fbpx

Αναπάντητα επί της ουσίας έμειναν τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε η τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου στην υφυπουργό Εξωτερικών κα Αλ. Παπαδοπούλου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τα Συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η υφυπουργός είτε απέφυγε είτε έδωσε γενικόλογες απαντήσεις από τα ελληνοτουρκικά ως το ύψος των κονδυλίων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, όταν δεν επιβεβαίωνε πχ ότι η χώρα μας δεν έθεσε στο Συμβούλιο την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Όχι μόνο δεν γίναμε σοφότεροι, αλλά έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε. Η ενημέρωση της υφυπουργού επιβεβαιώνει μια εξωτερική πολιτική που κινείται στην τροχιά του δεδομένου συμμάχου, που παρακολουθεί χωρίς εγγυήσεις, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς να διεκδικεί, σε όλα τα επίπεδα”, σχολίασε, μετά από τη συνεδρίαση, η Ρένα Δούρου. “Μια εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου και του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης κατώτερη των περιστάσεων, των καιρών. Χωρίς σαφή στρατηγική, επικίνδυνη πολιτική για τα συμφέροντα του τόπου πολιτική, μακριά από την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που επιβάλλει ο πολυπολικός πλανήτης, η ανάδυση του Παγκόσμιου Νότου”, συνέχισε η ίδια.

Η ίδια έθεσε, χωρίς να λάβει απάντηση, και το θέμα του προβληματικού κράτους δικαίου στη χώρα μας, που βρέθηκε κατηγορούμενη στην Ευρωβουλή. “Συζητείται στην Ευρωβουλή η κατάσταση του κράτους δικαίου στην χώρα μας, με έμφαση στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τον πλουραλισμό των ΜΜΕ, τις επαναπροωθήσεις και την πίεση στις ανεξάρτητες αρχές, ποια θέση θα υποστηρίξει η Κυβέρνηση;” Η ίδια ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις των εισαγγελικών ερευνών για την τραγωδία της Πύλου και για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραιβάζ.

Δεν έθεσε στη Σύνοδο η κυβέρνηση την κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Αναφερόμενη στην ανθρωπιστική τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας, η Ρένα Δούρου, αφού σχολίασε ότι στα Συμπεράσματα υπάρχουν μόλις 11 λέξεις για το θέμα, ζήτησε να μάθει αν η κυβέρνηση έθεσε εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της άμεσης κατάπαυσης πυρός ή μόνο για αποκλιμάκωση και προσωρινή παύση εχθροπραξιών. Η Υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, στο Συμβούλιο, δεν έθεσε θέμα κατάπαυσης του πυρός, μιλώντας γενικά για την ανάγκη “πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη και οι ανθρωπιστικές ανάγκες και η ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει στη Γάζα”.

Καμία απάντηση δεν έδωσε η κα Αλ. Παπαδόπουλου στο ερώτημα της Ρ. Δούρου σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τοποθέτηση του νυν βουλευτή, πρώην υπουργού, Αγγ. Συρίγου περί “παρωχημένης” Συνθήκης της Λωζάνης. “Συμφωνείτε ότι η ανακίνηση ενός τέτοιου ζητήματος είναι επικίνδυνη δεδομένων των θέσεων της Τουρκίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης;” Αναπάντητα παρέμειναν επίσης και τα ερωτήματα της Τομεάρχισσας Εξωτερικών προς την Υφυπουργό, ενόψει της επικείμενης συζήτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε επόμενη σύνοδο σχετικά με το αν θα υπάρξει επανεκκίνηση διερευνητικών με στόχο τη Χάγη, με το αν θα τεθούν όροι για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και για την αγορά F16 και Eurofighter.

Σιωπή για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενη στη νέα συμφωνία για τη μετανάστευση της ΕΕ, η Ρένα Δούρου έθεσε δύο ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν. Πρώτον, αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με μια Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου στην οποία τα κράτη μέλη μπορούν να πληρώνουν την Ελλάδα να κρατάει αιτούντες άσυλου σε περιόδους που η χώρα μας αντιμετωπίζει προσφυγική κρίση. Και δεύτερον αν η κυβέρνηση στηρίζει την ουσιαστική αύξηση των θέσεων νόμιμης μετανάστευσης και επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

Αναφερόμενη η Ρ. Δούρου στην κρίση στην Ερυθρά θάλασσα, έθεσε το ερώτημα συμμετοχής της χώρα μας στην επιχείρηση που οργανώνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, με τι κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις και την ασφάλεια της χώρας και με τι απτά οφέλη θα έχει διπλωματικά – χωρίς να υπάρξει σαφής απάντηση από την υφυπουργό που περιορίστηκε να παρατηρήσει ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι η χώρα μας “συμμετέχει μόνο στο πλαίσιο αποστολής της Ε.Ε”.

Τέλος, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, έθεσε το θέμα αν επαρκεί το ποσό του 1.5 δις που φαίνεται να εξασφαλίζεται για τη χώρα μας στο πλαίσιο του πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, με δεδομένες τις μεγάλες καταστροφές σε Θεσσαλία, Έβρο, Ρόδο. Η ίδια θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την καθιέρωση ξεχωριστού χρηματοδοτικού εργαλείου για ζημιές και απώλειες, θέση που συμμερίζονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σλοβενία, η Κροατία, για την ολιστική αντιμετώπιση καταστροφών.

Share This