fbpx

Η Ρένα Δούρου σε εκδήλωση για το ρόλο των Περιφερειών στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας

Για εμάς, στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης η ισότητα των φύλων συνεπάγεται όχι μόνο ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες και τους άνδρες αλλά επίσης την ίδια ορατότητα, ενδυνάμωση, ευθύνες, συμμετοχή σε όλες τις σφαίρες της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής”, παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της, ως Εκπρόσωπος για Θέματα Ισότητας Φύλων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη εκδήλωση που διοργάνωσε η Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών (Conference of Peripheral Maritime Regions) με θέμα “τις Περιφέρειες στην πρώτη γραμμή μιας Ένωσης Ισότητας: Πώς μπορούν οι Περιφέρειες να συμβάλλουν στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας στην Ευρώπη και τις γειτονικές περιοχές”.

Η ίδια υπογράμμισε ότι ο αγώνας κατά της σεξιστικής βίας που ξεκινά στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στις πόλεις, τις κοινότητες, αφορά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάτπυξης του ΟΗΕ: “συμβάλλει στην υλοποίηση του 5ου Στόχου για την ‘ισότητα των φύλων’ και του 16ου Στόχου για ‘ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυρούς θεσμούς’”. “Είναι καθήκον των κρατών μελών του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης να οργανώνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης κατά της έμφυλης βίας και να ενημερώνουν τα θύματα για τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφύγουν ”, παρατήρησε η ίδια.

Καθήκον μας να εγγυηθούμε την ασφάλεια των θυμάτων σεξιστικής βίας

Ως το πρώτο σημείο επαφής για τα θύματα, ως το επίπεδο διακυβέρνησης που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, εμείς οι τοπικές αρχές έχουμε την ευθύνη να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους στις πόλεις μας, τους δρόμους μας και στα σπίτια τους”. “Το Κογκρέσο έχει ήδη με σαφήνεια πάρει πρωτοβουλίες κατά της βίας κατά των γυναικών και δεσμευθεί για την εξάλειψη κάθε είδους έμφυλης βίας”. Η ίδια περιέγραψε σε αδρές γραμμές το έργο του Κογκρέσου τα τελευταία 20 χρόνια για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, από τη συμμετοχή του στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης την περίοδο 2006 – 2008 κατά της ενδοοικογενειακής βίας ως την Έκθεση του 2020 για τον “αγώνα κατά της σεξιστικής βίας κατά των γυναικών στην πολιτική σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο”. Παράλληλα έδωσε έμφαση σε εργαλεία όπως τον Οδηγό για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση του σεξισμού “που δεν αφορά μόνο την Ουκρανία καθώς περιλαμβάνει πολλά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα τοπικά και περιφερειακά πλαίσια καθώς και καλά παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με πολιτικές κατά της έμφυλης βίας”. Ενώ αναφέρθηκε και στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που “είναι ανοικτή σε κράτη – μη μέλη και η προώθηση και η επικύρωσή της, στην Ευρώπη και πέρα από αυτή, είναι σήμερα μια από τις κύριες προτεραιότητες της δουλειάς του Συμβουλίου”.

Τέλος η ίδια υπογράμμισε την διεθνή συνεργασία μεταξύ τοπικών και περιφερειακών αρχών για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στα θέματα έμφυλης βίας. “Το Κογκρέσο χρησιμεύει ως πλατφόρμα για τέτοιες ανταλλαγές, για τρόπους καθοδήγησης και εκπόνησης πλαισίων για επίλυση πρακτικών θεμάτων στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης: των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”.

Share This