fbpx

Η συμμετοχή των γυναικών στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων είναι επένδυση στο μέλλον”. παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της, ως Εκπρόσωπος για Θέματα Ισότητας Φύλων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διαδικτυακή παρουσίαση του Οδηγού για την Πρόληψη και Καταπολέμηση του Σεξισμού στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Προσθέτοντας χαρακτηριστικά: “Η ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στον δημόσιο βίο και στη διαμόρφωση των αποφάσεων είναι η προϋπόθεση για πλήρη δημοκρατική συμμετοχή, συνδέεται άρρηκτα με τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Τα εκλεγμένα σώματα, σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, ενδυναμώνουν τις γυναίκες καθώς λειτουργούν ως πεδία για ανάπτυξη οπτικής, διαμόρφωση τοπικού περιβάλλοντος και παροχή υπηρεσιών. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι γυναίκες πολιτικοί αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό εμπόδιο στο να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια και επαγγελματισμό, εξαιτίας του σεξισμού και της βίας. Και αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο κι ενώ έχει τεράστιες και καθολικές συνέπειες, συχνά περνά απαρατήρητο, παραβλέπεται”, εξήγησε στην εισαγωγική της παρέμβαση η Ρένα Δούρου.

Η πρόληψη και η καταπολέμηση του σεξισμού απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από τους πολιτικούς σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, τα όργανα που υλοποιούν τους νόμου και την κοινωνία των πολιτών, στη διάρκεια και μετά από μια εκλογική περίοδο”. “Χρειαζόμαστε αποτελεσματικές δομές, μηχανισμούς και πολιτικές για την προώθηση της ισότητας στους δημόσιους θεσμούς”.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο προωθεί με συνέπεια τον 5ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για έμφυλη ισότητα, ενδυνάμωση των γυναικών και αγώνα κατά των διακρίσεων για την οικοδόμηση συνεκτικών, ανθεκτικών κοινοτήτων και τον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων σε τοπικό επίπεδο. Θύμισε ότι η Σύσταση που απηύθυνε το Κογκρέσο για “Αγώνα κατά του σεξισμού που υφίστανται οι γυναίκες στην πολιτική σε τοπικό επίπεδο”, είναι απόρροια προηγούμενων επεξεργασιών για τη συμμετοχή των γυναικών, “έχει εμπνευστεί από τα κινήματα των γυναικών στον κόσμο που έσπασαν τη σιωπή για τη σεξιστική βία και από τη δουλειά που έχει γίνει σε πολλά διεθνή φόρα για το θέμα, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως τμήματα της Στρατηγικής του για την Έμφυλη Ισότητα την περίοδο 2018 – 2023”. “Η Σύστασή μας στοχεύει στην αντιμετώπιση του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών στην πολιτική, εισάγοντας ισχυρή νομοθεσία εναντίον κατά των πράξεων αυτών και των δραστών τους, υποστηρίζοντας τα θύματα, ευαισθητοποιώντας για το εύρος του φαινομένου και τις συνέπειές του, επιχειρώντας να αλλάξουμε συμπεριφορές και προκαταλήψεις, συλλέγοντας δεδομένα για καλύτερη κατανόησή του”, πρόσθεσε η ίδια.

Για μια κοινωνία όπου ο σεξισμός δεν έχει θέση

Επιβάλλεται συνεργασία όλων των φορέων και σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης για την εκπόνηση λύσεων πρόληψης και καταπολέμησης της βίας”. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ο Οδηγός για την Πρόληψη και Καταπολέμηση του Σεξισμού στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. “Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο γιατί παρουσιάζει συγκεκριμένα μέτρα και περιγράφει καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, για τη διασφάλιση ενεργού και ουσιαστικού ρόλου των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων”. “Η σημερινή εκδήλωση και ο Οδηγός μπορεί να είναι η σπίθα που θα μας δώσει επιπλέον έμπνευση για να πάμε μπροστά το όραμά μας για μια κοινωνία όπου ο σεξισμός δεν έχει θέση, και κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των κοινωνιών μας”, είπε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου, κλείνοντας την εκδήλωση.

Share This