fbpx

Για προϋπολογισμό “ακρίβειας, ανισότητας, αδικίας, ανασφάλειας, φτωχοποίησης”, έκανε λόγο η Ρένα Δούρου, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αθήνας, Τομεάρχισσα Εξωτερικών, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική που παράγει αποτελέσματα για τους ευάλωτους, η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι “έχουμε μία κυβέρνηση που όντως η πολιτική της παράγει αποτελέσματα, όχι όμως υπέρ των ευάλωτων όπως ψευδώς ισχυρίζεται. Αλλά υπέρ των εταιριών ενέργειας, υπέρ των τραπεζών, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Υπέρ των προνομιούχων. Υπέρ των γαλάζιων γκόλντεν μπόις στη ΔΕΗ και αλλού”.

Προϋπολογισμός που αποδυναμώνει το ΥΠΕΞ

“Ένας προϋπολογισμός που αποδυναμώνει αντί να ενισχύει το Υπουργείο Εξωτερικών σε περίοδο δομικών ανακατατάξεων”, συνέχισε η ίδια. “Όταν η Τουρκία ενισχύει το δικό της ΥΠΕΞ με πραγματική, αποπληθωρισμένη, αύξηση προϋπολογισμού της τάξης του 90%, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το ΥΠΕΞ ως αποπαίδι, καθηλώνοντάς το στην τελευταία θέση ως προς τους διαθέσιμους πόρους με αποψιλωμένο προσωπικό που υπερβαίνει μόνο εκείνο του Υπουργείου Τουρισμού”. “Με τη φετινή ονομαστική αύξηση άνω των 100 εκατομμυρίων να μην κατευθύνεται σε ανάγκες του Υπουργείου αλλά αποκλειστικά σε διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και το Εuropean Peace Facility της ΚΕΠΠΑ. Δεν το ανακαλύπτει η Δούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αναφέρει η εισηγητική έκθεση”. “Πλέον το ΥΠΕΞ δεν διαθέτει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής του”.

Με ωραία λόγια δεν γίνεται εξωτερική πολιτική, με επικοινωνία γίνεται μόνο ΙΧ εξωτερική πολιτική. Όμως αν θέλουμε ενεργητική αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, αν θέλουμε να έχει η χώρα επίπεδο εκπροσώπησης αντάξιο των συμφερόντων της και οι απόδημοι Έλληνες την προξενική εξυπηρέτηση που δικαιούνται, τότε επιβάλλεται γενναία και πραγματική αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ. Επιβάλλεται ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στο διοικητικό προσωπικό”.

Είμαστε το αριστερό κόμμα της πατριωτικής ευθύνης

“Η μη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η μη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδυναμώνουν τη θέση της Ελλάδας. Γιατί αυτά τα γραμμάτια του λαϊκισμού δεν τα πληρώνει ο κ. Μητσοτάκης, τα πληρώνει η χώρα”

“Στα δίκαια αιτήματα της πατρίδας είμαστε συμπαραστάτες. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν βάζουμε το κομματικό συμφέρον πάνω από τον τόπο. Είμαστε το αριστερό κόμμα της πατριωτικής ευθύνης. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε ποτέ”.

Ήμασταν και είμαστε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ως κυβέρνηση στηρίξαμε τον διάλογο, θέτοντας παράλληλα σαφείς κόκκινες γραμμές για την εδαφική ακεραιότητα και την άμυνα της πατρίδας, με προοπτική τη προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ωστόσο μετά την επίσκεψη Ερντογάν αναμένουμε από την κυβέρνηση εξηγήσεις για τα γκρίζα σημεία της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας ώστε αυτή να μην λειτουργήσει σε βάρος της κυριαρχίας της χώρας μας, σε βάρος του δικαιώματος άμυνας των νησιών μας, σε βάρος των δικαιωμάτων μας όπως αυτά προβλέπονται από το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο γενικότερα. Εμείς λειτουργούμε χωρίς κραυγές πατριδοκαπηλίας”. “Και ελπίζουμε να μην μάθουμε τις εξηγήσεις αυτές από την γείτονα. Γιατί έχουμε ήδη δείγμα γραφής της μυστικής διπλωματίας του κ. Μητσοτάκη όταν μαθαίναμε από τον κ. Καλίν για τη συμφωνία του Βερολίνου τον Ιούλιο του 2020″.

Οι αήθεις επιθέσεις της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Τίποτα από όσα ακούγονται από τα κυβερνητικά έδρανα για το μεταναστευτικό δεν μας κάνει σοφότερους, είπε η ίδια, σχολιάζοντας παρέμβαση – απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη στις αντιδράσεις Σαμαρά σε σχέση με την τροπολογία Καιρίδη και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. “Εάν η κα Μπακογιάννη ήταν σήμερα εδώ το πρωί, και όσον αφορά το μεταναστευτικό, άκουγε τις αήθεις εκφράσεις περί του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φύλαγε τα σύνορα και που τα έκανε όλα μπάχαλο, θα μπορούσε να ήταν τόσο βέβαιη ότι αλήθεια όλοι γινόμαστε σοφότεροι, όπως είπε;” αναρωτήθηκε και συνέχισε: Σε αντίθεση με αρκετούς της ΝΔ -εγώ θέλω να είμαι ακριβοδίκαιη – λέω ναι, η κα Μπακογιάννη όπως και ο Αλέξης Τσίπρας το 2019, είχε ανοίξει το ζήτημα των εργατών γης, και όταν ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης πήγε να κάνει κάτι, “εσκίσθη το παραπέτασμα”.

Αρα “ενώ χαιρετίζω τον τρόπο που παρενέβη η κ. Μπακογιάννη, λέω ότι τίποτα από όσα ακούγονται σήμερα από τα κυβερνητικά έδρανα δεν θα έπρεπε να την κάνει αισιόδοξη ότι γινόμαστε σοφότεροι”.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας, η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι τον άκουσε “να αναφέρεται, και ορθά, σε εθνική συναίνεση. Αναρωτιέμαι όμως έχει συνεννοηθεί με τον κ. Πθ; Γιατί εξ όσων ξέρουμε δεν έχει ανασκευάσει ο κ. Μ τα περί “εθνικής εξαίρεσης” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Share This