fbpx

Συνέντευξη στη Στέλλα Γκαντώνα
Για όλους και για όλα μιλάει στην Κυριακάτικη Kontranews η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ξεκαθαρίζοντας πως η περιφέρεια στηρίζεται στους πολίτες και δεν θα είναι ένα “κλειστό-κλαμπ” που συμπορεύεται “με όλες τις επιλογές λιτότητας του Σαμαροβενιζελισμού”. Η κ. Δούρου, προειδοποιεί πως οι πόρτες της περιφέρειας “θα είναι κλειστές για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν την Αυτοδιοίκηση ως πεδίο εφαρμογής πολιτικών απαξίωσής της”. Μιλάει για τις μελλοντικές δράσεις της περιφέρειας, τονίζει ότι οι απολύσεις δεν αποτελούν επιλογή της “Δύναμης Ζωής” και τέλος δεν αφήνει κανένα περιθώριο και απαντά για την προσωπική της σταδιοδρομία υπογραμμίζοντας πως για εκείνη “η πολιτική, δεν μετριέται με πόστα”.
1.Πριν λίγες ημέρες ορκιστήκατε περιφερειάρχης και ένα δύσκολο έργο για σας μόλις ξεκινά. Ποια πιστεύετε πως θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα έχετε να αντιμετωπίσετε;
Η πρόκληση δεν είναι προσωπική αλλά συλλογική. Και δεν αφορά ένα κόμμα ή έναν πολιτικό χώρο αποκλειστικά αλλά ευρύτερα, το σύνολο των πολιτών και την κοινή προσπάθεια να αλλάξουμε τον τρόπο άσκησης πολιτικής, για να αλλάξουμε εντέλει και τη σπουδαιότερη περιφέρεια της χώρας. Την περιφέρεια που αποτελεί, από όλες τις απόψεις, τη μικρογραφία της Ελλάδας.
2.Εξ’ όσων γνωρίζω την τελευταία 4ετια δεν υπήρχαν κονδύλια για την περιφέρεια. Τι μπορεί να αλλάξει; Και ποια εργαλεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς αυτή την κατεύθυνση;
Αγγίζετε ένα κρίσιμο ζήτημα, που μάλιστα δεν είναι τωρινό. Επί χρόνια η κεντρική διοίκηση παρακρατεί πόρους που όφειλε να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τον Καλλικράτη τα πράγματα επιδεινώθηκαν καθώς μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στην ΤΑ χωρίς όμως να ακολουθούν οι αντίστοιχοι πόροι. Κάτι όχι τυχαίο αλλά που στοχεύει στην απαξίωση του ίδιου του θεσμού της Αυτοδιοίκησης κι εντέλει στην ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών του. Οι λύσεις στο δομικό αυτό θέμα δεν θα προέλθουν μεμονωμένα από μία Περιφέρεια αλλά μέσα από την κοινή δράση Περιφερειών, δήμων, πολιτών προκειμένου να αποσπάσει η ΤΑ ό,τι δικαιούται αλλά και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που ανοίγει το δρόμο σε αυθαιρεσίες από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας.
3.Είναι εύκολο η περιφέρεια να σταθεί στα πόδια της και να…ορθώσει το ανάστημά της απέναντι σ’ ένα κράτος που έχει ανάγει σε καθεστώς τα μνημόνια και που ακολουθεί την πολιτική που του επιβάλλει η κ. Μέρκελ;
Μια Περιφέρεια μακριά από τους πολίτες, είναι Περιφέρεια των ολίγων. Περιφέρεια – κλειστο κλαμπ. Αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα. Εξ ου και η συμπόρευση με όλες τις επιλογές λιτότητας του σαμαροβενιζελισμού. Αντιθέτως μια Περιφέρεια που στηρίζεται στους πολίτες, που δεν φοβάται τη διαφάνεια και το διάλογο, διαθέτει όλα τα “εφόδια” απέναντι στην κεντρική εξουσία. Απέναντι σε κεντρικές επιλογές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών αλλά σε εκείνες των δανειστών και των κέντρων εξουσίας που αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως παντοτινά υποζύγια. Μια περιφέρεια δηλαδή με τους πολίτες στο πλευρό της, που αγωνίζεται για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού προτύπου, αποτελεί έναν ισχυρό συνομιλητή που καμία εξουσία δεν μπορεί να αγνοήσει.
