fbpx

Το χρέος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν ως δύναμη διακυβέρνησης που δίνει λύσεις για τον τόπο σε προοδευτική κατεύθυνση”, παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, μιλώντας στη Βραδυνή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ήταν και παραμένει κυβερνητική δύναμη καθώς και βασικός κορμός της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, δίνουμε τον αγώνα κατά της ΝΔ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της που απειλούν την οικονομία και την κοινωνία”.

Αναγνωρίσαμε άμεσα τη στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής. Ο δε Πρόεδρος του κόμματος χωρίς περιστροφές ανέλαβε ο ίδιος ακέραια την ευθύνη του αποτελέσματος, ζητώντας συγγνώμη από τους συμπολίτες μας, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μια θαρραλέα στάση του Αλέξη Τσίπρα που πόρρω απέχει από εκείνη του Κ. Μητσοτάκη, την επιτομή του ανεύθυνου Πρωθυπουργού”.

Στις κάλπες της 25ης Ιουνίου κρίνεται η συνέχιση των πολιτικών της ακρίβειας, του αυταρχισμού, της καταστολής, των φέικ νιούζ

Στις κάλπες της 25ης Ιουνίου συγκρούονται λοιπόν δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά σχέδια. Από τη μια εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με επίκεντρο την κοινωνία και τις ανάγκες της για προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιμετώπιση της φτωχοποίησης, των ανισοτήτων που βάθυναν εξαιτίας της 4ετίας Μητσοτάκη. Και από την άλλη η συνέχιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της 4ετίας, της ακρίβειας, του αυταρχισμού, της καταστολής, των φέικ νιούζ. Ο στόχος μας, κατά τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης, είναι να ηττηθούν ακριβώς αυτές οι πολιτικές. Αυτός είναι ο αγώνας μας και όχι κάποια σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ηγεμόνευση της κεντροαριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι κόμμα όπου η λέξη “συλλογικότητα” δεν μένει στα χαρτιά. Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την ανάλυση των αιτίων της ήττας εν κινήσει προς τις εκλογές, χωρίς την πολυτέλεια να χάσουμε έστω μία μέρα. Γιατί πρέπει να βάλουμε πάση θυσία φρένο στο ενδεχόμενο ενός παντοδύναμου πρωθυπουργού και μιας συντριπτικής δεξιάς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Πόρτα, πόρτα με το τεκμηριωμένο μας πρόγραμμα για ισχυρό ΕΣΥ, δημόσια παιδεία, στέγη για τους νέους, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εργασιακά δικαιώματα, βιώσιμη ανάπτυξη

Θα πάμε πόρτα, πόρτα, σπίτι, σπίτι, στις πλατείες, στις λαϊκές, στους χώρους δουλειάς, από τον Έβρο ως την Κρήτη, να δώσουμε τον αγώνα τον καλό, με τους πολίτες για το μέλλον μας.

Έχουμε διμέτωπο. Αφενός, θα παλέψουμε ενωμένοι να βάλουμε στοπ σε μια ανεξέλεγκτη, αλαζονική δεξιά εξουσία που θεωρεί ότι καλπάζει και, που, όπως μαρτύρησε πριν τον μαζέψουν, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, στοχεύει στις 180 έδρες για να έχει λυμένα τα χέρια της για αναθεώρηση του Συντάγματος με στόχο, για παράδειγμα, το άρθρο 16 για να ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αφετέρου, δίνουμε έμφαση στο τεκμηριωμένο πρόγραμμά μας, στο δικό μας πλήρες σχέδιο για τον τόπο. Στις προτάσεις και τις απαντήσεις μας για την ισχυροποίηση του ΕΣΥ, τη δημόσια παιδεία, τη στέγη για τους νέους, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα εργασιακά δικαιώματα, τη βιώσιμη ανάπτυξη απέναντι σε μια οικονομική συγκυρία που σκοτεινιάζει επικίνδυνα.

