε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ μιλώντας στην εφημερίδα “Ελευθερία” της Καλαμάτας, στον δημοσιογράφο Γιάννη Σινάπη, με αφορμή την συμμετοχή της, μαζί με τον Π. Ρήγα σε εκδήλωση – συζήτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην πόλη για την παρουσίαση των προσυνεδριακών Θέσεων του κόμματος. “Όλες αυτές οι διεργασίες δεν θα έχουν κανένα νόημα αν δεν συνδεθούν με την κοινωνία. Αυτό το στοίχημα έχουμε χρέος να το κερδίσουμε μαζί με την κοινωνία”, συμπλήρωσε. “Είμαστε σήμερα εδώ στην Καλαμάτα όπως άλλες συντρόφισσες και σύντροφοι σε όλη τη χώρα. Ακούμε, συζητάμε, προτείνουμε. Μιλάμε για δυναμικές διαδικασίες, μακριά από γραφειοκρατίες και σκέψεις προκάτ”.

Δίνουμε διμέτωπο. Αφενός για ένα νέο, οργανωτικά, ανοικτό κόμμα με και για τους πολίτες, γειωμένο στους μαζικούς χώρους. Αφετέρου για τη δημιουργία του ισχυρού προοδευτικού πόλου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν περιοριζόμαστε σε λόγια”.

Οργανώνουμε το μέλλον του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου

Οργανώνουμε το μέλλον όχι ενός κόμματος αλλά του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου. Τα περιφερειακά μας συνέδρια ξεκινούν από την Κοζάνη με κεντρικό σύνθημα “επενδύουμε στην περιφέρεια, αναβαθμίζουμε τη χώρα”. Σε αντίθεση με τη δεξιά κυβέρνηση, εμείς πιστεύουμε βαθιά στις τεράστιες δυνατότητες της περιφέρειας για να πάει μπροστά ο τόπος”.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Απαιτείται σοβαρή, συστηματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε όλ@. Από τον πρόεδρο, τους βουλευτές ως τα στελέχη και τα μέλη μας, επιδιώκουμε την αλλαγή του κομματικού υποδείγματος. Βάζουμε τέλος στην εσωστρέφεια, τον ξύλινο λόγο. Κτίζουμε τις υγιείς βάσεις της κυβερνώσας αριστεράς με αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική για έξοδο από την κρίση στην οποία μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η σημερινή κυβέρνηση”.

Ύβρις, κοροϊδία, ψεύδη: το τρίπτυχο της δεξιάς διακυβέρνησης”

Ύβρις, κοροϊδία, ψεύδη. Αυτό είναι σήμερα το τρίπτυχο της δεξιάς διακυβέρνησης. Απέναντί του εμείς αντιπαραθέτουμε: δημοκρατία, προτάσεις, αξιοπιστία, πάντα σε διαβούλευση με τους πολίτες. Μιλάμε για μια εποικοδομητική, προγραμματική αντιπολίτευση με κάθε μέσο, διαδικτυακά, με φυσική παρουσία”. “Το δικό μας οριζόντιο δημοκρατικό, συμμετοχικό μοντέλο πόρρω απέχει από τις εθνολαϊκιστικές κραυγές της ΝΔ όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτεση ή την καθετοποιημένη, ενίοτε υβριστική, προπαγάνδα της κυβέρνησης. Που όταν της τελειώνουν τα επιχειρήματα, καταφεύγει στην αστυνομική καταστολή όπως έκανε τελευταία κατά των φοιτητικών διαδηλώσεων”.

Στο πλευρό των αγροτών, των νέων, όλων εκείνων που εμπαίζονται από τη Δεξιά

Είμαστε στο πλευρό των νέων και των αγροτών που υβρίζονται και εμπαίζονται από την δεξιά κυβέρνηση. Βρισκόμαστε μπροστά στη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, να ισοπεδώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έφθασε να παρομοιάζει τους φοιτητές, που δίκαια αντιδρούν, με… ληστές! Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους αγρότες, ακόμη κι εκείνους τους σκληρά δοκιμαζόμενους της Θεσσαλίας”.

