fbpx

Με άρθρο της στην εφημερίδα Kontranews, η Ρένα Δούρου δείχνει τον δρόμο για το μέλλον

Στον ΣΥΡΙΖΑ «έλαχε ο κλήρος να ηγηθούμε αυτής της κοινής προσπάθειας, ρεαλιστικής προγραμματικής σύγκλισης και υπέρβασης, για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Είναι όμως ο μόνος», παρατηρεί, μεταξύ άλλων σε άρθρο της με τίτλο “Ο μόνος δρόμος” στην κυριακάτικη Kontranews, η Ρένα Δούρου. Η ίδια υπογραμμίζει ότι σήμερα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν ανάγκη από έναν «λόγο – ανάχωμα απέναντι σε μια αμνήμονα νέο-δεξιά, που ταυτίζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό, τους θύτες με τα θύματα, που συνταγματοποιεί τον νεοφιλελευθερισμό, ακυρώνοντας τις ίδιες τις ιδρυτικές αρχές δημοκρατίας, ελευθερίας και ισότητας». «Έναν λόγο που δεν μπορεί να αρθρώσει η επικίνδυνη, λαϊκιστική νέο-δεξιά του Κ. Μητσοτάκη».

Η Ρ. Δούρου τονίζει ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται μπροστά σε ένα διπλό καθήκον: να αδράξει μια κρίσιμης σημασίας ευκαιρία και να ανταποκριθεί σε μια κομβική πρόκληση». Αφενός, τη διαμόρφωση ενός «νέου οδικού χάρτη για μια κυβερνώσα προοδευτική παράταξη, με όρους δημοκρατίας και ισότητας ως αντίβαρο στον νεοφιλελευθερισμό, και απάντηση στα σύγχρονα διακυβεύματα». Σηματοδοτώντας έτσι «την κυβερνώσα Αριστερά του 21ου αιώνα, που αφουγκράζεται, εμπνέεται και δίνει ευκαιρίες σε εκείνους που ο νεοφιλελευθερισμός αντιμετωπίζει μόνο ως καταναλωτές: τους νέους». Και αφετέρου «την πρόκληση της βαθιάς αλλαγής του», αποδεικνύοντας ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης του Ιουλίου: «ένα μήνυμα εμπιστοσύνης καθώς 31.5% των συμπολιτών μας, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, επέλεξε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένα μήνυμα ευθύνης, γιατί θέτει το κόμμα μπροστά στην ανάγκη του μετασχηματισμού του σε δημοκρατικό, προοδευτικό πόλο εξουσίας».

Απαραίτητη προϋπόθεση, συνεχίζει η ίδια, είναι «να αφήσουμε πίσω μας τις χρόνιες παθογένειες μιας Αριστεράς, που γνωρίζει άριστα την τέχνη της μεμψιμοιρίας και του ‘διχάζειν’ μέσα από ψευτοδιλήμματα και άχρηστες για την κοινωνία, μάχες ιδεολογικών χαρακωμάτων, μέσα από ετικέτες και διαδικαστικά προσκόμματα. Μέσα από την παράκαμψη, σε τελευταία ανάλυση, των κρίσιμων και των ουσιαστικών». «Στο πλαίσιο μιας δυναμικής διαδικασίας διαρκείας για τη μετεξέλιξη του κόμματος» εντάσσεται το επερχόμενο «συνέδριο – τομή» του κόμματος. «Συνέδριο αποτίμησης της κυβερνητικής μας δουλειάς και αυτοκριτικής, πρώτα ημών των ιδίων, μακριά από απλοϊκότητες και από τη γνωστή πρακτική της… λαθολογίας και της αναζήτησης των αποδιοπομπαίων τράγων», υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου προσθέτοντας ότι «η αυτοκριτική διαδικασία δεν έχει να κάνει τόσο με πρόσωπα όσο με πολιτικές – αυτές πρέπει να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε πραγματικά να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο για την αριστερά αλλά για τον τόπο». «Μέσα από νέες μορφές αυτό-οργάνωσης, με ψηφιακό εκσυγχρονισμό αλλά και τις παραδοσιακές μεθόδους, χωρίς καχυποψία, αμηχανία και αδράνεια, χωρίς παράκεντρα, με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, μπορούμε να κάνουμε το συνέδριο, ιστορική στιγμή νέας πορείας για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».

Το πλήρες άρθρο της Ρένας Δούρου στην κυριακάτικη Kontranews, εδώ: https://www.kontranews.gr/index.php/node/376295

Share This