fbpx

“Ο κ. Μητσοτάκης είναι ουραγός στην ΕΕ στον τρόπο αντιμετώπισης μιας διεθνούς ενεργειακής κρίσης, αρνούμενος να ακολουθήσει το μέτρο της μείωσης των ειδικών φόρων στα καύσιμα που προτείνει η Κομισιόν, αποδέχεται η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εφαρμόζουν οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης, ακόμη και πολιτικά ομογάλακτες της ΝΔ” : παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΎΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξή της σήμερα στο Κανάλι 1 90.4, στην εκπομπή “Πειραιάς 24” και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ταλαμάγκα. “Οι λύσεις της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση είναι τα μπόνους στα μεγαλοστελέχη των ΔΕΚΟ και η λογική των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων υποδομών όπως η ΔΕΗ, αφήνοντας τον κόσμο να κρυώνει”.

Σε αντίθεση με τη ΝΔ όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δεν κάνει αντιπολίτευση με κραυγές, ψέματα και εθνικιστική υπερπλειοδοσία”, πρόσθεσε η ίδια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνοεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, από την ενεργειακή κρίση ως τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, προτάσεις που αν τις δεχόταν, θα είχε όφελος ο τόπος, όχι ένα κόμμα”.

“Όταν δεν ακούμε γελοιότητες από την κυβέρνηση για τη μη μείωση των φόρων στα καύσιμα, ακούμε τη δικαιολογία για την αύξηση του ελλείμματος. Όμως δεν ακούμε το ίδιο όταν η κυβέρνηση κάνει απευθείας αναθέσεις 5 δις σε ημετέρους με πρόσχημα την πανδημία ή όταν μειώνει το φόρο κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου.

Ο κ. Μητσοτάκης για τον κ. Γεωργαντά τηρεί σιγή ασυρμάτου

Η υπόθεση Λιβανού, Δούκα έδειξε ξανά ότι τον κ. Μητσοτάκη τον ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία”, σχολίασε για την υπόθεση των αποκαλύψεων της Ηλείας, η Ρ. Δούρου. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια τσάμπα διαγραφή, του κ. Δούκα που είναι δήμαρχος, ενώ για τον κ. Γεωργαντά, που είχε κάνει παρεμφερείς πελατειακού χαρακτήρα δηλώσεις, τήρησε σιγή ασυρμάτου”.

Έχουμε φθάσει στο σημείο κάποιες, όχι ουσιαστικές αλλά επικοινωνιακά αυτονόητες, κινήσεις του Πρωθυπουργού, το μίνιμουμ δηλαδή, να θεωρούνται σημαντικές. Ο κ. Μητσοτάκης τεχνουργεί και προφίλ νέου πολιτικού, μετρά όμως 18 χρόνια στη Βουλή αφού διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά, υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής την περίοδο της καταστροφής της Ηλείας… Τα ήξερε λοιπόν όλα αυτά. Αλλά διέγραψε λόγω της δημοσιοποίησης, γιατί αποκαλύφθηκαν στο πανελλήνιο και όχι γιατί σήμερα τα ανακάλυψε ο ίδιος”.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρίπτει 8 μέτρα για την πανδημία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Ο κ. Γεωργιάδης είχε ανακοινώσει πριν από έναν μήνα τη λήξη της πανδημίας, και σήμερα εξακολουθούμε να μετράμε καθημερινά 3ψήφιο αριθμό απωλειών”, υπογράμμισε η Ρένα Δούρου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα 8 μέτρα που προτείνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, από την άμεση πρόσληψη 800 τουλάχιστον ιατρών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν στις λίστες αναμονής για να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως την άμεση ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κανένα από αυτά δεν έχει εισακουστεί από την κυβέρνηση.

Την ίδια στάση τηρεί και η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Με δική μου υπογραφή είχε κλειδώσει η χρηματοδότηση με 50 εκατομμύρια της λειτουργίας ΤΟΜΥ στην Αττική. Επί Διοίκησης της Δύναμης Ζωής απορροφήθηκαν τα πρώτα 9 εκατομμύρια κι έκτοτε, εξαιτίας της σημερινής Διοίκησης, η χρηματοδότηση έχει βαλτώσει”.

Η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με μια ταμπέλα υπουργείου”

Τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας, της κλιματικής κρίσης είναι πάρα πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται με ένα υπουργείο που έχει ταμπέλα “Κλιματική Κρίση” και με απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους. Όπως είχε παρατηρήσει η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, από ένα “Μαξίμου ΑΕ””, επισήμανε η Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας ότι σοβαρά θέματα όπως η απολιγνιτοποίηση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απαιτούν “σοβαρό σχεδιασμό”. “Όπως είχε ξεκινήσει να γίνεται το 2018 με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, και που πλέον έχει εγκαταλειφθεί από τη σημερινή κυβέρνηση”. “Τα ζητήματα ενεργειακής αυτονομίας στην Ανατολική Μεσόγειο σχετίζονται με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και συνεπάγονται θέματα εξωτερικής πολιτικής”, πρόσθεσε η ίδια.

Έξι εκατ. απευθείας αναθέσεις από τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, όπως και η ομογάλακτη κυβέρνηση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, επιλέγει τις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας. “Το είδαμε αυτό και στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας”.

“Εμείς θέσαμε ένα ερώτημα : από τα 6 εκατομμύρια που ψήφισε, εκ των υστέρων η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας για τα περιβόητα εκχιονιστικά μηχανήματα και την απόκτηση αλατιού, θα αρκούσε το 60% για να αγοραστούν 20 εκχιονιστικά μηχανήματα. Μιλάμε για 6 εκατομμύρια επειδή η Διοίκηση, με τις πλημμέλειές της, που ανάγκασαν το Ελεγκτικό Συνέδριο να απορρίψει τις ενέργειές της, δεν είχε διασφαλίσει εγκαίρως, ως όφειλε, ενεργή εργολαβία αποχιονισμού και ενεργή Σύμβαση προμήθειας Αντιπαγετικού Αλατιού”.

Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται και για την ηθική κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επιφέρει ζημιά όχι μόνο στην οικονομία αλλά με τις πρακτικές υπουργών του, όπως η κα Κεραμέως, που μας πηγαίνουν δεκαετίες πίσω, έχει στρώσει το δρόμο στην ακροδεξιά”, υπογράμμισε η Ρένα Δούρου. “Βλέπουμε ότι επανέρχεται ο αντισημιτισμός, επανέρχονται λογικές κατά της άμβλωσης, κ.α. Και αυτές οι εξελίξεις προσβάλλουν ακόμη και σοβαρούς δεξιούς. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας ρίχνει μόνο στη μέγγενη μιας δημοσιονομικής κρίσης αλλά και σε μία ηθική κρίση”.

Share This