fbpx

Χθες οι πολίτες απέρριψαν τον μπλε χάρτη του κυρίου Μητσοτάκη, τα αποτελέσματα της Κυριακής αποτελούν πλήγμα στον υπεροπτικό τρόπο άσκησης της εξουσίας από τη σημερινή δεξιά κυβέρνηση, παρατήρησε σήμερα η βουλεύτρια, τομεάρχης Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, μιλώντας στο Κόκκινο , στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με την Κατερίνα Ακριβοπούλου. “Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έδωσε κομματική χροιά στις αυτοδιοικητικές εκλογές μιλώντας για χάρτη που πρέπει να βαφτεί μπλε. Οι πολίτες του απάντησαν. Ψήφισαν με αυτοδιοικητικά κριτήρια αυτοδιοικητικούς που παλεύουν για τον τόπο τους χωρίς να πρέπει να επιδείξουν πιστοποιητικό κομματικών φρονημάτων. Έτσι ψήφισαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Χαλάνδρι, τη Θεσσαλία”.

Ζήσαμε έναν μικρό σεισμό”, είπε και εξήγησε ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν καταλυτικός, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει: “τώρα στο προσκήνιο είναι αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριζε ανέκαθεν. Το αίτημα δηλαδή για αποτελεσματική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο που θα προτείνει σαφείς προοδευτικές λύσεις. Το αίτημα για μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη στο πλευρό των πολιτών με καθαρό μέτωπο κατά της Δεξιάς”.

Η μεγάλη αποχή δυναμιτίζει τη δημοκρατική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή αποχή: “Μια συντριπτική πλειοψηφία συμπολιτών γύρισαν την πλάτη στις εκλογές αυτές που δεν αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά την πόλη τους, την καθημερινότητά τους. Που αφορούν στοιχειώδη ζητήματα για τις ζωές τους. Για εμένα αυτό το στοιχείο είναι θεμελιώδες διότι δυναμιτίζει τα θεμέλια της δημοκρατικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που, ας μην το ξεχνάμε, είναι το επίπεδο διακυβέρνησης που βρίσκεται κοντύτερα στον πολίτη”.

Η ήττα Μπακογιάννη, νίκη των πολιτών της Αθήνας

Η ήττα του νυν Δημάρχου Αθηναίων είναι μια μεγάλη νίκη των πολιτών της Αθήνας που υπέμειναν, υπέστησαν, για την ακρίβεια, τις συνέπειες των επιλογών της σημερινής διοίκησης της πρωτεύουσας. Το κόκκινο έχει αναδείξει το φιάσκο του μεγάλου περιπάτου. Χωρίς διάλογο, με τεράστια αλαζονεία, ο απερχόμενος Δήμαρχος επιχείρησε να επιβάλλει επιλογές που άλλαζαν προς το χειρότερο το πρόσωπο της πόλης, επιβαρύνοντας τους δημότες. Οι δημότες έστειλαν την έξωση σε μια Διοίκηση που τους αγνοούσε και κατέστρεφε τις γειτονιές τους. Πλέον έχουμε την ευθύνη απέναντί τους να κάνουμε τη διαφορά, να προτείνουμε λύσεις για την πόλη, την καθημερινότητα των πολιτών, με προοδευτικό πρόσημο”.

Έπεσε η μάσκα ευρωπαϊσμού του κ. Μητσοτάκη

Οι τελευταίες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ήσαν αποκαλυπτικές. Η μάσκα του ευρωπαϊσμού του κ. Μητσοτάκη έπεσε και έπεσε με πάταγο. Οι απειλές, οι εκβιασμοί εκείνου που υποκριτικά ομνύει στην Ευρώπη, δεν έχουν τίποτε να κάνουν με τις αρχές της της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης που αναφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με όρους ενίσχυσης της συμμετοχικής δημοκρατίας, του σεβασμού του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, απάντησε η Ρένα Δούρου στο ερώτημα της δημοσιογράφου για το γεγονός ότι η ΝΔ άσκησε εκβιασμούς με εργαλείο τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν δίνονται με την επίδειξη κομματικής ταυτότητας ή την υποταγή στην κεντρική εξουσία. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνονται στους Δήμους που έχουν καταθέσει σοβαρές, τεκμηριωμένες προτάσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Δεν τα μοιράζει ένας πρωθυπουργός – κομματάρχης, με όρους Μαυρογιαλούρου”, πρόσθεσε. Η ίδια θύμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου έφερε με ερώτησή του στην Κομισόν “τον εκβιασμό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη των ψηφοφόρων της Θεσσαλίας, με τη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων, ζητώντας παράλληλα να μάθει αν η ΕΕ θα ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν, είναι και θα είναι με την ειρηνική συμβίωση των λαών, με το διεθνές δίκαιο, με τον διάλογο

Τέλος στην ερώτηση, με αφορμή τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε η Ρένα Δούρου το Σάββατο με τους πρέσβεις του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, Νόαμ Κατς και Γιουσέφ Ντορχόμ, αφού εξέφρασε βαθιά θλίψη για τα αυξανόμενα μέρα τη μέρα θύματα του σε εξέλιξη πολέμου, απάντησε ότι ο “ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν, είναι και θα είναι με την ειρηνική συμβίωση των λαών, με το διεθνές δίκαιο, με τον διάλογο, με την πολυμερή διπλωματία”. “Στόχος της επίσκεψής μας στους δύο πρέσβεις ήταν αφενός να μεταφέρουμε δια ζώσης τις θέσεις που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις τελευταίες ανακοινώσεις του. Και αφετέρου να υπογραμμίσουμε τη σημασία της προστασίας των αμάχων αλλά την ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης με επιστροφή στη διπλωματία και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο”.

Share This