fbpx

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ευθύνεται μόνο για την κατάρρευση του ΕΣΥ, της δημόσιας παιδείας, για την ακρίβεια, κ.α., αλλά έχει ευθύνη και για τον εκφασισμό της κοινωνίας παρατήρησε σήμερα η Ρένα Δούρου, μιλώντας στο Κόκκινο και τους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Τραπεζιώτη. Η ίδια επισήμανε ότι “η σημερινή νο 2 κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του κ. πρωθυπουργού, απεχθάνεται βαθιά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την πιο δημοκρατική βαθμίδα διακυβέρνησης, κοντά στον πολίτη. Προωθεί αυταρχικές ρυθμίσεις ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την περιφερειακή διακυβέρνηση και την αποκέντρωση”.

Δεν είναι ελιτίστικο να πούμε ότι ο κύριος Μητσοτάκης, πέραν του ότι συνήθισε την κοινωνία με τα pass, πέρα από το γεγονός ότι τάισε τη διαφθορά και τη διαπλοκή, εκφάσισε την κοινωνία. Δεν ευθύνεται μόνο για την ενεργειακή κρίση, τη διάλυση του ΕΣΥ, της δημόσιας παιδείας, την ακρίβεια, τη κρίση στέγης των νέων. Ευθύνεται και για τον εκφασισμό της κοινωνίας. Δείτε τα όσα έγιναν με τον Δήμαρχο Βόλου και αν υπήρξε κάποια επίπληξη. Και κάπως έτσι γεννιέται η απαξίωση προς την πολιτική. Για έναν αριστερό το να έρθει σε όποια θέση εξουσίας είναι ευθύνη, όχι προνόμιο”.

Στρατηγική επιλογή η κομματική κάλυψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συμπεριφορές τύπου Μπέου

Δεν πρόκειται περί λάθους το ότι η νούμερο 2 κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δίνει κομματική κάλυψη σε συμπεριφορές τύπου Μπέου. Είναι στρατηγική επιλογή”.

Να σας θυμίσω ότι από τα πρώτα πράγματα που έκανε το 2019, η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να αλλοιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι παρατάξεις συμμετείχαν στις οικονομικές επιτροπές, ανατρέποντας το πολιτικό αποτέλεσμα. Κατάργησε την διαβούλευση”.

Εάν εκλεγεί ο κ. Μπέος και ο κ. Αγοραστός να μην ολισθήσουμε στην ευκολία ότι ‘αυτό θέλει ο κόσμος’. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε επισημάνει τον καταστροφικό τους ρόλο, θα πρέπει να δούμε την ευθύνη για το τι δεν κάναμε. Γιατί για εμένα αυτό σημαίνει αριστερά, να είσαι μέσα στην τοπική κοινωνία. Πάντα πρέπει να κοιτάμε αυτά που δεν έγιναν”.

Εχουμε ευθύνη και για όσα δεν κάναμε, δεν προτεραιοποιήσαμε. Οι αριστεροί και οι αριστερές έχουμε διμέτωπο. Αφενός όταν βρισκόμαστε σε θέση εξουσίας να παράγουμε απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα και αφετέρου να διαπαιδαγωγούμε όχι από καθέδρας αλλά όντες και ούσες εκεί που σημειώνεται ένας εκφασισμός”.

Κανείς από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες δεν ζήτησε να γίνει ντιμπέιτ

Δε θυμάμαι πιο βραχεία προεκλογική περίοδο για τον α’ και τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης και αυτό βολεύει τους γαλάζιους υποψήφιους”, παρατήρησε η Ρ. Δούρου, προσθέτοντας ότι “ουδείς εκ των υποψηφίων για την Περιφέρεια Αττικής ζήτησε να γίνει ντιμπέιτ”.

Έγινε μια προσπάθεια από τη Δύναμη Ζωής, την παράταξη της οποίας ηγούμαι ακόμα και σήμερα, να τεθεί στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αλληλοεπικάλυψης των θεσμικών αρμοδιοτήτων διότι το ‘όλοι υπεύθυνοι σήμαίνει κανένας υπεύθυνος’. Υπάρχει μια σειρά αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα και σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι με τη Βουλή. Για αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο πως θα ψηφίσουμε σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές”, συνέχισε η ίδια.

Η Διοίκηση Πατούλη δεν προχώρησε κανένα έργο υποδομής, διέλυσε αντιπλημμυρικά έργα

Η διοίκηση του κ. Πατούλη δεν προχώρησε τίποτε απολύτως. Και αυτό δεν το λέω από αντιπολιτευτικό μένος ή στείρα λογική. Εδώ και 4 χρόνια δεν έχει προχωρήσει το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου. Και δεν είναι το μόνο που δεν έχει προχωρήσει. Δεν προχώρησαν αντιπλημμυρικά έργα, η σημερινή Διοίκηση διέλυσε συμβάσεις έργων υποδομής”.

Σταμάτησε ακόμα και άυλες πρωτοβουλίες μας. Επί Διοίκησης Δύναμης Ζωής η Περιφέρεια Αττικής ήταν ο πρώτος φορέας της Ελληνικής Δημοκρατίας που ακολούθησε το ευρωπαϊκό παράδειγμα, και πήρε την πρωτοβουλία, μαζί με την Βουλή των Ελλήνων, επί προεδρίας Ν. Βούτση, με την ΕΡΤ, κα, να γιορτάζουμε, όχι μόνο την είσοδο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και την έξοδο από αυτόν”. Είχαμε πάρει πρωτοβουλίες για επιτροπές ισότητας των φύλων, για τα ζητήματα της αναπηρίας”. Η Διοίκηση Πατούλη δεν συνέχισε τίποτε από αυτά”.

Ναι στα ρεύματα ιδεών, όχι στον πόλεμο των φραξιών

Να μιλήσω δια στόματος Αλέξη Τσίπρα. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι τι θα σηματοδοτήσει αυτή καθαυτή η εκλογή του συντρόφου Στέφανου Κασσελάκη αλλά τι θα αλλάξει. Και πρέπει να αλλάξουν πολλά, δεν το λέει ο σύντροφος πρόεδρος Κασσελάκης ή η Ρένα Δούρου αλλά το έχει πει πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με την οργανωτική ανασυγκρότηση, τον τροπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το κόμμα”.

Η παρουσία μας δυο μήνες τώρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν εξαιρετική αλλά δεν τελειώνει και αρχίζει στη βουλή η δουλειά που πρέπει να κάνει μια αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση σε μια χώρα που ρημάζει μέρα τη μέρα. Αφήνουμε πίσω τα δυσάρεστα και μπροστά έχουμε τα δύσκολα. Αυτά που βρίσκουμε όταν με θάρρος προσπαθούμε να δούμε τι έφταιξε για τα χαμηλά ποσοστά των δύο εκλογών, και είναι εδώ, άλυτα, εδώ και χρόνια”.

Αν υπάρχει πόλεμος των τάσεων ως ρεύματα ιδεών, εγώ δεν θέλω να σταματήσει, θέλω να υπάρχει γιατί θα ζωοδοτήσει τον τρόπο που θα παρέμβουμε στην κοινωνία, στην βουλή, στην ευρωβουλή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως ο πόλεμος των φραξιών πρέπει να σταματήσει γιατί δεν αφορά την Ελληνική κοινωνία”. “Προτεραιότητά μας, ως αριστερών που μας τίμησαν οι πολίτες με θέσεις ευθύνης στην ΚΕ, στη Βουλή, είναι τα προβλήματα της κοινωνίας”.

Share This