fbpx

 

συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή
 
1.Το τελευταίο διάστημα βρίσκεστε στο επίκεντρο μιας σκληρής κριτικής ότι ξεγελάσατε τους πολίτες της Αττικής και δεν τηρείτε τις δεσμεύσεις σας. Ποιος ο λόγος κατά την εκτίμησή σας;
 
Από τη μια μας καταγγέλλουν ότι πρόκειται να ξεθεμελιώσουμε το σύμπαν και από την άλλη μας προσάπτουν ότι θα συνεχίσουμε την πολιτική των προκατόχων μας. Αυτή άλλωστε είναι και η κριτική που γίνεται συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό, σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την Περιφέρεια, ότι εμείς εκλεγήκαμε χωρίς να έχουμε λειτουργήσει ψηφοθηρικά. Αντιθέτως. Ζητήσαμε από τους πολίτες να αλλάξουν για να αλλάξει και η εξουσία. Γιατί αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο : οι νέες αξίες, η αντίληψη ότι πρέπει να κουραστούμε για να αλλάξουμε όλοι μας. Με δύο προτάγματα: την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών και την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας.
 

2.Την καθαριότητα, δηλαδή, θα την δώσετε σε ιδιώτες ή όχι;

Ξεκάθαρες κουβέντες λοιπόν, προς υποκριτές και φαρισαίους. Η σημερινή κυβέρνηση των μαζικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, της παράνομης απόλυσης των 595 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση που ουσιαστικά απαγορεύει τις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ και που έχει εγκαθιδρύσει το καθεστώς των εργολάβων στον δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν νομιμοποιείται να παριστάνει τον υπερασπιστή των εργαζομένων. Η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής δεν έχει πάρει καμία απόφαση για ανάθεση εργολαβίας καθαριότητας. Βρήκε μια διαδικασία της προηγούμενης διοίκησης σε εξέλιξη, την οποία ουδέποτε επρόκειτο να υπογράψει. Αλλά το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Απευθύνουμε πολιτικό και δημόσιο αίτημα, αναπάντητο ως τώρα, από την κυβέρνηση την άμεση πρόσληψη τακτικού προσωπικού για την κάλυψη πιεστικών αναγκών της Περιφέρειας. Ιδού η Ρόδος λοιπόν για τους φωνασκούντες στα τηλεπαράθυρα υπουργούς.

 

3.Και τον Προϋπολογισμό θα τον αλλάξετε; Σε ποια κατεύθυνση;
 
θα μπορούσαμε πολύ εύκολα, να πάρουμε τον προϋπολογισμό αρχές Σεπτέμβρη, να τον “φορτώσουμε” στη προηγούμενη διοίκηση και να κάνουμε διοίκηση ασκώντας αντιπολίτευση! Αυτό θα ήταν μία από τα ίδια. Και δεν το κάναμε. Γιατί θεωρήσαμε ότι έπρεπε άμεσα να προβλεφτούν κοινωνικές δαπάνες στο νέο ΠΟΥ, καθώς και αναπτυξιακές δαπάνες με κοινωνικό πρόσημο. Αναμορφώσαμε τον προϋπολογισμό με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εξαπλασιάζοντας τα χρήματα, από 2 στα 13 εκατομμύρια και εντάσσοντας νέα αντιπλημμυρικά έργα συνολικού κόστους 28 εκατομμυρίων στην υποβαθμισμένη εδώ και πολλές δεκαετίες Δυτική Αττική ενώ «ξεπαγώσαμε» και ανάλογα έργα του 2014. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα. Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, χωρίς αριθμητικό περιορισμό στο πλήθος των κονδυλίων ή στα ποσά, μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.
 
4.Με τα σκουπίδια και τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις τι ακριβώς θα πράξετε;
 
Δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από τις δεσμεύσεις μας για ένα νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Και κάναμε ήδη το πρώτο βήμα. Αποστείλαμε σχετική επιστολή προς τους δημάρχους, με την οποία θέτουμε το σχετικό περίγραμμα για μια διαχείριση εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο. Στη βάση της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα.
 
5.Και με τα χρήματα για τα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού; Θα τα δώσετε;
 
Στις εγγεγραμμένες δαπάνες για αθλητικές εγκαταστάσεις από την Περιφέρεια Αττικής για το επόμενο έτος, ύψους συνολικά 105 εκατομμυρίων, περιλαμβάνονται κονδύλια για τη Νέα Φιλαδέλφεια (20 εκατ.), τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (7 εκατ.) και τη Νέα Σμύρνη (18 εκατ.). Η παρέμβαση σε ένα κονδύλι δεν είναι εύκολη ή σύντομη διαδικασία καθώς απαιτείται εντοπισμός νομικών και άλλων συνεπειών. Αυτή τη διαδικασία θα την κάνουμε ως τον Ιανουάριο που θα αρχίσει η εφαρμογή του προϋπολογισμού. Έχουμε δικαίωμα αναμόρφωσής του, χωρίς μάλιστα αριθμητικό περιορισμό, ούτε στο πλήθος των κονδυλίων ούτε στα ποσά. Θυμίζω τέλος δύο πράγματα. Πρώτον, την πάγια θέση μας ότι η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες. Και δεύτερον ότι όλα θα περάσουν μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τις ερασιτεχνικές ομάδες και ανταποδοτικότητα στην αυτοδιοίκηση.
 
