fbpx

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της σχολής οδηγών που εμπλέκεται στην υπόθεση παράνομης έκδοσης αδειών οδήγησης στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΕ Πειραιά και Νήσων, ανακοίνωσε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο της έκτακτης συνέντευξης Τύπου της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, Χρήστου Καπάταη. Η σχετική απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ελήφθη σήμερα το πρωί από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, εντοπίστηκαν 56 περιπτώσεις παραποίησης – αλλοίωσης του περιεχομένου φακέλων αδειών οδήγησης. Με αυτές τις παράνομες μεθοδεύσεις δινόταν η δυνατότητα σε υποψηφίους οδηγούς να συμμετέχουν σε πρακτική εξέτασή τους και να λάβουν στη συνέχεια την προβλεπόμενη άδεια οδήγησης χωρίς προηγουμένως να προσέλθουν και να κριθούν στις θεωρητικές εξετάσεις (πληροφορίες για τις σχετικές ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής εδώ: https://bit.ly/2HhzYq9).

Η Ρένα Δούρου τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «το θέμα της παράνομης έκδοσης αδειών οδήγησης δεν σχετίζεται μόνο με την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης αλλά έχει να κάνει με την οδική ασφάλεια, με την προστασία της ζωής των πολιτών».

Η ίδια εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την Ελληνική Αστυνομία, για «την ευρεία και συντονισμένη επιχείρηση για την πάταξη των παραβατικών ενεργειών» και τόνισε ότι «αναμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας της Αστυνομίας για να προχωρήσουμε άμεσα σε περαιτέρω ενέργειες».

Επαναλειτουργεί το ΚΤΕΟ Μάνδρας

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος ενημέρωσε ότι στις αρχές Μαΐου ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες και πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του ΚΤΕΟ Μάνδρας, «του δεύτερου δημόσιου ΚΤΕΟ μετά από το ΚΤΕΟ Χολαργού». «Όπως επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν το κλείσιμο των δημόσιων ΚΤΕΟ, η επιλογή της διοίκησης της Περιφέρειας υπό τη Ρένα Δούρου, είναι η επαναλειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ», τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Χρ. Καραμάνος.
Η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Μεταφορών, Επικοινωνιών και ΚΤΕΟ, Μαρία Χριστάκη, επανέλαβε τη βούληση της διοίκησης να βάλει τέλος σε παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές.

Τέλος στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Δόλγυρας.

Ακολουθούν βασικά σημεία από την τοποθέτηση της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου:

• Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, τον Σεπτέμβριο του 2014, βάλαμε προτεραιότητα της δουλειάς μας, την αλλαγή του προτύπου άσκησης δημόσιας διοίκησης, διεκδικώντας σειρά μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνοντας έμφαση στη μηδενική μας ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

«Συγκοινωνούντα δοχεία τα φαινόμενα διαφθοράς με τη γραφειοκρατία»

• Επιχειρώντας συγκεκριμένα να βάλουμε τέλος σε φαινόμενα διαφθοράς που βρίσκονται σε μια σχέση αλληλεξάρτησης με το φαινόμενο της γραφειοκρατίας. Σαν δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Το ένα συντηρεί και τροφοδοτεί το άλλο, αναπαράγοντας κακές πρακτικές που έχουν εδραιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και λειτουργούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Και ειδικότερα σε βάρος των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Προχωρώντας έτσι από την πρώτη στιγμή σε συγκεκριμένες ενέργειες.

• Αντιμετωπίσαμε και καταπολεμήσαμε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών στο εσωτερικό της Περιφέρειας, π.χ. περιπτώσεις πλαστών πτυχίων, χρηματισμού, υπεξαίρεσης, απιστίας στην υπηρεσία, πλαστογραφίας, δωροληψίας κ.ά..

• Την ίδια στιγμή κάναμε μία σοβαρή προσπάθεια να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες με τη ριζική μείωση των απαιτούμενων υπογραφών για σειρά διοικητικών πράξεων, αλλά και αναδιοργανώνοντας τις υπηρεσίες με την καταγραφή των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

• Συνδέσαμε την καταπολέμηση της διαφθοράς με την ενίσχυση της διαφάνειας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ψηφιακών πολιτικών. Και γι’ αυτό όπως γνωρίζετε ορίσαμε Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής.

