fbpx

Οι διεθνείς συμβάσεις, το Δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ, είναι σαφείς: όταν ένα πλοίο είναι σε κίνδυνο, υπάρχει ευθύνη έρευνας και διάσωσης και όπως παρατηρεί ο διεθνής Τύπος στην περίπτωση της Πύλου υπήρχε ευθύνη έρευνας και διάσωσης που κάποιος δεν την ανέλαβε” υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους Χρ. Κοραή και Δ. Τάκη στα Parapolitika 90,1 στην εκπομπή “Μπρα ντε φερ”.

Η ίδια θύμισε ότι “ήδη από το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα παρουσία και του Πάπα Φραγκίσκου που μίλησε με τόσο συγκινητικά λόγια για το πώς η πατρίδα μας με την τότε κυβέρνηση έσωσε τα ανθρώπινα ιδεώδη για το σύνολο της ΕΕ, έχει θέσει το θέμα των ασφαλών και νόμιμων περασμάτων. Το έχουμε θέσει και στην Ευρωβουλή. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να περνάνε μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών στην ΕΕ με δίκαιη κατανομή και να ξεκινήσει η εφαρμογή του πλαισίου της Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση προσφύγων από τις γειτονικές χώρες”.

Το σχέδιο της ΕΕ για τη μετανάστευση δεν προσφέρει καμία εγγύηση

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τη μετανάστευση και το άσυλο μπορεί να καθησύχασε κάποιους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που όμως δεν κατανοούν ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι θέμα που μπορεί να στηρίζεται σε κατά κεφαλήν αποτίμηση!

Δυστυχώς έχουμε ένα σχέδιο Ευρωπαϊκής συμφωνίας το οποίο για όσες κοινωνίες ήδη επιδεικνύουν φοβικά χαρακτηριστικά απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να μην ξεχνάμε την ομάδα Βίζενγκραντ που το 2015, απέναντι στις μεγάλες μεταναστευτικές ροές, έκλεισαν τα σύνορά τους, δεν εξασφαλίζει έναν ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, για εκείνους φυσικά που δεν δικαιούνται άσυλο, στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Σε ό,τι αφορά στις άλλες χώρες, εκείνες που δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, από τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτό που προτείνει το Σχέδιο δεν παρουσιάζει κανενός είδους εγγύηση, ειδικά μάλιστα για χώρες όπως η Ελλάδα, ότι δεν θα αποτελούν τους δεσμοφύλακες της Ευρώπης. Άρα δεν εξασφαλίζεται εγγυημένος αριθμός θέσεων στις χώρες της Ε.Ε.. Ούτε για μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα, ούτε για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία. Άρα έχουμε αποτυχία δύο στα δύο.

Θα πρέπει να δούμε σοβαρά αυτά για το οποία τα τελευταία 4 χρόνια καλείται η πατρίδα μας να απολογηθεί σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις. Τον Μάιο του 2023 οι Νιού Γιόρκ Τάιμις ανέδειξαν σχετικό βίντεο. Την ίδια στιγμή η Frontex ελέγχεται για το ρόλο της στις επαναπροωθήσεις, και μάλιστα το 2022 αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο επικεφαλής της για να μην ελεγχθεί. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διότι στο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι απέτυχε να προστατεύσει τις ζωές των προσφύγων και να ερευνήσει ως όφειλε.

Για τις 25 Ιουνίου

Έχουμε νέα εκλογική αναμέτρηση, με άλλο εκλογικό σύστημα την ενισχυμένη αναλογική και αντιμετωπίζουμε τις κάλπες ως άδειες. Και δίνουμε τη μάχη για την ανατροπή των συσχετισμών.

Share This