Εμείς επιχειρούμε να δώσουμε το παρών παντού. Σε όλους τους αγώνες για την μετασχηματισμό της κοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που είναι στο έλεος των πολιτικών της δεξιάς κυβέρνησης, από τους φοιτητές ως τους αγρότες”.

Οι ευρωεκλογές το πρώτο βήμα για την αντιστροφή της επικίνδυνης πορείας

Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία των ευρωεκλογών που “πρέπει να γίνουν το πρώτο βήμα για την αντιστροφή αυτής της επικίνδυνης πορείας”, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η σημερινή “πρωτόγνωρη κατάσταση παντοδυναμίας ενός κόμματος υπονομεύει τη Δημοκρατία”. “ Πιστεύουμε ότι μπορούμε μαζί με τους πολίτες να κάνουμε τις ευρωεκλογές την καμπή για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού προς όφελος των προοδευτικών δυνάμεων”.

Η Ρ. Δούρου εξήγησε ότι ένα ελαττωματικό κράτος δικαίου, όπως περιγράφουν πλέον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την Ελλάδα, δεν είναι μια “πολυτελής συζήτηση”. “Ένα ελαττωματικό κράτος δικαίου συνεπάγεται μη ευνομούμενη Πολιτεία. Συνεπάγεται ανασφάλεια δικαίου. Σημαίνει ότι δεν πρόκειται να έλθουν σοβαροί επενδυτές να ρισκάρουν τα χρήματά τους στο πλαίσιο μιας τέτοιου είδους σκοτεινής Πολιτείας”.

Τα περί δήθεν θολού μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ρίχνουν νερό στην μύλο της Δεξιάς

Απαντώντας στην κριτική περί δήθεν θολού μηνύματος και δεξιάς μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Ρένα Δούρου, αφού υπογραμμίσει ότι “οι Θέσεις ενόψει του Συνεδρίου μας δίνουν το στίγμα ενός σύγχρονου αριστερού, προοδευτικού κόμματος που, απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, από την κλιματική κρίση ως την τεχνητή νοημοσύνη, επεξεργάζεται, μαζί με τους πολίτες, αξιόπιστη, ποσοτικοποιημένη κυβερνητική πρόταση, για βιώσιμη, κοινωνική και οικολογική, ανάπτυξη”, καλεί τους επικριτές να πουν “συγκεκριμένα που βρίσκεται η δεξιά μετακίνηση, ποιο είναι το θολό μήνυμα;” “Τίποτε δεν θα πουν γιατί τίποτε τέτοιο δεν υπάρχει. Στην τελική, τέτοιου είδους κατηγορίες υποβαθμίζουν τον δημόσιο διάλογο, και κυρίως, ρίχνουν νερό στον μύλο της δεξιάς κυβέρνησης”.

Το μήνυμά μας είναι σαφές. Θέλουμε να κτίσουμε την πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και την προοδευτική κυβερνητική προοπτική που έχει ανάγκη ο τόπος μας”.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρ. Δούρου στην εφημερίδα “Ελευθερία”

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης και επανεκκίνησης, είναι τρίτο κόμμα. Μπορεί το 4ο Συνέδριο του κόμματος 23 – 25 Φεβρουαρίου, να οδηγήσει σε αλλαγή του κλίματος και σε μια δυναμική επανεκκίνηση;

