fbpx

Βάζουμε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου την περιφέρεια, την εγκατάλειψή της από την κυβέρνηση της Δεξιάς και την ανάγκη αναβάθμισής της”, παρατηρεί, μεταξύ άλλων, η βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας, τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Ρένα Δούρου μιλώντας στον Κωνσταντίνο Παπαστάμκο στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Unpopular.gr.

Θέτουμε έμπρακτα το ζήτημα της έλλειψης υποδομών, το ζήτημα των ανισοτήτων που βαθαίνουν, όλων των παραγόντων που ακυρώνουν τη δυναμική της περιφέρειας. Που την εμποδίζουν να γίνει ατμομηχανή ενός άλλου, βιώσιμου, με σαφές κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο, παραγωγικού μοντέλου”, είπε αναφερόμενη στα περιφερειακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία.

Στόχος μας να εκφράσουμε μαζί με τους πολίτες την κοινωνική πλειοψηφία, τις παραγωγικές δυνάμεις, για να μεταρρυθμίσουμε τον τόπο”, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι “τo στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο αγώνας κατά της αποχής, της αδιαφορίας των πολιτών για τα όσα γίνονται στην κοινωνία και την πολιτική. Γιατί αυτή η στάση παραίτησης ωφελεί και ανοίγει το δρόμο στη Δεξιά”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ σε φάση ανασυγκρότησης, επανεκκίνησης, αντεπίθεσης στη Δεξιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει αφήσει πίσω του μια πολύ δύσκολη περίοδο κι έχει εισέλθει σε νέα φάση, “της ανασυγκρότησης, της ανασύνταξης, της συσπείρωσης. Της επανεκκίνησης. Και της αντεπίθεσης στη Δεξιά”. Μια συλλογική διαδικασία όπως επιβεβαιώθηκε άλλωστε στην πρόσφατη, πολιτικά παραγωγική, συνάντηση που είχαμε στις Σπέτσες ενόψει του συνεδρίου μας στα τέλη Φεβρουαρίου. Το σημείο καμπής είναι φυσικά οι ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το κόμμα μας αρχίζει να λειτουργεί με τα νέα δεδομένα. Μπολιάζουμε τη δράση μας με τις νέες τεχνολογίες, τον i-syriza. Αρχίζει η δημιουργική όσμωση με τα θεματικά think tanks στο πλαίσιο μιας νέας σχέσης αλληλεπίδρασης με την κοινωνία. Πιάνουμε το νήμα της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τους πολίτες.

Χρειαζόμαστε τομές για περισσότερες και πιο αποτελεσματικές κοινωνικές δομές

Βία είναι και οι ανισότητες που πολλαπλασιάζονται και βαθαίνουν, βία είναι και η φτώχεια που καλπάζει, βία είναι η στεγαστική κρίση, η ανασφάλεια των νέων, και όχι μόνο, για το μέλλον. Όλα αυτά δεν είναι νομοτέλειες. Είναι μεν πολυπαραγοντικά φαινόμενα, έχουν όμως κοινή συνισταμένη. Είναι απόρροια σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όπως αυτές της της κυβέρνησης, που θέτουν στο επίκεντρο την ατομική ευθύνη ως την απόλυτη λύση στα πάντα, Μέσα σε μια κοινωνία – ζούγκλα, με το δίκαιο του οικονομικά, κοινωνικά ισχυρού να επικρατεί σε βάρος του άλλου, του φτωχού, του ξένου, του ευάλωτου, του διαφορετικού”. “Χρειαζόμαστε τομές για περισσότερες και πιο αποτελεσματικές κοινωνικές δομές, σε αντίθεση με το σήμερα που η κυβέρνηση τις απαξιώνει, καταργώντας τις στην ουσία. Χρειαζόμαστε σοβαρές δημόσιες πολιτικές με στόχο την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, την προστασία, τη στήριξη των ευάλωτων, των θυμάτων”.

Προτείνουμε νέο παραγωγικό μοντέλο με ισχυρή δημόσια παιδεία, υγεία

Προχωράμε ανοίγοντας νέους δρόμους άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες” και “προτείνουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για  βιώσιμη περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Που δεν θα αφήνει κανένα πίσω. Που δεν θα αναγάγει την ατομική ευθύνη σε υπέρτατο νόμο. Με ισχυρή δημόσια παιδεία κόντρα, πχ, στα ιδιωτικά ΑΕΙ. Με ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας στον αντίποδα της σημερινής κατάρρευσης του ΕΣΥ, που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση. Με πραγματικό κράτος δικαίου. Με σοβαρό πλέγμα κοινωνικών πολιτικών. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ισχυρό πόλο ενός προοδευτικού, κυβερνητικού μετώπου”.

