fbpx

Την Κυριακή, το κρίσιμο είναι όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή πολιτών σε μια διαδικασία που υπερβαίνει τα όρια ενός κόμματος. Μπορεί κάποιοι να επιχειρήσουν συγκρίσεις με τη συμμετοχή πολιτών σε διαδικασίες άλλων κομμάτων, αλλά αυτές δεν συγκρίνονται. Και από τις συνομιλίες που έχω με τον κόσμο, πιστεύω ότι οι συγκρίσεις δεν έχουν νόημα για τους πολίτες που προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και στον Αλέξη Τσίπρα για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στον τόπο”. Αυτά παρατήρησε, μεταξύ άλλων, σήμερα η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 (από το 36ο λεπτό), στην εκπομπή “Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο”, στους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Βασίλη Αδαμόπουλο.

Η ίδια υπογράμμισε ότι στο σημαντικό δεν είναι τόσο οι αριθμοί όσο η κινητοποίηση των πολιτών. “Εχουμε διμέτωπο με αυτές τις κάλπες. Από τη μια να προχωρήσουμε σε διαδικασίες που σεβόμενοι τους περιορισμούς που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση, έχουμε καθυστερήσει. Και από την άλλη με αυτή την πολιτική πρωτοβουλία στοχεύουμε να ενδυναμώσουμε τον θεσμό των κομμάτων, διότι χρόνια τώρα οι πολίτες γυρνάνε την πλάτη στα κόμματα”.

Η Ρένα Δούρου εξήγησε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση” μεταξύ της απευθείας εκλογής προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη διαδικασία που έγινε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια με παραπολιτικά σχόλια να συγκρίνουν μια διαδικασία σαν και αυτή που έγινε στο ΚΙΝΑΛ με τη διαδικασία της Κυριακής στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, η οποία συνοδοιπορεί “με άλλες προσπάθειες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως με τον Μπέρνι Σάντερς στο Δημοκρατικό Κόμμα, ή με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις”. “Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι μιλάμε για το σύνολο σίγουρα των 60.000 μελών που πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες και για τον πρόεδρο και για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής”.

Άκρως επικίνδυνη εξωτερική πολιτική κάνει τη χώρα δορυφόρο των ΗΠΑ

Αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης παραχωρεί στις ΗΠΑ επ’ αόριστον, όχι επί 5 χρόνια όπως ο πατέρας του, 6 ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χωρίς να πάρουμε τίποτα, χωρίς δηλαδή να διαπραγματευτούμε συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Για αυτό και λέμε ότι είναι μια άκρως επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που θέλει τη χώρα όχι ισότιμη σύμμαχο, αλλά δορυφόρο των ΗΠΑ”. Παρατήρησε, σχολιάζοντας την υπερψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Και αυτά όταν λίγο πριν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, γινόταν γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση F16 στην Τουρκία. Άρα ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον όπου οι ΗΠΑ από τη μια μας καλούν εμάς ως δεδομένους και ως πρόθυμους, ενώ την ίδια στιγμή πουλάνε αεροσκάφη στην Τουρκία, με τα οποία η γειτονική χώρα δυστυχώς πραγματοποιεί προκλητικά δεκάδες υπερπτήσεις”.

Η ίδια επέκρινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε τέλος στην προσπάθεια που είχε γίνει από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα “για μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που έφερνε την πατρίδα μας να είναι ηγετική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο”, υπογραμμίζοντας ότι η πλέον η χώρα μας θεωρείται “δεδομένη”. “Δεν θα αναφερθώ στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στην προσπάθεια που έγινε να αλλάξουν λίγο οι σχέσεις που πήγαιναν μέχρι τώρα με το μέγεθος, δηλαδή ανάμεσα σε μια κραταιά μεγάλη οικονομία όπως οι ΗΠΑ και σε μια μικρή χώρα σε μια εξαιρετικά γεωστρατηγική θέση που έπρεπε όμως να είναι υποτελής”.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν “πολύ αποκαλυπτική και παρά το γεγονός ότι για άλλη μια φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν προσβλητικός απέναντι στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως ‘αποτελείτε εθνική ανορθογραφία’, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ύψωσε τους τόνους και αποκάλυψε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι αορίστου χρόνου, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών”. Και υπογράμμισε ότι “ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θύμισε ότι ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν είχε υπογράψει τέτοιο κείμενο που τα δίνει όλα στον ισχυρό σύμμαχο”, παρόλο που ο αείμνηστος Πρωθυπουργός είχε στενές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπους. “Αλλά δεν είχε υπογράψει ένα κείμενο που να μην αποκομίζει τίποτα η πατρίδα μας σε κανένα επίπεδο”.

Η κλιματική κρίση είναι υπόθεση ατομική και συλλογική

Αναφερόμενη τέλος στο βιβλίο της “Κλιματική κρίση, κρίση ανισότητας”, που προλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας, η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι “τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση δεν είναι ιστορίες για τον κινηματογράφο, επηρεάζουν την καθημερινότητα μας και δεν μπορούμε να τα αγνοούμε”. “Πολλοί τα αντιμετωπίζουν σαν να μην είναι προτεραιότητα ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι δεν γνωρίζουν γι’ αυτό το θέμα. Ωστόσο αυτή είναι μία υπόθεση που είναι ατομική και συλλογική”.

Στην κατεύθυνση αυτή, θεώρησα ότι πρέπει να μοιραστώ, και μάλιστα με έναν τρόπο που να μην αφορά λίγους και ειδικούς, τα διαβάσματά μου και όσα γνωρίζω από την εκπροσώπηση της πατρίδα μας σε ευρωπαϊκά fora για τα θέματα αυτά”. Η ίδια υπογράμμισε ότι “η κλιματική κρίση αφορά από ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όπως για παράδειγμα είναι η ενεργειακή κρίση ως την καθημερινότητά μας, τις περιουσίες μας και την διατροφή μας”.

Share This