fbpx

Βασικό αντίπαλό της χαρακτηρίζει την άγνοια η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ χαρακτηρίζει τον απερχόμενο περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρό, «σπλάχνο εκ των σπλάχνων του πιο βαθέος ΠΑΣΟΚ».
Λέτε ότι δώδεκα χρόνια είναι αρκετά για τον κ. Σγουρό. Η ανανέωση της θητείας ενός περιφερειάρχη εξαρτάται από τον χρόνο της θητείας του;
Η ανανέωση της θητείας κρίνεται από το τι έχει κάνει για τους πολίτες. Στην Αττική, τα τελευταία 12 χρόνια τα συμφέροντα και οι εξυπηρετήσεις σε διάφορους «κολλητούς» μπήκαν πάνω από τους πολίτες. 12 χρόνια οι πολίτες κρατήθηκαν στο σκοτάδι, γιατί, όταν δεν ξέρεις, δεν ρωτάς, δεν ελέγχεις και δεν διεκδικείς. 12 χρόνια έγινε πάρτι δισεκατομμυρίων σε βάρος των πολιτών.
Ως αποτέλεσμα, 200.000 νοικοκυριά δεν έχουν ακόμη αποχέτευση, η Αττική πνίγεται με το πρώτο ψιχάλισμα κι ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για τα σκουπίδια στην πλάτη των κατοίκων της Φυλής, που πληρώνουν με καρκίνους την προχειρότητα και την ολιγωρία. 12 χρόνια λοιπόν είναι αρκετά. Ας μην τα κάνουμε 17.
Ποιος είναι ο βασικός σας αντίπαλος;
Βασικός μου αντίπαλος είναι η άγνοια που έχει εσκεμμένα καλλιεργηθεί από τους υπηρέτες του δικομματισμού που στα έσχατα θέλουν να παρουσιάζονται ως ακομμάτιστοι, «αυτοδιοικητικοί», τεχνοκράτες. Ο απερχόμενος περιφερειάρχης, σπλάχνο εκ των σπλάχνων του πιο βαθέος ΠΑΣΟΚ, έκανε ό,τι ήταν στις δυνάμεις του για να μη γνωρίζουν οι πολίτες πόσο πολλά μπορούν να γίνουν μέσα από την περιφέρεια, να μην ασχολούνται, να μη ρωτούν, έτσι ώστε να κάνουν κουμάντο, εν κρυπτώ, διάφοροι επιτήδειοι.
Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις αν εκλεγείτε περιφερειάρχης Αττικής;
Είναι η πραγματικότητα που μας επιβάλλει τις ανάγκες της. Η ανθρωπιστική κρίση και ο διαχωρισμός της Αττικής σε μέρη με σύγχρονες υποδομές και σε περιοχές για χρόνια εγκαταλελειμμένες. Ξεκάθαρα επείγοντα χαρακτήρα έχει η κάλυψη των πρώτων, επιβιωτικών αναγκών όσων υποφέρουν περισσότερο σε τροφή, στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι άμεσες κοινωνικές παρεμβάσεις.
Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που έχει η περιφέρεια για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και τη δημιουργία νέων, μόνιμων θέσεων εργασίας. Τέλος, η δημιουργία βασικών υποδομών, όπως π.χ. αποχετευτικό σύστημα παντού και ενιαίος και αποτελεσματικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός θα είναι τα πρώτα μας βήματα.
Η περιφέρεια από τους πολίτες θεωρείται ένας «απρόσωπος» θεσμός. Αυτό που βλέπουν είναι τον δήμαρχο της πόλης τους.
Δεν έγινε, πέτυχε αυτό. Είναι τόσο σημαντικές οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο των περιφερειών σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα κουραστώ να το λέω, βόλευε το σύστημα που λυμαίνεται τη χώρα για χρόνια να μη γνωρίζουν οι πολίτες. Ωστε όλα να περνάνε στη ζούλα και οι πολίτες να έρχονται προ τετελεσμένων γεγονότων. Από εδώ και πέρα λοιπόν, τουλάχιστον στην Αττική, οι πολίτες θα βλέπουν την περιφερειάρχη τους.
Τελικά με ποια κριτήρια πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες; Με κομματικά, πολιτικά ή με άλλα κριτήρια;
Η ελληνική δημοκρατική Αριστερά πάντα υπερασπίστηκε τη συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της χώρας και στην εμπέδωση της δημοκρατίας. Εχουμε μακρά παράδοση σκληρής δουλειάς στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών. Ομως είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος για την πατρίδα, τέτοια η ανθρωπιστική καταστροφή και η διάλυση που αντιμετωπίζουμε, που είναι επείγον ν’ αλλάξουμε πορεία.
Εμείς ήμασταν από την αρχή ειλικρινείς για το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Αλλοι προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από δήθεν «ακομμάτιστους» αυτοδιοικητικούς υποψηφίους. «Ακομμάτιστες» λύσεις όμως δεν υπάρχουν.
Γιατί η ανεργία δεν είναι αριστερή ή δεξιά και τα σκουπίδια δεν μυρίζουν διαφορετικά. Η αντιμετώπιση της ανεργίας όπως και η διαχείριση των απορριμμάτων έχει πολιτικό πρόσημο. Δεν είναι ουδέτερη. Οπως δεν υπάρχουν και ουδέτερες υποψηφιότητες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Share This