fbpx

Ο αγώνας για ζωές γυναικών χωρίς βία δεν αφορά μόνο μία παγκόσμια ημέρα. Πρέπει να παλεύουμε για τα δικαιώματα των γυναικών και κατά της έμφυλης βίας 365 μέρες τον χρόνο. Να αγωνιζόμαστε αδιάκοπα για εκστρατείες εγρήγορσης κατά των πολλών μορφών βίας κατά των γυναικών”, παρατηρεί, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά την Γυναικών η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, εκπρόσωπος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ισότητα των Φύλων. “Ας μην ξεχνάμε τα λόγια της Μάγιας Αγγέλου, ‘θα γνωρίσεις πολλές ήττες στη ζωή σου, αλλά ποτέ μην αφήσεις τον εαυτό σου να νικηθεί’”, προσθέτει.

Ως αιρετές είναι αποστολή και καθήκον μας να παλεύουμε για να απαλλάξουμε τις πόλεις και τις περιφέρειές μας από την έμφυλη βία, να τις κάνουμε ασφαλείς χώρους για γυναίκες και κορίτσια. Χώρους όπου “η έμφυλη ισότητα και η πλήρης, ισότιμη, πραγματική συμμετοχή των γυναικών στις δημόσιες και ιδιωτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεις αποτελούν εγγενή στοιχεία της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της βιώσιμης ανάπτυξης”, σύμφωνα με την 4η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ”.

Η δουλειά για πόλεις και περιφέρειες χωρίς έμφυλη βία, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το Κογκρέσο εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή, ακολουθώντας τις αρχές της Στρατηγικής για Έμφυλη Ισότητα 2018 – 2023 του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναπτύσσοντας τα απαραίτητα εργαλεία για την ενίσχυση των τοπικών και περιφερειακών αρχών για να δρουν παράλληλα σε τρεις τομείς: πρόληψη, προστασία των θυμάτων και παροχή υπηρεσιών. Κάτι που συνεπάγεται τη δημιουργία, σε τοπικό επίπεδο, γραμμών βοήθειας, καταφυγίων, συμβουλευτικών υπηρεσιών και παροχής νομικής βοήθειας για στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας. Η διασφάλιση ότι οι γυναίκες θύματα βίας έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, τις ενδυναμώνει έτσι ώστε να ζητήσουν βοήθεια και να ξεφύγουν από καταστάσεις εκμετάλλευσης. Αυτός ο δρόμος είναι μακρύς, είναι όμως μονόδρομος και εμείς είμαστε αποφασισμένες να τον πορευτούμε”.

Share This