• Είμαστε ο πρώτος φορέας της ελληνικής δημοκρατίας που μετέχει στο πρόγραμμα της Κομισιόν, σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια, για το “Σύμφωνο Ακεραιότητας”, για την υλοποίηση του σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου «Κατασκευή Δικτύου Ομβρίων σε περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου».

• Εκπονήσαμε τη Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο – ένα είδος κείμενο υψηλής συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας, που σηματοδοτεί ένα είδος σύγχρονου «κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ των πολιτών και της Περιφέρειας.

• Με αυτά τα παραδείγματα προσπαθώ να μιλήσω για ένα σύγχρονο εχέγγυο χρηστής Διοίκησης και δέσμευσης της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας αφενός για παροχή υψηλής ποιότητας δημοσίων υπηρεσιών στους πολίτες, αφετέρου για την αλλαγή του προτύπου διοίκησης.

• Και είμαστε συνεπείς με τα όσα πράξαμε και στην περίπτωση της αποκάλυψης της πρόσφατης υπόθεσης παράνομης έκδοσης αδειών οδήγησης – γεγονός που προκάλεσε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της Διεύθυνσης Μεταφορών, εδώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών.

• Εξετάζουμε πάρα πολύ σοβαρά όταν και εφόσον μας επιτρέψει η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας, να μην ξανανοίξει με την ίδια σύνθεση υπηρεσιακών παραγόντων. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

«Η ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών και ενίσχυσης της διαφάνειας, μπορεί να κάνει αποτελεσματικότερη την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες»

• Χρειάζεται άμεσα η απλοποίηση των διαδικασιών, έτσι ώστε να μην καθίσταται εύκολα ο πολίτης – και ειδικά εκείνος που δεν έχει γνώσεις, δεν γνωρίζει καλά ελληνικά, – αντικείμενο εκβιασμού επιτηδείων. Πρέπει δηλαδή να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να μην εκβιάζεται. Και φέρνω τα παραδείγματα της έκδοσης διπλώματος, που επειδή καθυστερεί, κάποιοι δίνουν το γνωστό “γρηγορόσημο” – το θέμα θα μπορούσε να λυθεί με άμεση έκδοση προσωρινού διπλώματος. Ή το παράδειγμα των σημάτων, μια διαδικασία που θα πρέπει και αυτή να απλοποιηθεί.

• Η ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών και ενίσχυσης της διαφάνειας, μπορεί να κάνει αποτελεσματικότερη την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Και παράλληλα να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά της διαφθοράς και της μικροδιαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, αποφασιστικά, αδιαπραγμάτευτα, χωρίς εκπτώσεις»

• Γιατί ειδικά το θέμα της παράνομης έκδοσης αδειών οδήγησης δεν σχετίζεται μόνο με την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης. Έχει να κάνει με την οδική ασφάλεια. Έχει να κάνει με την προστασία της ζωής των πολιτών. Έχουμε άραγε αναλογιστεί τι σημαίνει να κυκλοφορούν στους δρόμους οδηγοί που δεν έχουν περάσει τη νόμιμη βάσανο των εξετάσεων οδήγησης; Τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των εποχούμενων, των πεζών; Των παιδιών μας; Όλων μας; Έχουμε επίγνωση του τι σημαίνει για την πατρίδα να χάνονται καθημερινά τόσες ζωές στην άσφαλτο; Να μένουν τόσοι άνθρωποι ανάπηροι για μια ζωή; Και όλα αυτά γιατί κάποιοι συμπολίτες μας θεώρησαν περιττές τις εξετάσεις και κάποιοι υπάλληλοι τους διευκόλυναν σε μια παρανομία με καταστροφικό κοινωνικό αντίκτυπο.

• Συνεχίζουμε λοιπόν τον αγώνα κατά της διαφθοράς και της μικροδιαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, αποφασιστικά, αδιαπραγμάτευτα, χωρίς εκπτώσεις. Πέρα από την πολιτική βούληση, διαθέτουμε πλέον και την εμπειρία για να αντιμετωπίσουμε όλες τις πτυχές του φαινομένου της διαφθοράς. Γιατί έτσι ακριβώς αντιλαμβανόμαστε την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

 

Ενημερωτικό σημείωμα, εδώ: https://bit.ly/2ucMi2j

Share This