Είμαστε το κατεξοχήν κόμμα της έμπρακτης, θαρραλέας αυτοκριτικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι κόμμα όπου η λέξη “συλλογικότητα” δεν μένει στα χαρτιά. Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την ανάλυση των αιτίων της ήττας εν κινήσει προς τις εκλογές, χωρίς την πολυτέλεια να χάσουμε έστω μία μέρα. Γιατί πρέπει να βάλουμε πάση θυσία φρένο στο ενδεχόμενο ενός παντοδύναμου πρωθυπουργού και μιας συντριπτικής δεξιάς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Είμαστε το κατεξοχήν κόμμα της έμπρακτης, θαρραλέας και ειλικρινούς αυτοκριτικής. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ήταν το πρώτο κόμμα που έκανε πλήρη απολογισμό, τον Μάρτιο του 2020, της κυβερνητικής του θητείας. Καταγράψαμε τα λάθη, τις αστοχίες μας. Κανένα από τα λεγόμενα ‘κόμματα εξουσίας’ δεν το έχει κάνει αυτό. Το ίδιο κάνουμε και τώρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ρ. Δούρου

Κυρία Δούρου τι έφταιξε τελικά κατά τη γνώμη σας και ο ΣυΡιζΑ δεν κατάφερε να πιάσει το στόχο στις εκλογές; Φταίει η στρατηγική που ακολουθήσατε, φταίνε κάποια στελέχη που έστειλαν θολό μήνυμα στους πολίτες, φταίει ο Αλέξης Τσίπρας, ποιοι κατά τη γνώμη σας συντέλεσαν στην συντριπτική ήττα;
Έφταιξαν πολλά και σε πολλά επίπεδα. Οργάνωσης, άρθρωσης προεκλογικού λόγου, στρατηγικής, κ.α.. Όλα αυτά ήδη τα αναλύουμε, εποικοδομητικά, στα συλλογικά μας όργανα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι κόμμα όπου η λέξη “συλλογικότητα” δεν μένει στα χαρτιά. Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την ανάλυση των αιτίων της ήττας εν κινήσει προς τις εκλογές, χωρίς την πολυτέλεια να χάσουμε έστω μία μέρα. Γιατί πρέπει να βάλουμε πάση θυσία φρένο στο ενδεχόμενο ενός παντοδύναμου πρωθυπουργού και μιας συντριπτικής δεξιάς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχουμε έτσι μπροστά μας την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας. Ενωμένοι, με μπροστάρη τον Αλέξη Τσίπρα, μπορούμε να μετατρέψουμε τις αιτίες της ήττας, σε εφαλτήριο για την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δύσκολο μεν, απαραίτητο δε, όχι για λόγους κάποιου κομματικού πατριωτισμού αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η Δημοκρατία.


Ποια θα είναι η νέα στρατηγική και το νέο αφήγημα ενόψει των εκλογών στις 25 Ιουνίου;
Το εκλογικό κοντέρ έχει μηδενιστεί. Οι κάλπες είναι άδειες. Η ήττα της 21ης Μαΐου είναι πίσω μας. Οι δημοκρατικές παραδόσεις, οι αγώνες μας μας επιβάλλουν να δώσουμε την εκλογική μάχη στις 25 Ιουνίου με όλες μας τις δυνάμεις. Κι έχουμε διμέτωπο. Αφενός, θα παλέψουμε ενωμένοι να βάλουμε στοπ σε μια ανεξέλεγκτη, αλαζονική δεξιά εξουσία που θεωρεί ότι καλπάζει και, που, όπως μαρτύρησε πριν τον μαζέψουν, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, στοχεύει στις 180 έδρες για να έχει λυμένα τα χέρια της για αναθεώρηση του Συντάγματος με στόχο, για παράδειγμα, το άρθρο 16 για να ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αφετέρου, δίνουμε έμφαση στο τεκμηριωμένο πρόγραμμά μας, στο δικό μας πλήρες σχέδιο για τον τόπο. Στις προτάσεις και τις απαντήσεις μας για την ισχυροποίηση του ΕΣΥ, τη δημόσια παιδεία, τη στέγη για τους νέους, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα εργασιακά δικαιώματα, τη βιώσιμη ανάπτυξη απέναντι σε μια οικονομική συγκυρία που σκοτεινιάζει επικίνδυνα. Θα αναδείξουμε τις βαθιές διαφορές μας σε σχέση με τις θέσεις της κυβέρνησης, της ΝΔ που υποκρίνεται, με τη βοήθεια των φιλικών της ΜΜΕ, ενδιαφέρον για τους πολλούς ενώ εξυπηρετεί τους λίγους μέσα από εξωραϊσμένη αλλά ψεύτικη ατζέντα. Θα πάμε πόρτα, πόρτα, σπίτι, σπίτι, στις πλατείες, στις λαϊκές, στους χώρους δουλειάς, από τον Έβρο ως την Κρήτη, να δώσουμε τον αγώνα τον καλό, με τους πολίτες για το μέλλον μας.

