fbpx

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Χωνί», την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, με τίτλο «Έχουμε μια πολύ επικίνδυνη κυβέρνηση», τόνισε μεταξύ άλλων:

  • «Έχουμε συνείδηση των δυσκολιών και του ανηφορικού δρόμου. Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στους πολίτες. Να κάνουμε δηλαδή αλλιώς πολιτική και να γυρίσουμε σελίδα στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας».
  • «Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Γιατί η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Γιατί είναι μια κατάσταση που λειτουργεί σε βάρος του πολίτη και σε βάρος του περιβάλλοντος. Το κυρίαρχο καθεστώς  διαχείρισης  σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή καθώς και ο σχεδιασμός των τεσσάρων φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ βρίσκονται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής και πλέον, με το νόμο 4042 του 2012, εθνικής νομοθεσίας».
  • «Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι επαίτες. Αλλά αυτοτελείς, όπως ορίζει το Σύνταγμα, φορείς της κοντινότερης προς τον πολίτη, εξουσίας. Και με αυτή τους την ιδιότητα οφείλουν να διεκδικούν με μαχητικότητα ό,τι επιβάλλεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών».
  • «Ωστόσο το θέμα δεν ήταν ούτε ο καθαρισμός των κτιρίων της Περιφέρειας, ούτε ο ηρωϊκός αγώνας των καθαριστριών. Το θέμα είναι πολιτικό. Και έχει να κάνει με την προσπάθεια της κυβέρνησης καθώς και των «πρόθυμων» ΜΜΕ να αποδομήσουν και να δυσφημίσουν τη νέα περιφερειακή Αρχή της Αττικής, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητας. Αδιαφορώντας για την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας της Περιφέρειας. Αδιαφορώντας για την ανάγκη κάλυψης των απολύτως στοιχειωδών αναγκών της. Αδιαφορώντας σε τελευταία ανάλυση για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και είναι τόσο σαφείς αυτές σκοπιμότητες, που πλέον κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τα κατασκευασμένα συκοφαντικά πρωτοσέλιδα που έχουν τόση σχέση με την ενημέρωση, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο».
  • «Για αυτό και είναι σίγουρο ότι (η κυβέρνηση) θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, με τη βοήθεια του κατεστημένου, προκειμένου να αποτραπεί η επερχόμενη, σημαντική για τη χώρα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, εξέλιξη. Και δεν θα διστάσει να γίνει και παράγοντας αστάθειας για τη χώρα προκειμένου να αποτρέψει μια κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας. Μια κυβέρνηση σωτηρίας, που όπως φαίνεται, επιθυμούν οι πολίτες. Για αυτό και πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κυβέρνηση, που υπονομεύει το μέλλον του τόπου».
  • «Κάθε μέρα που παραμένει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, είναι καταστροφή για τους πολίτες».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
 
Συνέντευξη στον Γιώργο Χριστοφορίδη

  1. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε αντιμετωπίσει ως Περιφερειάρχης;

Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά να κάνουμε. Δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Από τα πιο μικρά, που όμως είναι καθοριστικής σημασίας, όπως, για παράδειγμα να εμπεδωθεί η ανακύκλωση του χαρτιού στο γραφείο της Περιφερειάρχη, ως τα πιο μεγάλα, όπως, λόγου χάρη η διαδικασία που ήδη έχουμε δρομολογήσει για την αλλαγή στη φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχουμε συνείδηση των δυσκολιών και του ανηφορικού δρόμου. Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στους πολίτες. Να κάνουμε δηλαδή αλλιώς πολιτική και να γυρίσουμε σελίδα στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

  1. -Με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τι σκοπεύετε να κάνετε;

Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Γιατί η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Γιατί είναι μια κατάσταση που λειτουργεί σε βάρος του πολίτη και σε βάρος του περιβάλλοντος. Το κυρίαρχο καθεστώς διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή καθώς και ο σχεδιασμός των τεσσάρων φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ βρίσκονται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής και πλέον, με το νόμο 4042 του 2012, εθνικής νομοθεσίας. Η εμμονή σε τέτοιου είδους μοντέλα εκθέτει τη χώρα έναντι των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων και επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες. Και αυτό δεν είναι μια δική μας διαπίστωση αλλά ένας κοινός τόπος για όποιον επιθυμεί να εφαρμόσει τη νομιμότητα σε όφελος των πολιτών. Δηλαδή την πρόληψη, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, τη διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης. Πρόκειται για ένα στοίχημα για μια οικονομικά και οικολογικά δίκαιη διαχείριση, το οποίο θα κερδηθεί σε συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα της επιστολής που απηύθυνε η νέα περιφερειακή Αρχή προς τους 66 δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια της Αττικής. Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση δείχνει ότι βρισκόμαστε σε καλή πορεία αν και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας..

