fbpx

Το στοίχημα των εκλογών της 21ης Μαΐου, της κάλπης της απλής αναλογικής, δεν αφορά ένα κόμμα ή ένα πρόσωπο. Αλλά το αν ο τόπος θα έχει μέλλον”. “Στις 21 Μαίου ξεκινάμε τη δύσκολη αλλά απαραίτητη ανάταξη του τόπου από τη λαίλαπα της γαλάζιας διακυβέρνησης”. Παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στη Μακεδονία της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη. “Ο στόχος λοιπόν είναι δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις πρώτες εκλογές”.

  • Ο κ. Μητσοτάκης απειλεί με διαδοχικές εκλογές μέχρι να αποσπάσει αυτοδυναμία. Γιατί δεν νοιάζεται για τον τόπο αλλά για την πολιτική του επιβίωση, τη συγκάλυψη των σκανδάλων που δημιούργησε. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες του απαντούν. Τον στέλνουν σπίτι του, βάζοντας τέλος στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση από το 74. Και ξεκινώντας την επούλωση των πληγών και την ανάταξη της χώρας”.

  • Ο κ. Μητσοτάκης είναι η επιτομή της τοξικότητας. Γνήσιος εκφραστής ενός τραμπισμού α λα γκρέκα, με φέικ νιούζ, χυδαιότητα, κραυγές, κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, αποφεύγοντας να μιλήσει προγραμματικά. Για παράδειγμα δεν απαντά τι θα ρυθμίζει η Αρχή για το νερό;”

  • Όλες οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν, όχι να θέτουν όρους για πρόσωπα, αλλά να απαντήσουν στους πολίτες που ζητούν να κλείσει το κεφάλαιο “Μητσοτάκης” και να ανοίξει εκείνο της ελπίδας και της αλλαγής”.

  • Δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία καθαυτή για να κτίσουμε κομματικό, πελατειακό κράτος όπως κάνει η νεοδεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αλλά ως μέσο για να κτίσουμε, μαζί με τους πολίτες, το μέλλον των παιδιών μας, με δικαιοσύνη παντού. Με διασφάλιση ισχυρού ΕΣΥ, δημόσιας παιδείας, με προστασία της πρώτης κατοικίας, της εργασίας. Στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων”.

  • Για όλα αυτά, την απάντηση δεν την έχουν οι αριθμοί, αλλά η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι η εγγύηση για την προοδευτική διακυβέρνηση στο πλαίσιο ενός νέου συσχετισμού δυνάμεων.

  • Προτείνω στον κ. Πρωθυπουργό, λοιπόν, στην απίθανη περίπτωση που συναντηθεί ξανά, γιατί σήμερα είναι πλήρως απομονωμένος στην ΕΕ, με τους κκ Μακρόν, Σολτς, να τους εξηγήσει γιατί είναι λαϊκιστές που έχουν επαναφέρει στο δημόσιο τις δικές τους δομές ενέργειας”.
  • Οι τυμβωρύχοι των εθνικών τραγωδιών, με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη, που ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εργαλειοποιούσε εθνικές τραγωδίες και ως Πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 21 μετρούσε “καμμένα στρέμματα και όχι φέρετρα” όπως είπε, επιχείρησαν ξανά χυδαίους, για τα θύματα και τις οικογένειές τους, συμψηφισμούς. Βρέθηκαν απέναντι στην οργή των πολιτών”.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρένας Δούρου στη Μακεδονία της Κυριακής

Κυρία Δούρου, μας χωρίζουν κάτι λιγότερο από δυο μήνες μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ποιο είναι το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το δίλημμα του κόμματος αλλά και το δικό σας; Θεωρείτε ότι θα αποφύγει η χώρα τις δεύτερες εκλογές;

Το στοίχημα των εκλογών της 21ης Μαΐου, της κάλπης της απλής αναλογικής, δεν αφορά ένα κόμμα ή ένα πρόσωπο. Αλλά το μέλλον του τόπου. Ή, ακριβέστερα, αφορά το αν ο τόπος θα έχει μέλλον. Αν θα μπει τέλος στις καταστροφικές πολιτικές Μητσοτάκη που έχουν συρρικνώσει τη δημοκρατία, ισοπεδώσει τα νοικοκυριά, διαλύσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Που καταστρέφουν καθημερινά το ΕΣΥ. Τη δημόσια παιδεία. Που υπονομεύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο στόχος λοιπόν είναι δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις πρώτες εκλογές. Στον αντίποδα ο κ. Μητσοτάκης απειλεί με διαδοχικές εκλογές μέχρι να αποσπάσει αυτοδυναμία. Γιατί δεν νοιάζεται για τον τόπο αλλά για την πολιτική του επιβίωση, τη συγκάλυψη των σκανδάλων που δημιούργησε. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες του απαντούν. Τον στέλνουν σπίτι του, βάζοντας τέλος στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση από το 74. Και ξεκινώντας την επούλωση των πληγών και την ανάταξη της χώρας.