Χρειαζόμαστε τομές για περισσότερες και πιο αποτελεσματικές κοινωνικές δομές, σε αντίθεση με το σήμερα που η κυβέρνηση τις απαξιώνει, καταργώντας τις στην ουσία. Χρειαζόμαστε σοβαρές δημόσιες πολιτικές με στόχο την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, την προστασία, τη στήριξη των ευάλωτων, των θυμάτων”.

Ο γάμος για ομόφυλα ζευγάρια είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Για εμάς ο γάμος με πλήρη δικαιώματα για όλ@ για ομόφυλα ζευγάρια, με τεκνοθεσία και προσφυγή στη μέθοδο της παρένθετης κυοφορίας είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τη δεξιά κυβέρνηση είναι καιροσκοπισμός. Η δική μας θέση αποτυπώνεται στην πλήρη πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει, σε απόλυτη εναρμόνιση με ό,τι ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην αντίπερα όχθη, έχουμε την κολοβή πρόταση της κυβέρνησης που κάνει… φροντιστήρια μήπως πείσει τους βουλευτές της, προτείνοντας την απαράδεκτη λύση της αποχής! Τι απαντά ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Βορίδη στα περί αντισυνταγματικότητας;”

Ο κ. Πρωθυπουργός σήμερα είναι ο ίδιος που το 2017, ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καταψήφιζε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου της κυβέρνησης Τσίπρα, δικαιολογώντας μάλιστα την άρνησή του με αυτή την ανεκδιήγητη ιστορία περί εξωγήινου στον Υμηττό…Είναι φανερό ότι η κυβέρνησή του που κατηγορείται στην Ευρωβουλή για παραβίαση του κράτους δικαίου, δεν διαθέτει πραγματική μεταρρυθμιστική ατζέντα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μόνη ατζέντα της αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες της ΝΔ και τη ψηφοθηρία για την παραμονή της στην εξουσία”.

Προβληματική η εξωτερική πολιτική του δεδομένου, προβλέψιμου συμμάχου

Διαγράφεται έτσι μια εξωτερική πολιτική, με έντονο επικοινωνιακό στοιχείο, χωρίς σαφή στρατηγική, που τη διαπερνά η λογική του δεδομένου, προβλέψιμου συμμάχου. Καταλαβαίνει κανείς γιατί η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία ειρηνευτική πρωτοβουλία. Γιατί δεν ζητά, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Εν έτει 2024, σε έναν πολυπολικό κόσμο αβέβαιο, ασταθή, ανασφαλή, με νέους συσχετισμούς δυνάμεων στη γειτονιά μας, στη Μέση Ανατολή, όταν η πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας δείχνει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, υπάρχει πρόβλημα”.

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, σε αντίθεση με την πολιτική που άσκησε ως αντιπολίτευση η ΝΔ, σε αντίθεση με τις κραυγές, τον εθνολαϊκισμό, την πατριδοκαπηλία, εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική μας πολιτική ως πεδίο για ψηφοθηρικά παιχνίδια. Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό του πολιτικού μας αντιπάλου, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς ως η Αριστερά του πατριωτισμού και του διεθνισμού, βάζουμε πάνω από όλα την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου, για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου “.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρ. Δούρου στην ιστοσελίδα Unpopular

Εξωτερική πολιτική. Ο τομέας σας. Τα τελευταία πέντε σχεδόν χρόνια, η Ελλάδα δίνει την αίσθηση ενός προβλέψιμου «παίκτη» στη διεθνή σκακιέρα όπως λέμε. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θυμόμαστε πως υπήρχαν ξεκάθαρες θέσεις, στα ελληνοτουρκικά, με τους βόρειους γείτονές μας, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μας κάνει να νιώθουμε αρκετά ασφαλείς με τη στάση της. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;

