fbpx

Αντί η κυβέρνηση να κάνει αυτό που πρέπει, αντί να θωρακίσει τους πολίτες απέναντι στην κλιματική κρίση, κάνει αυτό που ξέρει καλά. Να εργαλειοποιεί τις τραγωδίες, να πατά πάνω στο πένθος”, παρατήρησε με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου για την τραγωδία της Μάνδρας, η Ρένα Δούρου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επικεφαλής της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, μιλώντας σήμερα Στο Κόκκινο, στους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο. “Η Πολιτεία χρειάζεται συνεκτικές απαντήσεις και σοβαρές πολιτικές απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, που λόγω κλιματικής κρίσης, γίνονται πλέον εντονότερα και συχνότερα και στα 3 χρόνια που ακολούθησαν, δοκιμάζουν τους συμπολίτες μας. Για αυτό και χρειαζόμαστε ένα σύστημα Πολιτικής Προστασίας και έργα υποδομών και όχι χαρτοπόλεμο Δελτίων Τύπου σαν και αυτό της ΝΔ που διάβασα χθες”.

Το νέο υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας περιορίζεται στο σχολιασμό ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν ζωές και περιουσίες”. Η ίδια υπογράμμισε ότι “ο Κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε την κλιματική κρίση αφότου ορκίστηκε Πρωθυπουργός, διότι πριν από αυτό, υπήρχαν ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στο πρόσωπό μου”.

Θέλω να είμαι ειλικρινής δεν ήταν εύκολη η κατάσταση των τελευταίων πέντε ετών ούτε για μένα ούτε και για τα στελέχη της Δύναμης Ζωής, ήταν απαράδεκτη, εργαλειοποίησαν μία εθνική τραγωδία αλλά ένας πολιτικός μπορεί να αντιδράσει, έχει δημόσιο βήμα, ενώ ένας πολίτης που μπορεί να έχει μπει στο στόχαστρο, γυναίκες όταν υφίστανται τη δολοφονία χαρακτήρα στο εργασιακό τους περιβάλλον ή ενδοοικογενειακή βία, δεν έχουν το φιλόξενο σταθμό σας για να μιλήσουν”. Δεν αισθάνομαι ότι έζησα, αν μου επιτρέπετε, ένα μαρτύριο”.

Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και των μαυροφορεμένων οικογενειών τους, αποτέλεσμα της άναρχης δόμησης και της κλιματικής κρίσης μου επέβαλε την πολυετή σιωπή, σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τους νομικούς μου συμπαραστάτες τον κ. Σχινά και τον κ. Δαμασκόπουλο που δεν λειτούργησαν όπως πλέον γίνεται, εμφανιζόμενοι σε τηλεπαράθυρα και στα Δελτία των 8”.

Πορευόμαστε με ένα παρωχημένο σύστημα πολιτικής προστασίας

Η χθεσινή απόφαση μου γεννά μία ιδιαίτερη αγωνία σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισε το κυβερνητικό κόμμα. Η αγωνία μου οφείλεται στο ότι η ΝΔ εδώ και τρία χρόνια είχε τη δυνατότητα που της την είχε προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στη διακυβέρνηση του τόπου να προχωρήσει σ’ ένα εθνικό σύστημα πολιτικής προστασίας στο οποίο μάλιστα ως Διοίκηση της Περιφέρειας η Δύναμη Ζωής είχε συμβάλλει με 5 άξονες. Αλλά το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όπως έκανε και με το πόρισμα του διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2020 η κυβέρνηση δημιούργησε έναν Εθνικό Μηχανισμό Διαχείριση Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που τον ανέστειλε έναν μήνα μετά, στις 3 Μαρτίου 2020, και πορευόμαστε ως κράτος μέλος της ΕΕ με ένα σύστημα Πολιτικής Προστασίας του 2003, ένα ούτως ή άλλως παρωχημένο σύστημα”.

Σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής διαλύονται έργα αντιπλημμυρικής υποδομής

Το ίδιο γίνεται και σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής, γιατί μια σειρά έργων, που δεν είναι Δελτία Τύπου ή λόγια, μπορείτε να τα επισκεφθείτε, με κορυφαίο το Φαληρικό, έχουν εδώ και τρία χρόνια βαλτώσει και αντί απαντήσεων από τη Διοίκηση της Περιφέρειας λαμβάνουμε πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις και πολλά Δελτία Τύπου με τις αντίστοιχες φωτογραφίες, που δείχνουν το πως κατανοεί η σημερινή Διοίκηση την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Εμείς την κλιματική κρίση δεν την ανακαλύψαμε μετά από τις εθνικές τραγωδίες. Παραδώσαμε 163 αντιπλημμυρικά έργα, κόστους μισού δις ευρώ. Πολλών από αυτά σήμερα έχουν διαλυθεί οι συμβάσεις τους”.

Δεν πρέπει λοιπόν απλά να πάμε παρακάτω. Πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση, αν μπορεί γίνει αυτό, γιατί ξεμπερδεύει με Δελτία Τύπου και φωτογραφίες, να δοθούν οι αποζημιώσεις στους ανθρώπους που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους στα Γεράνεια, για παράδειγμα. Έχουμε πάει πίσω ακόμη και σε πράγματα που επιχείρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων, έχοντας τη θηλιά των μνημονίων στο λαιμό της. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα άλλοθι, 37 δις υπάρχουν ή ό,τι έχει απομείνει από τις απευθείας αναθέσεις, όπως για παράδειγμα σε επιπλάδικο στις Σέρρες για γάντια λόγω πανδημίας”.

Φωνάζουν οι κλέφτες για να φύγουν οι νοικοκύρηδες”

Στον αντίποδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε αυτή την γραφειοκρατία που ήταν το άλλοθι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για να μην δημιουργήσουν δίχτυ ασφάλειας των πληττόμενων συμπολιτών μας. Η προσπάθεια αυτή ακυρώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση και πάμε σαν άλλοτε. Γυρίσαμε σε λογικές και παθογένειες που μας έφεραν στη χρεοκοπία”.

Δεν μπορεί η ΝΔ να μιλά για απόδοση πολιτικών ευθυνών απέναντι σε ανθρώπους όπως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα που κράτησε το τιμόνι της χώρας και σε καμία φάση δεν πήρε αποστάσεις από τις όποιες πολιτικές ευθύνες. Αλλά είναι άλλο η πολιτική ευθύνη, άλλο η ποινική ως και φυσική εξόντωση. Φωνάζουν οι κλέφτες για να φύγουν οι νοικοκύρηδες. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ξανακυβερνήσει. Με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό που έχει υπάρξει και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, έχει υπάρξει υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κι έχει απολύσει πυροσβέστες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να μιλάνε για απόδοση πολιτικών ή άλλων ευθυνών”.

Share This