fbpx

Το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου ανέδειξε την ανυπαρξία σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Είναι η σκληρή υπενθύμιση για την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, στη βάση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Μια τραγωδία που αναδεικνύει την απουσία σαφούς και συνεκτικής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου της ΕΕ με γνώμονα τις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αναδεικνύει την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης, υπογραμμίζει την ανάγκη υποδοχής των μεταναστών ανεξαρτήτως προέλευσης, στις τοπικές κοινότητες με όρους αλληλεγγύης και συμπερίληψης”. Παρατήρησε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων και Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην παρέμβασή της στο πλαίσιο του προγράμματος του Κογκρέσου σχετικά με την “ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας των τοπικών και περιφερειακών αρχών απέναντι στις μεταναστευτικές προκλήσεις”.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που υπογράμμισε ότι εφιστά την προσοχή στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων, κυρίως των ασυνόδευτων παιδιών, των πιθανών θυμάτων εκμετάλλευσης κυκλωμάτων, κα. Η πολιτική της ΕΕ, ειδικά το Σχέδιο Συμφωνίας που είναι υπό συζήτηση, πόρρω απέχει από τους στόχους αυτούς”.

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές ως τα επίπεδα διακυβέρνησης που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και τις τοπικές κοινωνίες, είναι τα πρώτα επίπεδα για την κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών των προσφύγων / μεταναστών, αν και τα μέσα τους είναι περιορισμένα”, υπογράμμισε, παρατηρώντας ότι το “Κογκρέσο έχει κάνει σοβαρή δουλειά στα θέματα του μεταναστευτικού – προσφυγικού φαινομένου με σειρά Εκθέσεων, όπως εκείνη του 2017 για τον ‘ρόλο των πόλεων και των περιφερειών στην υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών’ ή του 2018, που εισηγήθηκα για τις ‘συνοριακές περιφέρειες απέναντι στο μεταναστευτικό φαινόμενο’”. “Και οι δύο εκθέσεις ήταν τμήματα της ολοκληρωμένης προσέγγισης, που αφορά στη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης, των ΜΚΟ, όλων των φορέων για αποτελεσματικές, στην πράξη, πολιτικές”.

Ως παράδειγμα αυτής της προσπάθειας ανέφερε την πρωτοβουλία σύστασης του Κέντρου Logistics για την υποδοχή προσφύγων / μεταναστών στην Περιφέρεια Αττικής από τη Διοίκηση της Δύναμης Ζωής, το 2015, την περίοδο της κορύφωσης των μεταναστευτικών ροών, σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα δεχόταν τις επικρίσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαινομένου. “Ένα Κέντρο που αναδείχθηκε σε ευρωπαϊκή καλή πρακτική”, σημείωσε η Ρ. Δούρου.

Share This