Στοχεύετε στην πρωτιά και σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει πως δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση ηττημένων. Γιατί εάν οι αριθμοί εν τέλει βγουν;

Το θέμα δεν είναι αριθμητικό αλλά πολιτικό. Δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία καθαυτή για να κτίσουμε κομματικό, πελατειακό κράτος όπως κάνει η νεοδεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αλλά ως μέσο για να κτίσουμε, μαζί με τους πολίτες, το μέλλον των παιδιών μας, με δικαιοσύνη παντού. Με διασφάλιση ισχυρού ΕΣΥ, δημόσιας παιδείας, με προστασία της πρώτης κατοικίας, της εργασίας. Στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Για όλα αυτά, την απάντηση δεν την έχουν οι αριθμοί, αλλά η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι η εγγύηση για την προοδευτική διακυβέρνηση στο πλαίσιο ενός νέου συσχετισμού δυνάμεων.

Δεδομένων των δημοσκοπικών ευρημάτων που σας φέρνουν στη δεύτερη θέση είναι εφικτός ο στόχος σας;

Τα μηνύματα που παίρνουμε, από τον Πρόεδρο ως τα στελέχη μας, από τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, διαψεύδουν τις Κασσάνδρες. Στις 21 Μαίου ξεκινάμε τη δύσκολη αλλά απαραίτητη ανάταξη του τόπου από τη λαίλαπα της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Γιατί η «δεύτερη φορά αριστερά» θα είναι διαφορετική; Η ΝΔ σας «χρεώνει» πως οι προτάσεις σας είναι μη ρεαλιστικές.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ως λαϊκιστή γιατί υποστηρίζει πχ την επιστροφή της ΔΕΗ στο δημόσιο ώστε να παίξει ξανά τον κοινωνικό της ρόλο. Του προτείνω λοιπόν, στην απίθανη περίπτωση που συναντηθεί ξανά, γιατί σήμερα είναι πλήρως απομονωμένος στην ΕΕ, με τους κκ Μακρόν, Σολτς, να τους εξηγήσει γιατί είναι λαϊκιστές που έχουν επαναφέρει στο δημόσιο τις δικές τους δομές ενέργειας. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην ιδιωτικοποίηση του νερού, όταν παγκοσμίως η τάση είναι η επιστροφή στο δημόσιο. Ας εξηγήσει λοιπόν ο κ. Πθ γιατί είναι λαϊκισμός ένα ανθρώπινο δικαίωμα, όπως το νερό, να μην γίνεται εμπόρευμα. Χυδαίος λαϊκισμός είναι τα δικά του ψέματα για να στηρίζει τους λίγους και ισχυρούς συμμάχους του.

Ο κ. Ανδρουλάκης στον οποίο έχετε απευθύνει προσκλητήριο επιμένει πως εάν συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα κάνει πρωθυπουργό ξανά ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσίπρα. Συζητάτε την πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ή παίρνετε πίσω την πρόσκληση; Σε ποιους άλλους χώρους απευθύνεστε;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαφής. Εκείνο που προέχει σήμερα είναι να γυρίσει ο τόπος σελίδα. Να ανατάξουμε τη χώρα με δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση για δικαιοσύνη παντού. Με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ισχυρό, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Όλες οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν, όχι να θέτουν όρους για πρόσωπα, αλλά να απαντήσουν στους πολίτες που ζητούν να κλείσει το κεφάλαιο “Μητσοτάκης” και να ανοίξει εκείνο της ελπίδας και της αλλαγής.