Η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και πέντε χρόνια επέλεξε να κόψει βίαια το νήμα της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που είχε χαράξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έτσι ακυρώθηκαν, αποδυναμώθηκαν οι πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας στον ευρωπαϊκό Νότο, στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα η κυβέρνηση ήλθε σε ρήξη ακόμη και με πάγια δόγματα του Υπουργείου Εξωτερικών. Η χώρα έχει πάψει να είναι γέφυρα. Λειτουργεί ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Ούτε είναι τυχαία η σιωπή του ΥΠΕΞ στις οκτώ ερωτήσεις που έχουμε καταθέσεις. Από τη μη υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρειο Μακεδονία ως τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Συρίγου περί δήθεν παρωχημένης Συνθήκης της Λωζάνης σε ό,τι αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά και για τα μειονοτικά. Διαγράφεται έτσι μια εξωτερική πολιτική, με έντονο επικοινωνιακό στοιχείο, χωρίς σαφή στρατηγική, που τη διαπερνά η λογική του δεδομένου, προβλέψιμου συμμάχου. Καταλαβαίνει κανείς γιατί η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία ειρηνευτική πρωτοβουλία. Γιατί δεν ζητά, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Εν έτει 2024, σε έναν πολυπολικό κόσμο αβέβαιο, ασταθή, ανασφαλή, με νέους συσχετισμούς δυνάμεων στη γειτονιά μας, στη Μέση Ανατολή, όταν η πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας δείχνει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, υπάρχει πρόβλημα. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, σε αντίθεση με την πολιτική που άσκησε ως αντιπολίτευση η ΝΔ, σε αντίθεση με τις κραυγές, τον εθνολαϊκισμό, την πατριδοκαπηλία, εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική μας πολιτική ως πεδίο για ψηφοθηρικά παιχνίδια. Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό του πολιτικού μας αντιπάλου, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς ως η Αριστερά του πατριωτισμού και του διεθνισμού, βάζουμε πάνω από όλα την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου, για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Γυναικοκτονίες, σχολικός εκφοβισμός, βία μεταξύ ανηλίκων, τέτοιες θλιβερές ειδήσεις είναι πλέον καθημερινές. Η κοινωνία πονάει στη βάση, στα θεμέλια της. Πού πρέπει να εστιάσουμε;

Βία είναι και οι ανισότητες που πολλαπλασιάζονται και βαθαίνουν, βία είναι και η φτώχεια που καλπάζει, βία είναι η στεγαστική κρίση, η ανασφάλεια των νέων, και όχι μόνο, για το μέλλον. Όλα αυτά δεν είναι νομοτέλειες. Είναι μεν πολυπαραγοντικά φαινόμενα, έχουν όμως κοινή συνισταμένη. Είναι απόρροια σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όπως αυτές της κυβέρνησης, που θέτουν στο επίκεντρο την ατομική ευθύνη ως την απόλυτη λύση στα πάντα. Μέσα σε μια κοινωνία – ζούγκλα, με το δίκαιο του οικονομικά, κοινωνικά ισχυρού να επικρατεί σε βάρος του άλλου, του φτωχού, του ξένου, του ευάλωτου, του διαφορετικού. Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μαγικές απαντήσεις. Σίγουρα όμως αυτές δεν μπορούν να αφορούν σε αναχρονιστικές πρακτικές αστυνομοκρατίας και ποινικοποίησης. Χρειαζόμαστε τομές για περισσότερες και πιο αποτελεσματικές κοινωνικές δομές, σε αντίθεση με το σήμερα που η κυβέρνηση τις απαξιώνει, καταργώντας τις στην ουσία. Χρειαζόμαστε σοβαρές δημόσιες πολιτικές με στόχο την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, την προστασία, τη στήριξη των ευάλωτων, των θυμάτων. Έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση την καθιέρωση του όρου “γυναικοκτονία”, δεν είναι πανάκεια, είναι όμως ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται.

Ισότητα στον γάμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρέπει να ψηφίσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και αν αυτό δεν καλύπτει όλες τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας; Ακόμα κι αν χρειάζονται οπωσδήποτε ψήφοι της αξ. αντιπολίτευσης για να περάσει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ λειτούργησε και λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες. Για εμάς ο γάμος με πλήρη δικαιώματα για όλ@ για ομόφυλα ζευγάρια, με τεκνοθεσία και προσφυγή στη μέθοδο της παρένθετης κυοφορίας είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τη δεξιά κυβέρνηση είναι καιροσκοπισμός. Η δική μας θέση αποτυπώνεται στην πλήρη πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει, σε απόλυτη εναρμόνιση με ό,τι ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην αντίπερα όχθη, έχουμε την κολοβή πρόταση της κυβέρνησης που κάνει… φροντιστήρια μήπως πείσει τους βουλευτές της, προτείνοντας την απαράδεκτη λύση της αποχής! Τι απαντά ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Βορίδη στα περί αντισυνταγματικότητας; Ο κ. Πρωθυπουργός σήμερα είναι ο ίδιος που το 2017, ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καταψήφιζε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου της κυβέρνησης Τσίπρα, δικαιολογώντας μάλιστα την άρνησή του με αυτή την ανεκδιήγητη ιστορία περί εξωγήινου στον Υμηττό… Είναι φανερό ότι η κυβέρνησή του που κατηγορείται στην Ευρωβουλή για παραβίαση του κράτους δικαίου, δεν διαθέτει πραγματική μεταρρυθμιστική ατζέντα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μόνη ατζέντα της αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες της ΝΔ και τη ψηφοθηρία για την παραμονή της στην εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχει νέα ηγεσία εδώ και λίγους μήνες. Προέρχεται από μία επίπονη περίοδο, αποχωρήσεων, διαφωνιών, εντάσεων. Πιστεύετε πως -με το Συνέδριο του κόμματος να πλησιάζει- έχετε φτάσει έστω κοντά στη διαμόρφωση μίας κοινής φωνής, που επικοινωνεί τις θέσεις του κόμματος αποτελεσματικά προς την κοινωνία;

