fbpx

Τις αποκλειστικές ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι απλήρωτοι παραμένουν 427 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ που καλύπτουν υγειονομικές, ψυχοκοινωνικές ανάγκες καθώς και υπηρεσίες διερμηνείας σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών (ΚΦΠΜ) στη χώρα μας μέσω του προγράμματος “Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση – PHILOS ΙΙ”, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή της που συνυπογράφουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ρένα Δούρου, Βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας, Τομεάρχισσα Εξωτερικών. Η ίδια στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνει ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί “άλλη μία μεθόδευση της κυβέρνησης με στόχο την απαξίωση και διάλυση των δομών προσφύγων και μεταναστών της χώρας την ώρα μάλιστα που παρατηρείται, σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ, αύξηση των ροών κατά 433% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022”.

Στην ερώτησή της, η Ρένα Δούρου υπενθύμισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κατ επανάληψη φέρει στη Βουλή (τελευταία φορά φέτος στις 30 Αυγούστου με ερώτηση βουλευτών του, που παραμένει αναπάντητη) την ανάγκη διασφάλισης της συνέχισής του μέσα από την αναγκαία χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία όπως και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εκατοντάδων υγειονομικών, διοικητικών και προσωπικού ψυχοκοινωνικής στήριξης, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες στον προσφυγικό πληθυσμό. Η κυβέρνηση ωστόσο επιμένει στην απαξίωση και υποβάθμιση των συμβασιούχων εργαζομένων του προγράμματος PHILOS ΙΙ”.

Το Σωματείο των εργαζομένων στον ΕΟΔΥ σε σχετική του ανακοίνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: “Την ώρα που καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά και την ενδοχώρα άλλοι με σοβαρά και επείγοντα ιατρικά προβλήματα από τις χώρες καταγωγής τους και βρίθουν οι μολυσματικές και μεταδιδόμενες ασθένειες λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων, το απομένον υγειονομικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και τα νοσοκομεία εξωθείται σε εξάντληση και παραίτηση”.

Η Ρ. Δούρου θέτει σειρά ερωτημάτων στους Υπουργούς, αφού επισημάνει ότι είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να διαιωνίζει συνθήκες υγειονομικής ανασφάλειας, εξωθώντας σε εξάντληση και παραίτηση τους συμβασιούχους εργαζόμενους του PHILOS ΙΙ, που επιβάλλεται να συνεχίσουν απερίσπαστοι την κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο αποστολή τους, καλύπτοντας ζωτικές ανάγκες δημόσιας υγείας που συνδέονται άμεσα με την φροντίδα για την υγεία των προσφύγων-μεταναστών, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριμένα η Ρ. Δούρου θέτει ερωτήματα για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του προγράμματος μετά τον Φεβρουάριο του 2024, της καταβολής της μισθοδοσίας των συμβασιούχων, της κατάθεσης συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος των διαδικασιών ολοκλήρωσης του έργου, την καταβολή από τον ΕΟΔΥ των αναδρομικών των 12 μηνών του 2022, καθώς και τον υπολογισμό του κόστους του Προγράμματος.

Share This