Μάτι και Τέμπη. Και οι δυο περιπτώσεις έκαναν την Ελλάδα να κλάψει και να οργιστεί για τους νεκρούς. Πόσο μοιάζουν και πόσο διαφέρουν οι δυο αυτές υποθέσεις;

Οι τυμβωρύχοι των εθνικών τραγωδιών, με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη, που ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εργαλειοποιούσε εθνικές τραγωδίες και ως Πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 21 μετρούσε “καμμένα στρέμματα και όχι φέρετρα” όπως είπε, επιχείρησαν ξανά χυδαίους, για τα θύματα και τις οικογένειές τους, συμψηφισμούς. Βρέθηκαν απέναντι στην οργή των πολιτών. Που κατανοούν πλήρως ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές τραγωδίες. Ακραίο καιρικό φαινόμενο η μια. Προδιαγεγραμμένη τραγωδία εξαιτίας της εγκατάλειψης του σιδηροδρόμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για τα θέματα ασφαλείας, η άλλη. Αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν επιχειρείται να συγκαλυφθεί από την εξουσία και τα εξαπτέρυγά της.

Η κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνεται ενώ οι τόνοι θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν όσο πλησιάζουμε στις κάλπες. Σας κατηγορεί η ΝΔ για τοξικότητα αλλά και διασπορά fake news στην περίπτωση του νερού. Τι απαντάτε;

Ο κ. Μητσοτάκης είναι η επιτομή της τοξικότητας. Γνήσιος εκφραστής ενός τραμπισμού α λα γκρέκα, με φέικ νιούζ, χυδαιότητα, κραυγές, κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, αποφεύγοντας να μιλήσει προγραμματικά. Πχ δεν απαντά τι θα ρυθμίζει η Αρχή για το νερό; Έχει αλλάξει γνώμη από το 2018 όταν υποστήριζε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως απόλυτος άρχων ενός παράλληλου, σκοτεινού σύμπαντος σε βάρος, όχι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά των πολιτών που δεν ανήκουν στον στενό κύκλο των ωφελημένων.

Και σε όσα σας «χρεώνουν» για την επιλογή Μιθριδάτη και τα σχόλια που έχει κάνει στο παρελθόν;

Σαν έτοιμος από καιρό ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μαξίμου έπιασε δουλειά. Ο Μιθριδάτης δεν είναι το πρόβλημα. Είναι η απελπισμένη προσπάθεια ενός συστήματος εξουσίας που τελειώνει, που καταρρέει, να πιαστεί από κάτι. Φευ για αυτούς, ευτυχώς για τους πολίτες, ο Μιθριδάτης δεν προσφέρεται για τον αποπροσανατολισμό, την αλλαγή της ατζέντας που διακαώς επιθυμεί η ΝΔ. Η ακρίβεια είναι εδώ, χειροπιαστή, όπως οι απειλές για τα σπίτια των πιο αδύναμων, όπως η ανασφάλεια για όλους από την κυβέρνηση του “νόμου και της τάξης”.

Χρησιμοποιείτε τα social media. Πολλές φορές δε σας έχω πετύχει να κάνετε live συζητήσεις στο Instagram. Τι ρόλο παίζουν στην επικοινωνία σας με τους πολίτες; Απαντάτε η ίδια στα σχόλια;

Ήμουν μεταξύ των πρώτων που ανοίξαμε λογαριασμούς φβ, τουίτερ στις αρχές του 2000. Τα σόσιαλ είναι Ιανοί: και τοξικά αλλά και χρήσιμα. Μπορούν να διαδώσουν φέικ νιούζ αλλά και να αναδείξουν σύγχρονα διακυβεύματα. Το τελευταίο επιχειρώ κι εγώ με συζητήσεις στο Ινστραγκραμ, για θέματα από την κλιματική κρίση ως την παρουσία των αλγόριθμων στη ζωή μας. Η τελευταία συνομιλήτρια ήταν μια σπουδαία γυναίκα. Η Τζουλιάνα Μπούσι. Μια κοπέλα με οπτική αναπηρία, που είναι φιλόλογος, αθλήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός. Μιλήσαμε για έναν κόσμο προσβάσιμο σε όλους και μέσα από τη ζωή της, συνειδητοποιήσαμε πόσο μακρύς είναι ο δρόμος για την πραγματική συμπερίληψη. Έτσι καταλαβαίνω τη λειτουργία των σόσιαλ. Ως διάλογο, νέους ορίζοντες. Όχι ως τεχνητή ένταση και χυδαιότητα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχω επιλέξει να μην απαντώ στα σχόλια των διαφόρων troll, bots κλπ.

Share This