Αφήσαμε πλέον πίσω μας μια δύσκολη περίοδο κι έχουμε εισέλθει σε νέα φάση. Τη φάση της ανασυγκρότησης, της ανασύνταξης, της συσπείρωσης. Της επανεκκίνησης. Και της αντεπίθεσης στη Δεξιά. Αυτό επιβεβαιώθηκε άλλωστε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στις Σπέτσες. Μια χρήσιμη και πολιτικά παραγωγική συνάντηση ενόψει του συνεδρίου μας στα τέλη Φεβρουαρίου. Μια συλλογική διαδικασία – καμπή που θα επισφραγίσει τη δουλειά που έχουμε ξεκινήσει, δίνοντάς της μεγαλύτερη προωθητική δυναμική. Το σημείο καμπής είναι φυσικά οι ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το κόμμα μας αρχίζει να λειτουργεί με τα νέα δεδομένα. Μπολιάζουμε τη δράση μας με τις νέες τεχνολογίες, τον i-syriza. Αρχίζει η δημιουργική όσμωση με τα θεματικά think tanks στο πλαίσιο μιας νέας σχέσης αλληλεπίδρασης με την κοινωνία. Πιάνουμε το νήμα της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τους πολίτες. Συνεχίζοντας την πρακτική της κυβέρνησης Τσίπρα, ξεκινάμε τα περιφερειακά μας συνέδρια σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία, με ομιλίες του Προέδρου σε Κοζάνη και Λάρισα. Όχι τυχαία. Βάζουμε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου την περιφέρεια. Την εγκατάλειψή της από την κυβέρνηση της Δεξιάς και την ανάγκη αναβάθμισής της. Θέτουμε έμπρακτα το ζήτημα της έλλειψης υποδομών, το ζήτημα των ανισοτήτων που βαθαίνουν, όλων των παραγόντων που ακυρώνουν τη δυναμική της περιφέρειας. Που την εμποδίζουν να γίνει ατμομηχανή ενός άλλου, βιώσιμου, με σαφές κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο, παραγωγικού μοντέλου.

Είναι πλέον μετρημένο και δεδομένο από τους πολιτικούς αναλυτές, πως το μεγαλύτερο κομμάτι ψηφοφόρων που έχει χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν πήγε σε κάποιο κόμμα του προοδευτικού κέντρου ή της Αριστεράς, αλλά έμεινε …σπίτι. Αυτό, προσωπικά, μου λέει πως ο κόσμος αυτός, απογοητεύτηκε αλλά κάτι περιμένει, είναι εκεί και προσμένει για να ενεργοποιηθεί. Πώς θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξαναφέρει τον κόσμο κοντά του, να δημιουργήσει πολιτικό γεγονός που θα δώσει ώθηση και στο κόμμα αλλά και σε μία κοινωνία που απολιτικοποιείται τα τελευταία χρόνια;

Πράγματι, το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο αγώνας κατά της αποχής, της, της αδιαφορίας των πολιτών για τα όσα γίνονται στην κοινωνία και την πολιτική. Γιατί αυτή η στάσης παραίτησης ωφελεί και ανοίγει το δρόμο στη Δεξιά. Στόχος μας να εκφράσουμε μαζί με τους πολίτες την κοινωνική πλειοψηφία, τις παραγωγικές δυνάμεις, για να μεταρρυθμίσουμε τον τόπο. Ο στόχος δεν είναι μόνο να ξαναφέρουμε τους ψηφοφόρους που χάσαμε αλλά να φέρουμε και νέους στη βάση των προτάσεων μας που θέτουμε σε διαβούλευση με την κοινωνία. Προχωράμε ανοίγοντας νέους δρόμους άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες. Τους ακούμε, λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς τους και προτείνουμε. Προτείνουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για βιώσιμη περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Που δεν θα αφήνει κανένα πίσω. Που δεν θα αναγάγει την ατομική ευθύνη σε υπέρτατο νόμο. Με ισχυρή δημόσια παιδεία κόντρα, πχ, στα ιδιωτικά ΑΕΙ. Με ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας στον αντίποδα της σημερινής κατάρρευσης του ΕΣΥ, που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση. Με πραγματικό κράτος δικαίου. Με σοβαρό πλέγμα κοινωνικών πολιτικών. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ισχυρό πόλο ενός προοδευτικού, κυβερνητικού μετώπου.

Share This