fbpx

Σήμερα η ΕΕ διέρχεται τριπλή κρίση: κρίση δημοκρατίας, κρίση λειτουργίας, κρίση ταυτότητας. Το γεγονός ότι από τη Σουηδία ως την Ιταλία, η ακροδεξιά, καλπάζει είναι αποκαλυπτική. Αποκαλυπτική των πολλών και σοβαρών που πρέπει να γίνουν για να ανατάξουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Να συμβάλλουμε στις προϋποθέσεις για μια δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη” : παρατήρησε μεταξύ άλλων η η Ρένα Δούρου, Β’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βουλής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής από τον Πρέσβη Βελγίου στην Ελλάδα, M. Calcoen, σχετικά με τητις προτεραιότητες της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, κατά την εισήγησή της η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια “Ευρώπη με ρόλο και λόγο, με στρατηγική αυτονομία από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και το NATO – όπου ξέρουμε πού συγκλίνουν και που αποκλίνουν τα συμφέροντά μας”. Υπογραμμίζοντας παράλληλα και την ανάγκη να ανταποκριθεί η ΕΕ στις “σημερινές προσδοκίες των πολιτών, των λαών, των κοινωνιών της. Τις προκλήσεις της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων, των ελευθεριών”

Η Τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ παρατήρησε ότι “αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που επιτέλους βασίζεται στον κοινό δανεισμό, ή η ψηφιακή και πράσινη ατζέντα της ΕΕ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης για κοινές θέσεις στα μείζονα ζητήματα έχει απομακρύνει τους πολίτες από την ΕΕ. Και το μαρτυρά η μειούμενη συμμετοχή στις ευρωεκλογές”.

Χρόνιες παθογένειες που τροφοδοτούν την ακροδεξιά

Το έλλειμμα δημοκρατίας, η αδιαφανής λειτουργία είναι χρόνιες παθογένειες που τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό, την ακροδεξιά”, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι πρόκειται για “παθογένειες που μπορεί να μην λυθούν σε έξι μήνες, οφείλουν όμως να είναι στο επίκεντρο της δράσης της ηγεσίας της ΕΕ γιατί η αντιμετώπισή τους συνδέεται με την κρίση ταυτότητας της ΕΕ και επηρεάζει κομβικές της αποφάσεις”. Φέρνοντας το παράδειγμα το νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που “αγνόησε την ουσία της πρότασης της Ευρωβουλής, πέρα από την απαξίωση του αντιπροσωπευτικού, δημοκρατικά εκλεγμένου συλλογικού οργάνου, μαρτυρά τη στροφή προς την Ευρώπη – Φρούριο, μια προσέγγιση που θα επιτείνει το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο”.

Για τη “συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία που πλήττει και την ΕΕ”, η Ρ. Δούρου είπε ότι “επιβάλλει στην ΕΕ, σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις, ανάληψη σοβαρής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της παράνομης και αιματηρής ρωσικής εισβολής με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική και τη μη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ”.

Έλλειμμα ανάληψης ειρηνευτικών πρωτοβουλιών ενώ συνεχίζεται η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Παράλληλα, η ολοένα και μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα, όπου λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι, επιβάλλει την στήριξη κατάπαυσης του πυρός από την ΕΕ. Καταδικάσαμε όλοι μαζί την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά αμάχων, αλλά το δικαίωμα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τη Χαμάς δεν μπορεί να οδηγεί στον θάνατο χιλιάδων αμάχων νεκρών”.

Σειρά ερωτημάτων έθεσε η Ρ. Δούρου στον Πρέσβη Calcoen, στηλιτεύοντας καταρχήν το έλλειμμα ανάληψης ειρηνευτικών πρωτοβουλιών για την ευρύτερη περιοχή μας. “Μιλάτε για πιο ισχυρή ΚΕΠΠΑ αλλά αυτό δεν το λέτε. Μπορείτε να μας πείτε κάτι για αυτό; Επίσης, τι θα κάνετε σε σχέση με τη διεύρυνση; Θα οριστούν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση διακυβερνητικής για την Αλβανία που να συμπεριλαμβάνουν το κράτος δικαίου και την προάσπιση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας;” παρατήρησε.

Ποιες πρωτοβουλίες για το κράτος δικαίου και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα;

Το δεύτερο ερώτημα της Ρ. Δούρου αφορούσε στα θέματα κράτους δικαίου και των ΜΜΕ στη χώρα μας. “Ως πρέσβης στην Ελλάδα έχετε παρακολουθήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την χώρα σε αυτούς τους τομείς οι οποίες έχουν αποτυπωθεί τόσο στις συστάσεις των αρμόδιων επιτροπών του ευρωκοινοβουλίου, Pega, Libe, όσο και στις συστάσεις της αρμόδιας Επιτρόπου Jurova. Προσθέτω σε αυτά και τις συστάσεις του Βέλγου Επιτρόπου Δικαιοσύνης για τα θέματα δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβετε στους τομείς του κράτους δικαίου και των ΜΜΕ;”

Για νόμιμες και ασφαλείς μεταναστευτικές οδούς

Στην προστασία “ανθρώπων και συνόρων”, σύμφωνα με την προτεραιότητα της Βελγικής προεδρίας, αναφέρθηκε στο τρίτο ερώτημά της η Ρ. Δούρου. “Όπως ξέρετε πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα 600 άτομα πνίγηκαν σε ένα σκάφος που βυθίστηκε αφού βρισκόταν για 13 ώρες στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης υπό την επίβλεψη του λιμενικού με μεγάλο ερωτηματικό για το αν κλήθηκε και η Frontex να βοηθήσει. Δυστυχώς 6 μήνες μετά, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα στην έρευνα που διεξάγεται για αυτήν την τραγωδία. Τι θα κάνετε ώστε να μειωθούν τέτοια περιστατικά στην Μεσόγειο; Τι θα κάνετε για να υπάρχουν νόμιμες και ασφαλείς οδοί – που αναφέρετε ότι είναι προτεραιότητά σας- με σημαντικό αριθμό θέσεων στην ΕΕ για πρόσφυγες;”

Για τα συστήματα υγείας και τα δικαιώματα εργαζομένων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Το τελευταίο ερώτημα της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αφορούσε στην κοινωνική πολιτική και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας στα κράτη μέλη καθώς και τα δικαιώματα εργαζομένων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. “Ξέρετε καλά τόσο την κριτική μας τόσο για την αποδυνάμωση της επιθεώρησης εργασίας στην Ελλάδα όσο και τα εξαιρετικά αρνητικά ρεκόρ που είχε η χώρα σε θανάτους από covid κυρίως λόγω της κατάστασης των περιφερειακών της νοσοκομείων. Τι πρόκειται να κάνετε σε αυτούς τους τομείς; Θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα για τα δικαιώματα εργαζομένων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες;”

Share This