fbpx

Eπιτροπή παρακολούθησης
Τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, μετέφερε κατά την 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, Ερμίνα Κυπριανίδου.
Βασικά σημεία του χαιρετισμού:
Ζούμε σήμερα στην πατρίδα μας μια πρωτόγνωρη συγκυρία. Μια συγκυρία η κρισιμότητα της οποίας απαιτεί από όλους σοβαρότητα, ψυχραιμία και αίσθηση ευθύνης. Μακριά από μανιχαϊσμούς, βερμπαλιστικά πυροτεχνήματα και ευκολίες εντυπωσιασμού, οφείλουμε όλοι οι παράγοντες του δημόσιου βίου να δράσουμε με τον τρόπο εκείνο που θα είναι εθνικά ωφέλιμος, διασφαλίζοντας την ανάταξη της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.
Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής, δίνει αγώνα σε δύο μέτωπα. Πρώτον για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών, που είχαν οι υφεσιακές πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών για τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της χώρας. Και δεύτερον για την οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης στη θέση του εκείνου του μοντέλου με τα πήλινα πόδια που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες και συνέβαλλε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την κρίση χρέους.
Ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου με έμφαση στα σύγχρονα ευρωπαϊκά εργαλεία μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, την προώθηση της καινοτομίας, τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, με συνδυασμό ευρωπαϊκών και ίδιων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων και με τις κατάλληλες συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα.
Μία από τις πρώτες προκλήσεις που αντιμετώπισε η νέα Περιφερειακή Διοίκηση ήταν η ανάγκη έγκαιρης κατάθεσης ενός ΠΕΠ που να ανταποκρίνεται στη νέα φιλοσοφία της Περιφερειακής Αρχής, αναφορικά με το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των επενδυτικών του προτεραιοτήτων. Με στόχο το ΠΕΠ να μετατραπεί σε κρίσιμο εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας και της χώρας.
Το ΠΕΠ Αττικής έλαβε την έγκριση της Κομισιόν τον Δεκέμβριο του 2014, διασφαλίζοντας για την Περιφέρεια Αττικής τα οικονομικά εκείνα μέσα για την καταπολέμηση της φτώχειας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σε Περιφερειακό επίπεδο. Ήταν το πρώτο βήμα, εκείνο του έγκαιρου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού.
Στη φάση της υλοποίησης του ΠΕΠ εντάσσεται η σημερινή “εξειδίκευση” του ΠΕΠ Αττικής, που αποτελεί το 1ο βήμα για την άμεση έκδοση προσκλήσεων και την ένταξη πράξεων στο νέο πρόγραμμα.
Βρισκόμαστε σήμερα σε εκείνη τη φάση που είναι απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη, η έμφαση πρωτίστως στην αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και δευτερευόντως στην απορρόφηση των κονδυλίων.
Το ΠΕΠ Αττικής είναι εργαλείο ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου και όχι μέσο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ή όχημα για προσωπικές στρατηγικές αυτοπροβολής.
Σήμερα η πατρίδα χρειάζεται πάνω από όλα πράξεις. Μακριά από φωνασκίες και συγχύσεις που βλάπτουν τη Δημοκρατία. Χρειάζεται συλλογική κινητοποίηση της για επανεκκίνηση της οικονομίας και υπέρβαση, με όρους αξιοπρέπειας και κοινωνικής συνοχής, της κρίσης.
Τέλος, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε σύντομη συνομιλία με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Sabine Bourdy και Filip Busz.

Share This