Από την μέχρι σήμερα ανάλυση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για το αποτέλεσμα των εκλογών και τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα δίνεται η εντύπωση ότι για την ήττα του κόμματος σας ευθύνονται όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς. Θα κάνετε αυτοκριτική ;
Είμαστε το κατεξοχήν κόμμα της έμπρακτης, θαρραλέας και ειλικρινούς αυτοκριτικής. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ήταν το πρώτο κόμμα που έκανε πλήρη απολογισμό, τον Μάρτιο του 2020, της κυβερνητικής του θητείας. Καταγράψαμε τα λάθη, τις αστοχίες μας. Κανένα από τα λεγόμενα ‘κόμματα εξουσίας’ δεν το έχει κάνει αυτό. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Ήδη ανέφερα ότι έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία στα συλλογικά μας όργανα. Αναγνωρίσαμε άμεσα τη στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής. Ο δε Πρόεδρος του κόμματος χωρίς περιστροφές ανέλαβε ο ίδιος ακέραια την ευθύνη του αποτελέσματος, ζητώντας συγγνώμη από τους συμπολίτες μας, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μια θαρραλέα στάση του Αλέξη Τσίπρα που πόρρω απέχει από εκείνη του Κ. Μητσοτάκη, την επιτομή του ανεύθυνου Πρωθυπουργού. Ο οποίος, όταν δεν δηλώνει άγνοια, φορτώνει πάντα σε άλλους τις δικές του ευθύνες.

Ηγετικός πρωταγωνιστικός ρόλος της κεντροαριστεράς είστε εσείς ή το ΠΑΣΟΚ; Διότι νομίζω ότι η μάχη που θα δοθεί στις εκλογές θα είναι μεταξύ αυτών των δύο κομμάτων. Συμφωνείτε;Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ήταν και παραμένει κυβερνητική δύναμη καθώς και βασικός κορμός της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, δίνουμε τον αγώνα κατά της ΝΔ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της που απειλούν την οικονομία και την κοινωνία. Στις κάλπες της 25ης Ιουνίου συγκρούονται λοιπόν δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά σχέδια. Από τη μια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με επίκεντρο την κοινωνία και τις ανάγκες της για προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιμετώπιση της φτωχοποίησης, των ανισοτήτων που βάθυναν εξαιτίας της 4ετίας Μητσοτάκη. Και από την άλλη η συνέχιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της 4ετίας, της ακρίβειας, του αυταρχισμού, της καταστολής, των φέικ νιούζ. Ο στόχος μας, κατά τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης, είναι να ηττηθούν ακριβώς αυτές οι πολιτικές. Αυτός είναι ο αγώνας μας και όχι κάποια σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ηγεμόνευση της κεντροαριστεράς.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με το κόμμα του κυρίου Ανδρουλάκη σε ένα προγραμματικό πλαίσιο προτάσεων που αφορούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας;

Οι εκλογές του Ιουνίου έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, η δυνατότητα σύγκλισης αφορούσε την απλή αναλογική. Πλέον, με το νέο εκλογικό σύστημα, τα διλήμματα είναι σκληρά και σαφή. Το ζητούμενο είναι να αποτρέψουμε την αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει το καθήκον, ως δύναμη διακυβέρνησης, να ανατρέψει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, να αντιπαραθέσει το επεξεργασμένο πρόγραμμά του, ένα πρόγραμμα, θυμίζω, που εκπονήσαμε μαζί με τους πολίτες, να το αντιπαραθέσει λοιπόν στο επικίνδυνο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ. Έχουμε μπροστά μας έτσι μια σκληρή εκλογική μάχη που η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει το υψηλό ποσοστό της. Το χρέος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν ως δύναμη διακυβέρνησης που δίνει λύσεις για τον τόπο σε προοδευτική κατεύθυνση.

Share This