fbpx

Το «Σχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής Π20 “Πειραιάς 2020 Ανάπτυξη – Εργασία” του Δήμου Πειραιά» παρουσιάστηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και συνεργάτες του, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με την παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης (του Τρύφωνα Αλεξιάδη, Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του Αλέξη Χαρίτση, Υφυπουργού Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ), της Περιφέρειας Αττικής (του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη) και φορέων της πόλης του Πειραιά.
Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σε γραπτό μήνυμά της, αναφέρθηκε στη δυνατότητα να αξιοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και το περιβάλλον που θα ενισχύσουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση στην καινοτομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ποιότητα ζωής και στην προσέλκυση επενδύσεων. «Στην κατεύθυνση αυτή το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Δήμου Πειραιά συνιστά μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν χρόνια προβλήματα της Αττικής μέσα από τη συντονισμένη δράση της Περιφέρειας και των Δήμων, στη βάση ενός συνεκτικού και συνολικού σχεδίου το οποίο επιχειρεί να υπερβεί την αποσπασματικότητα των παρεμβάσεων μιας προηγούμενης περιόδου, αλλά και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στον σχεδιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής προβλέπει την εφαρμογή σύγχρονων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων όπως η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. «Σχεδίων που έχουν ως πρόταγμά τους την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και παρέχουν εκείνα τα εχέγγυα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά τους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Σε αυτά ακριβώς τα σχέδια συγκαταλέγεται και η Ο.Χ.Ε. του Πειραιά. Μιας πόλης ιδιαίτερης, καθώς αποκρυσταλλώνει προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουν ευρύτερη αντανάκλαση τόσο σε επίπεδο συνολικά Αττικής όσο και συνολικά της χώρας. Για αυτό τον λόγο, για την Περιφέρεια Αττικής αποτελεί σημαντική προτεραιότητα η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στον Πειραιά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά με κυριότερο τη σχέση με τη θάλασσα, δηλαδή το εμπόριο, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, η αξιοποίηση των οποίων μέσα από τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας θα μας επιτρέψει να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα και να αναδείξουμε τον Πειραιά ως μια σύγχρονη βιώσιμη περιβαλλοντικά και πολλαπλά λειτουργική «πράσινη» πόλη με προσανατολισμό τη «γαλάζια» οικονομία.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνολικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία που παρουσιάζει η πόλη του Πειραιά τις τελευταίες δεκαετίες, περίοδο κατά την οποία η πόλη σταδιακά απώλεσε την παραγωγική της βάση, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ύφεσης εκτόξευσαν την ανεργία σε υψηλά ποσοστά, όξυνε τα φαινόμενα φτώχειας και αποκλεισμού, επιδείνωσε όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και οδήγησε μεγάλα τμήματα του ενεργού οικονομικά πληθυσμού να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές. Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι, «η εικόνα αυτή για να αντιστραφεί προϋποθέτει αφενός την αποδέσμευση από τους σιδηρούς κανόνες της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής κι αφετέρου ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της πόλης και των λειτουργιών της, ένα νέο, μακρόπνοο και συνεκτικό σχέδιο παρεμβάσεων και δράσεων, μια νέα αφήγηση, ένα νέο όραμα. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το Σχέδιο Ο.Χ.Ε. του Δήμου Πειραιά και απ’ την άποψη αυτή θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή εκδήλωση».

Share This