6.Μήπως τελικά λένε ορισμένοι μόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσετε να υλοποιήσετε κάποιες από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις; Αν και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως στην υπόθεση των καθαριστριών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σας στήριξε…
 
Κύριε Σκουρή τη μάχη της Αττικής δεν την κερδίσαμε με αστερίσκο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προτάσσοντας ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, μέσα στις δεδομένες πολιτικές συνθήκες. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες μιας κυβέρνησης «απέναντι». Δεν παραιτούμαστε όμως. Κάθε άλλο. Πάρτε το παράδειγμα της μετακίνησης των μαθητών. Καταφέραμε να αναιρέσουμε το βασικό στοιχείο της σχετικής ΚΥΑ, τον περιοριστικό όρο των χιλιομετρικών αποστάσεων. Με τους πολίτες στο πλευρό μας, μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Να αλλάξουμε πολιτικές.
Στη δε υπόθεση των καθαριστριών, οι ίδιες έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους – δεν επρόκειτο για κομματικό αλλά για θέμα ηθικής τάξεως.
 
7.Πώς κρίνετε ότι η κυβέρνηση δεν σας προσκάλεσε στη σύσκεψη για τις πλημμύρες;
 
Ήταν αναμενόμενο. Προσφάτως βέβαια διαβάσαμε και ένα στόρι περί ανεπιτυχούς προσπάθειας της κυβέρνησης να με αναζητήσει το βράδυ της Παρασκευής αλλά, φευ, δεν είχε το κινητό μου! Ενώ π.χ. οι συνάδελφοί σας στο ραδιόφωνο του Real, υπουργοί της κυβέρνησης, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, το ίδιο βράδυ το είχαν βρει – θα μπορούσαν να τους το ζητήσουν. Σοβαρά τώρα. Αν ισχύει αυτή η ιστορία, είναι πολύ ανησυχητικά τα πράγματα σχετικά με την (αν)ικανότητα τούτης της κυβέρνησης. Έτσι θα αντιμετωπίσει, ω μη γένοιτο, μια κρίση στο Αιγαίο;
 
8.Με ποιους υπουργούς συνεργάζεστε και ποιοι σας φέρουν εμπόδια κ. Δούρου; Και επιπλέον, ποιες οι σχέσεις σας με την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση;
 

Έχει έλθει η ώρα να αντιληφθούν όλοι στην κυβέρνηση και στην αποκεντρωμένη διοίκηση, ότι η νέα διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής δεν λέει «ναι σε όλα». Δεν ευθυγραμμίζεται. Έχει τις απόψεις της. Και το κυριότερο: τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πολίτες που θα τηρήσει απαρέγκλιτα ανεξάρτητα από τρικλοποδιές, «καθυστερήσεις», «παραλείψεις», κ.α..

 
9.Τι χρειάζεται να γίνει στην Αττική για τις πλημμύρες;
 
Η σημερινή ανεπαρκής αντιπλημμυρική θωράκιση, αντικατοπτρίζει τη στρεβλή, οικιστικά και πολεοδομικά, ταξική ανάπτυξη του λεκανοπεδίου των τελευταίων δεκαετιών. Δεν νοείται, σήμερα, η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο για περιοχές όπως το Καματερό. Είχαμε τη δραματική, όπως αποδείχθηκε, διορατικότητα να συμπεριλάβουμε στον προϋπολογισμό σειρά αντιπλημμυρικών έργων στη Δυτική Αττική, ύψους 10 εκατομμυρίων για το 2015. Αυτή είναι μόνο η αρχή.
 
 
10.Με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες τι πρέπει να γίνει;
 
Η Περιφέρεια Αττικής, με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της, κινήθηκε άμεσα από την πρώτη στιγμή, για να συνδράμει δήμους και πολίτες. Και για να λάβουν όσο το δυνατό συντομότερα από την κυβέρνηση την αποζημίωσή τους, προχωρήσαμε άμεσα σε αυτοψίες και καταγραφή των ζημιών, σε συνεργασία με τους δήμους, έτσι ώστε να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές. Παράλληλα προχωράμε τη διαδικασία για τις επιχειρήσεις. Πράξαμε ό,τι μας αναλογούσε μέσα σε τρεις ημέρες και πιέζουμε για την ολοκλήρωση των διαδικασιών από την κυβέρνηση. Ελπίζω δηλαδή να μην επαναληφθεί η περίπτωση των τραγικών θυμάτων της Ρικομέξ το 1999, επί Νομαρχίας Αττικής που έφθασα να υπογράψω ως Περιφέρεια, το 2014, πλέον την αποζημίωσή τους
 
11.Για έναν σεισμό, πχ, είναι έτοιμη η Περιφέρεια;
 
Εξαρτάται τι εννοούμε με το «έτοιμη». Έτοιμη για τα τηλεπαράθυρα; Ή για πραγματική στήριξη των πολιτών; Το πρώτο δεν μας αφορά. Για το δεύτερο εργαζόμαστε καθημερινά παρά τις αντιξοότητες, γιατί η ετοιμότητα συνεπάγεται δουλειά βάθους.
 
12.Τελικά η Ρένα Δούρου θα συμβιβαστεί μπροστά στις δυσκολίες; Ή…όπου πάει;
 
Αν αναζητούσα συμβιβασμούς, θα είχα κάνει και τις ανάλογες, «ασφαλείς» επιλογές. Αναλάβαμε την ευθύνη της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας για να αλλάξουμε νοοτροπίες. Να εμπνεύσουμε νέες αξίες. Να καλέσουμε τους πολίτες να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, αρχίζοντας από τις ζωές τους. Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών αλλά και της πρόκλησης.
 

Share This