Στη σημερινή φάση, που έχουμε κλείσει μια επώδυνη περίοδο, κοιτάζουμε πλέον μπροστά. Οργανώνουμε το μέλλον όχι ενός κόμματος αλλά του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου. Τα περιφερειακά μας συνέδρια ξεκινούν από την Κοζάνη με κεντρικό σύνθημα “επενδύουμε στην περιφέρεια, αναβαθμίζουμε τη χώρα”. Σε αντίθεση με τη δεξιά κυβέρνηση, εμείς πιστεύουμε βαθιά στις τεράστιες δυνατότητες της περιφέρειας για να πάει μπροστά ο τόπος. Και αυτήν την πεποίθησή μας θα παλέψουμε συλλογικά, με τους πολίτες, τους παραγωγικούς φορείς, να την κάνουμε πράξη. Παράλληλα η πορεία ανάταξης του κόμματος περνά από το επερχόμενο Συνέδριο, με κρίσιμη καμπή της ευρωεκλογές. Το συνέδριό μας λοιπόν θα σημάνει την αρχή της αντεπίθεσης της πολιτικής, της προόδου, της αξιόπιστης κυβερνητικής εναλλακτικής πρότασης για το αύριο της πατρίδας μας. Όμως όλες αυτές οι διεργασίες δεν θα έχουν κανένα νόημα αν δεν συνδεθούν με την κοινωνία. Αυτό το στοίχημα έχουμε χρέος να το κερδίσουμε μαζί με την κοινωνία. Έχουμε χρέος να αντιστρέψουμε το κλίμα παραίτησης και αδιαφορίας των πολιτών απέναντι στην πολιτική. Γιατί είναι ακριβώς αυτό το περιβάλλον που θρέφει την ακροδεξιά. Εμείς επιχειρούμε να δώσουμε το παρών παντού. Σε όλους τους αγώνες για την μετασχηματισμό της κοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που είναι στο έλεος των πολιτικών της δεξιάς κυβέρνησης, από τους φοιτητές ως τους αγρότες.

Ποτέ στη μεταπολίτευση δεν υπήρξε ένα κυρίαρχο κόμμα, όπως τώρα με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλα τα άλλα κάτω από 20%. Μπορούν οι ευρωεκλογές, με θετικό ή και αρνητικό αποτέλεσμα, να αποτελέσουν καταλύτη αλλαγής της πολιτικής κατάστασης;

Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση παντοδυναμίας ενός κόμματος, μια κατάσταση που υπονομεύει τη Δημοκρατία. Δεν είναι υγιής εξέλιξη και δεν το λέω από κομματικό πατριωτισμό. Δεν είναι διόλου τυχαίο το ότι σοβαροί θεσμοί της Ευρώπης καταγγέλλουν την Ελλάδα ως το μαύρο πρόβατο σε θέματα κράτους δικαίου. Και αυτή δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση για ειδικούς, που δήθεν δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Ένα ελαττωματικό κράτος δικαίου συνεπάγεται μη ευνομούμενη Πολιτεία. Συνεπάγεται ανασφάλεια δικαίου. Σημαίνει ότι δεν πρόκειται να έλθουν σοβαροί επενδυτές να ρισκάρουν τα χρήματά τους στο πλαίσιο μιας τέτοιου είδους σκοτεινής Πολιτείας. Μιλάμε δηλαδή για ένα αντιδημοκρατικό απόστημα που μόνο οι πολίτες με τη ψήφο τους μπορούν να σπάσουν. Για αυτό και οι ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν το πρώτο βήμα για την αντιστροφή αυτής της επικίνδυνης πορείας. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με όλες του τις δυνάμεις.

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά κι εκπέμπει θολό πολιτικό μήνυμα, ιδιαίτερα μετά την εκλογή Κασσελάκη;

Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, έχει και το βάρος της απόδειξής του. Πουθενά όμως δεν υπάρχει κάτι που να το αποδεικνύει. Η εκλογή του σ. Κασσελάκη έγινε με πλήρως δημοκρατικές διαδικασίες. Οι δε Θέσεις ενόψει του Συνεδρίου μας δίνουν το στίγμα ενός σύγχρονου αριστερού, προοδευτικού κόμματος που, απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, από την κλιματική κρίση ως την τεχνητή νοημοσύνη, επεξεργάζεται, μαζί με τους πολίτες, αξιόπιστη, ποσοτικοποιημένη κυβερνητική πρόταση, για βιώσιμη, κοινωνική και οικολογική, ανάπτυξη. Το μήνυμά μας είναι σαφές. Θέλουμε να κτίσουμε την πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και την προοδευτική κυβερνητική προοπτική που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Ας μας πουν οι επικριτές μας συγκεκριμένα που βρίσκεται η δεξιά μετακίνηση, ποιο είναι το θολό μήνυμα; Τίποτε δεν θα πουν γιατί τίποτε τέτοιο δεν υπάρχει. Στην τελική, τέτοιου είδους κατηγορίες υποβαθμίζουν τον δημόσιο διάλογο, και κυρίως, ρίχνουν νερό στον μύλο της δεξιάς κυβέρνησης.

