fbpx

Μια γυναίκα αιρετή, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, εξακολουθεί να αποτελεί δυστυχώς ακόμη εύκολο στόχο κάθε μορφής βίας, δολοφονίας χαρακτήρα, έμφυλων και ρατσιστικών επιθέσεων, και σας μιλώ εκ πείρας, παρατήρησε η Ρένα Δούρου Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο, κατά την παρέμβασή της σήμερα στην 45η Ολομέλεια του Κογκρέσου. Η ίδια, μιλώντας στη συζήτηση για την βία κατά των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος αυτής της πολύμορφης βίας, είναι η αντιμετώπιση των βαθύτερων κοινωνικών της αιτίων. Η καταπολέμηση των ανισοτήτων που πολλαπλασιάζονται, ο αγώνας για συνεκτικές, δίκαιες και αλληλέγγυες κοινωνίες είναι η απάντηση στην έμφυλη βία.

Ειδικότερα η κάθε είδους βία, σωματική και λεκτική, κατά των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπονομεύει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου. Υπονομεύει τη δουλειά των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, της διακυβέρνησης που είναι πιο κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του. Για αυτό και σήμερα το έργο του Κογκρέσου, που λειτουργεί ως ανάχωμα σε κάθε είδους έκφραση βίας, είναι πολύτιμη. Εξίσου πολύτιμη είναι η συνέχιση αυτού του έργου που είναι το δικό μας καθήκον χωρίς ημερομηνία λήξης”, παρατήρησε η ίδια.

Ισχυρά, ανεξάρτητα τοπικά ΜΜΕ για ζωές με δημοκρατία και αξιοπρέπεια

Η δημοκρατία κινδυνεύει την εποχή των deep fake news, της παραπληροφόρησης, της στιγμιαίας ενημέρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των μεγάλων μιντιακών ομίλων και των “ενσωματωμένων” δημοσιογράφων. Ένα από τα μέσα για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, είναι και η στήριξη ανεξάρτητων και αξιόπιστων τοπικών ΜΜΕ, που μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας της. Αυτά, μεταξύ άλλων, παρατήρησε, η Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο, Ρένα Δούρου, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη συζήτηση και ψήφιση της Έκθεσης για τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ ως θεματοφύλακες της Δημοκρατίας.

Η Έκθεση αυτή αφορά την τοπική δημοκρατία, την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και την κοινωνική συνοχή. Επειδή “μόνο οι ενημερωμένοι πολίτες μπορούν να μετέχουν αποτελεσματικά στη λήψη των αποφάσεων και να ελέγχουν την εξουσία είναι σημαντική η λειτουργία αξιόπιστων και ανεξάρτητων τοπικών ΜΜΕ”. “Για αυτό και είναι σημαντικό οι εθνικές και τοπικές αρχές να στηρίζουν, μέσα από πρωτοβουλίες με διαφάνεια, ανεξάρτητα τοπικά ΜΜΕ. “Γνωρίζουμε φυσικά τις δυσκολίες στήριξης συνεργατικών πρωτοβουλιών ή της ενίσχυσης μη κερδοσκοπικών δημοσιογραφικών οργανισμών, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης, ωστόσο αυτή η προσπάθεια είναι το τίμημα για την προστασία της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των κομβικών αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης”. Τέλος έκλεισε την παρέμβασή της, θυμίζοντας τα λόγια της εισήγησης στη συζήτηση του Μάθιου Μπάρακλο, Εκτελεστικού Διευθυντή Τοπικών Ειδήσεων του BBC: “ζούμε τις ζωές μας τοπικά”. “Ας προσθέσουμε λοιπόν, είπε, ότι “πρέπει να τις ζούμε δημοκρατικά και με αξιοπρέπεια”.

Share This