4.Εσείς σε ποια πράγματα θα επιμείνετε; Πείτε μας δυο δράσεις που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου…
Η θητεία είναι πενταετής και σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται η δράση μας. Οι λογικές των 100 ημερών παραπέμπουν περισσότερο σε ιλουστρασιόν προεκλογικά φυλλάδια και λιγότερο σε δουλειά ουσίας και βάθους. Εκείνο που προέχει για τη νέα Αρχή της “Δύναμης Ζωής” είναι οι δράσεις κοινωνικής προστασίας καθώς όσο συνεχίζεται η καταστροφική πολιτική λιτότητας, διάλυσης της υγείας, της παιδείας, των εργασιακών σχέσεων, τόσο περισσότερο βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση. Παράλληλα θεωρούμε σημαντική τη δρομολόγηση μιας νέας φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, στη διαλογή στη πηγή, στην ανακύκλωση. Πρόκειται δηλαδή για πολιτικές στις οποίες θα αφιερώσουμε το σύνολο της θητείας μας.
5.Μπορεί σε πέντε χρόνια η περιφέρεια Αττικής να είναι μία από τις καλύτερες; Υπάρχουν τα λεφτά;
Δεν πρόκειται για διαγωνισμό ομορφιάς. Αλλά για τις ζωές των ανθρώπων, που όσο συνεχίζουν τις πολιτικές τους οι εθνικές κυβερνήσεις που δρουν ως τοποτηρητές των μνημονίων, απειλούνται. Και δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων αλλά και ριζικής αλλαγής των πολιτικών. Γιατί η Περιφέρεια διαθέτει τεράστιες δυνατότητες που τόσο καιρό παρέμεναν ανεκμετάλλευτες.
6 Στο παρελθόν έχετε πει αναφορικά με τον κ. Φούχτελ ότι “δυστυχώς βρίσκει “πρόθυμους” για συνεργασία αυτοδιοικητικούς, όπως ο απερχόμενος Περιφερειάρχης”. Αυτό σημαίνει ότι εσείς θα αρνηθείτε να συνεργαστείτε;
Οι πόρτες της Περιφέρειας Αττικής θα είναι κλειστές για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν την Αυτοδιοίκηση ως πεδίο εφαρμογής πολιτικών απαξίωσής της. Στη νέα Περιφερειακή Αρχή δεν θα υπάρξουν κανενός είδους κερκόπορτες.
7.Σήμερα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε δυο τεραστία προβλήματα: φτώχεια κ ανεργία. Απολύσεις θα κάνετε;
Οι απολύσεις δεν αποτελούν πολιτική της “Δύναμης Ζωής” αλλά του ελληνικών κυβερνήσεων που επιδεικνύουν ιδιαίτερο «ζήλο» στην εφαρμογή των μνημονιακών «συνταγών». Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε ένα Δημόσιο ισχυρό, που θα συνεργάζεται και θα θέτει κανόνες στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και τις φορολογικές υποχρεώσεις – ένα Δημόσιο δηλαδή παράγοντα της αναγκαίας οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.
8.Η δική σας εκλογή είναι ένα κρας τεστ κυβερνησιμότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Οι πολίτες επέλεξαν τη “Δύναμη Ζωής” προκειμένου να γυρίσει σελίδα η Αττική, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Και το έργο της ξεκινά από αύριο. Μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μπροστά της μια πρόκληση που θα καθορίζεται από ένα δύσκολο εσωτερικό και κυρίως εξωτερικό περιβάλλον. Το τελευταίο μάλιστα θα χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ρευστότητα, λόγω των υπό εξέλιξη κρίσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, που, κυριολεκτικά, βράζει, προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες. Γενικά η ευρύτερη γειτονιά μας έχει εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένων αναταράξεων.
9.Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι και «η Δούρου θα είναι μία από τα ίδια». Τι απαντάτε;
Ότι δεν είναι θέμα της Δούρου, του ενός ή του άλλου. Μαζί με τους πολίτες και τους αγώνες τους μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Ήδη έγινε το πρώτο βήμα. Κερδίσαμε τις εκλογές κόντρα στη δικομματική κυβέρνηση, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, κόντρα στα καθεστωτικά ΜΜΕ.
10. Η Ρένα Δούρου, από βουλευτής περιφερειάρχης. Πως σκέφτεστε το πολιτικό σας μέλλον;
Η πολιτική για μένα δεν είναι καριέρα, ούτε μετριέται με πόστα. Άλλωστε αυτό το διαπιστώνει κανείς από το γεγονός των μη «γραμμικών» επιλογών. Το σημαντικό είναι η συμμετοχή στα κοινά – το αντίθετο δηλαδή της ιδιώτευσης, του να καθόμαστε στα αυγά μας. Και το να καταφέρνουμε να αλλάζουν τα πράγματα.

Share This