Αγρότες και φοιτητές βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ποια είναι η άποψη του κόμματός σας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις διεκδικήσεις των αγροτών;

Είμαστε στο πλευρό των νέων και των αγροτών που υβρίζονται και εμπαίζονται από την δεξιά κυβέρνηση. Βρισκόμαστε μπροστά στη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, να ισοπεδώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έφθασε να παρομοιάζει τους φοιτητές, που δίκαια αντιδρούν, με… ληστές! Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους αγρότες, ακόμη κι εκείνους τους σκληρά δοκιμαζόμενους της Θεσσαλίας. Ύβρις, κοροϊδία, ψεύδη. Αυτό είναι σήμερα το τρίπτυχο της δεξιάς διακυβέρνησης. Απέναντί του εμείς αντιπαραθέτουμε: δημοκρατία, προτάσεις, αξιοπιστία, πάντα σε διαβούλευση με τους πολίτες. Μιλάμε για μια εποικοδομητική, προγραμματική αντιπολίτευση με κάθε μέσο, διαδικτυακά, με φυσική παρουσία, όπως θα κάνουμε εδώ στην Καλαμάτα με τον σ. Πάνο Ρήγα για να μιλήσουμε με τους πολίτες για τις Θέσεις και κυρίως να ακούσουμε τις προτάσεις. Καταλαβαίνετε; Το δικό μας οριζόντιο δημοκρατικό, συμμετοχικό μοντέλο πόρρω απέχει από τις εθνολαϊκιστικές κραυγές της ΝΔ όταν ήταν Αξ. Αντιπολίτεση ή την καθετοποιημένη, ενίοτε υβριστική, προπαγάνδα της κυβέρνησης. Που όταν της τελειώνουν τα επιχειρήματα, καταφεύγει στην αστυνομική καταστολή όπως έκανε τελευταία κατά των φοιτητικών διαδηλώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ξεχάσει την κοινωνία, δεν έχει δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλιστικό και το φοιτητικό κίνημα. Και αυτό επηρεάζει τη δυναμική του και την προοπτική της επιστροφής σε κυβερνητική τροχιά. Σας προβληματίζει αυτή η κατάσταση και πως μπορεί να αλλάξει;

Ήδη βρίσκεται στα σκαριά η προσπάθεια αντιστροφής αυτών των αρνητικών χαρακτηριστικών που έχουμε διαγνώσει. Όμως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Απαιτείται σοβαρή, συστηματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε όλ@. Από τον πρόεδρο, τους βουλευτές ως τα στελέχη και τα μέλη μας, επιδιώκουμε την αλλαγή του κομματικού υποδείγματος. Βάζουμε τέλος στην εσωστρέφεια, τον ξύλινο λόγο. Κτίζουμε τις υγιείς βάσεις της κυβερνώσας αριστεράς με αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική για έξοδο από την κρίση στην οποία μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η σημερινή κυβέρνηση. Συνηθίζω να λέω ότι δίνουμε διμέτωπο. Αφενός για ένα νέο, οργανωτικά, ανοικτό κόμμα με και για τους πολίτες, γειωμένο στους μαζικούς χώρους. Αφετέρου για τη δημιουργία του ισχυρού προοδευτικού πόλου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν περιοριζόμαστε σε λόγια. Το διαπιστώνετε. Είμαστε σήμερα εδώ στην Καλαμάτα όπως άλλες συντρόφισσες και σύντροφοι σε όλη τη χώρα. Ακούμε, συζητάμε, προτείνουμε. Μιλάμε για δυναμικές διαδικασίες, μακριά από γραφειοκρατίες και σκέψεις προκάτ. Έχουμε ήδη γυρίσει σελίδα. Και πιστεύουμε ότι μπορούμε μαζί με τους πολίτες να κάνουμε τις ευρωεκλογές την καμπή για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού προς όφελος των προοδευτικών δυνάμεων.

Share This