fbpx

Ούτε μία λέξη για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δεν βρήκε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης κατά τις κοινές δηλώσεις του στο Αμμάν με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι. Ο κ. Υπουργός περιορίστηκε στην αναφορά για “ανάγκη παρατεταμένης παύσης των εχθροπραξιών” και για “αποκλιμάκωση της κρίσης”.

Ακόμη και σήμερα, όταν ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση ως “κηλίδα στην κοινή μας ανθρωπιά”, ο κ. Υπουργός αποφεύγει να ζητήσει καθαρά την κατάπαυση του πυρός όπως έχουν ήδη κάνει άλλες χώρες της ΕΕ, όπως πχ η Γαλλία, η Ισπανία.

Η αποφυγή έκκλησης για κατάπαυση του πυρός από τον κ. Υπουργό είναι άλλη μία έκφραση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης που είναι σε ρήξη τόσο με πάγιες τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ όσο και με την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική των πολυμερών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Τσίπρα. Την πολιτική του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, της διπλωματίας του “προκεχωρημένου φυλακίου”.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει επανειλημμένως εκφράσει την αλληλεγγύη του στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό και τονίσει την επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν από τη διεθνή κοινότητα οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα, για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους.

Share This