  1. -Πώς είναι οι σχέσεις σας με τους υπουργούς δεδομένου ότι απαιτείται συνεργασία για διάφορα θέματα της Περιφέρειας; Έχουν υπάρξει συγκρούσεις εκτός από αυτή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν και νομίζω ότι ήδη έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται, ότι στην Περιφέρεια Αττικής δεν υπάρχουν πλέον «πρόθυμοι» αλλά μια νέα Αρχή που σκοπεύει να ασκήσει διοίκηση προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Ήδη έχουμε δώσει πρώτα δείγματα γραφής. Είτε αυτά έχουν να κάνουν με τα απορρίμματα είτε με τις μετακινήσεις των μαθητών. Και τα ζητήματα είναι πολιτικά και όχι θέματα διαπροσωπικών σχέσεων με τους υπουργούς. Και γιαυτό δεν λύνονται και δεν μπορούν να λυθούν στους προθαλάμους των υπουργικών γραφείων. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι επαίτες. Αλλά αυτοτελείς, όπως ορίζει το Σύνταγμα, φορείς της κοντινότερης προς τον πολίτη, εξουσίας. Και με αυτή τους την ιδιότητα οφείλουν να διεκδικούν με μαχητικότητα ό,τι επιβάλλεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών.

  1. -Ακούστηκαν πολλά και για το θέμα των καθαριστριών. Πώς απαντάτε στους λασπολόγους σας;

Επρόκειτο για μια κακοστημένη, λασπολογική κατασκευή, που ήταν φανερό ότι σκόπευε να πλήξει τη νέα περιφερειακή Αρχή, επιδιώκοντας τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Οι ίδιες άλλωστε οι μαχόμενες καθαρίστριες έδωσαν σαφή απάντηση στους λασπολόγους. Ωστόσο το θέμα δεν ήταν ούτε ο καθαρισμός των κτιρίων της Περιφέρειας, ούτε ο ηρωϊκός αγώνας των καθαριστριών. Το θέμα είναι πολιτικό. Και έχει να κάνει με την προσπάθεια της κυβέρνησης καθώς και των «πρόθυμων» ΜΜΕ να αποδομήσουν και να δυσφημίσουν τη νέα περιφερειακή Αρχή της Αττικής, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητας. Αδιαφορώντας για την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας της Περιφέρειας. Αδιαφορώντας για την ανάγκη κάλυψης των απολύτως στοιχειωδών αναγκών της. Αδιαφορώντας σε τελευταία ανάλυση για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και είναι τόσο σαφείς αυτές σκοπιμότητες, που πλέον κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τα κατασκευασμένα συκοφαντικά πρωτοσέλιδα που έχουν τόση σχέση με την ενημέρωση, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

  1. -Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πρώτος στις δημοσκοπήσεις και με διαφορά, πώς χαρακτηρίζετε τη στάση της κυβέρνησης να κάνει τα πάντα για να παραμένει στην εξουσία;

Εδώ και καιρό οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την διογκούμενη τάση της κοινωνίας για να μπει τέλος στη σημερινή καταστροφική μνημονιακή διακυβέρνηση. Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές, η χώρα θα αλλάξει ρότα. Και αυτό το γνωρίζει άριστα η συγκυβέρνηση των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου. Για αυτό και είναι σίγουρο ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, με τη βοήθεια του κατεστημένου, προκειμένου να αποτραπεί η επερχόμενη, σημαντική για τη χώρα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, εξέλιξη. Και δεν θα διστάσει να γίνει και παράγοντας αστάθειας για τη χώρα προκειμένου να αποτρέψει μια κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας. Μια κυβέρνηση σωτηρίας, που όπως φαίνεται, επιθυμούν οι πολίτες. Για αυτό και πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κυβέρνηση, που υπονομεύει το μέλλον του τόπου.

  1. -Η κυβέρνηση έφυγε από το Eurogroup με κανονικό μνημόνιο. Θεωρείτε δηλαδή ότι όσο μένουν στην εξουσία Σαμαράς και Βενιζέλος θα έρθουν πιο επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό;

Η κυβέρνηση κάνει σήμερα αγώνα δρόμου να κλείσει όλες τις «εκκρεμότητες», επιχειρώντας να δεσμεύσει τη χώρα σε μνημονιακή τροχιά για τις επόμενες δεκαετίες. Και προσποιούμενη ότι διαπραγματεύεται με τους δανειστές, βαφτίζει στην ουσία το μνημόνιο «memorandum» ή συμφωνία, και βυθίζει την κοινωνία ακόμη βαθύτερα στο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ είναι ενδεικτική… Για αυτό είναι μια άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση που θα έπρεπε να φύγει χθες από την εξουσία. Κάθε μέρα που παραμένει σε αυτήν, είναι καταστροφή για τους πολίτες.

  1. -Σκοπεύετε να επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική ή προέχει η Περιφέρεια;

Είχα πει προεκλογικά, ότι ακόμη κι αν έχανα τις εκλογές, θα παρέμενα στην Περιφέρεια. Αυτό ήταν άλλωστε και το νόημα της παραίτησής μου από το βουλευτικό αξίωμα τον περασμένο Μάρτιο. Και είχα επίσης πει ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν αποτελεί περιθώριο αλλά είναι κεντρική πολιτική σκηνή ακριβώς λόγω του εύρους και της σημασίας των αρμοδιοτήτων της. Πρέπει επίσης να μας πιστώσετε, ότι χάρη στη Δύναμη Ζωής, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, δημιουργεί πολιτικά γεγονότα και αναδεικνύει σειρά κρίσιμων διακυβευμάτων, που η λύση τους ούτε απλή ούτε εύκολη είναι – ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Ίσως λοιπόν τα πέντε χρόνια της θητείας να αποδειχθούν λίγα μπροστά στην απαιτητικότητα του έργου που οφείλουμε να κάνουμε για να γίνει η Περιφέρεια εργαλείο ανάπτυξης και απασχόλησης, με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο.

Share This