fbpx

«Την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της περιφέρειας, των δομών αλληλεγγύης όπως κοινωνικά παντοπωλεία, των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, των κοινωνικών δομών των Δήμων» αναφέρει η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου κατά την διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο «Ην-Ων» για τις άνεργες γυναίκες που παλεύουν κάθε μέρα να βρούν τροφή.

 

Ερ. Όταν εκλεγείται πώς θα βοηθήσετε τις γυναίκες που ακόμη εργάζονται και έχουν παιδιά μικρής ηλικίας αλλά δεν μπορούν οικονομικά να τα στείλουν σε παιδικούς σταθμούς;

Απ. Πριν από την απάντηση καλό είναι να δούμε τα δεδομένα στην Περιφέρεια Αττικής με αριθμούς σε σχέση με τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.

Ένα στα τρία παιδιά έμεινε εκτός δομών φροντίδας.

Συνδυάστε επίσης ότι η διάρκεια παροχής φροντίδας κατά μέσο όρο ανά εβδομάδα για τις ηλικίες 0-2 είναι 33,8 ώρες και για παιδιά πάνω από τα 3 χρόνια 25,8 ώρες.

Τα παραπάνω στοιχεία βέβαια αφορούν το 2012 , νεότερα δεν υπάρχουν δημοσιευμένα. Είναι φανερό ότι η κατάσταση σήμερα έχει  επιδεινωθεί.

Το προσωπικό που απασχολείται σ’ αυτές τις δομές είναι λιγότερο, εξαιτίας εφεδρειών και απολύσεων, τα κονδύλια είναι λιγότερα λόγω μνημονίων και νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά -το πιο σημαντικό- είναι ότι οι ανάγκες  για δημόσιες δομές φροντίδας είναι πολύ αυξημένες. Οι οικογένειες πλέον έχουν πολύ λιγότερα χρήματα, ή δεν έχουν να διαθέσουν σε ιδιωτικές δομές. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στους περιορισμένους κατά 60% πόρους που διαθέτουν πλέον οι ΟΤΑ.
Μέσα σ αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον καλούνται οι νέοι αυτοδιοικητικοί που θα εκλεγούν σε  δήμους και περιφέρειες να ασκήσουν κοινωνική πολιτική.

Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από την φροντίδα όλων των παιδιών. Σε συνεργασία με τους Δήμους διεκδικούμε πόρους τόσο για την κάλυψη της υλικοτεχνικής υποδομής όσο και για κάλυψη με ανθρώπινο δυναμικό. Γνωρίζουμε τα απαγορευτικά που βάζει τόσο η κυβέρνηση όσο και τα μνημόνια. Γνωρίζουμε βέβαια ακόμα ότι θα συγκρουστούμε με τις κυβερνητικές επιλογές της λιτότητας. Για αυτό τον λόγο ακριβώς ζητάμε και την δική σας συμμετοχή στην διεκδίκηση. Μαζί για να διεκδικήσουμε όσα όσα μας ανήκουν, τα αυτονόητα δικαιώματά μας!

Από την άλλη μεριά θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατή επιλογή, όπως αυτή του ΕΣΠΑ ή άλλων ευρωπαϊκών πόρων.

Ερ. Οι άνεργες γυναίκες που παλεύουν κάθε μέρα να βρούν τροφή για τα παιδιά τους πώς θα αντιμετωπισθούν;

Απ. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην πατρίδα μας. Οι πολίτες πού ζουν ή απειλούνται από την φτώχια είναι το 35% του πληθυσμού. Παρόλα αυτά ο Περιφερειάρχης Αττικής υπερηφανεύεται για το αποθεματικό της περιφέρειας. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τροφή και εμείς να μιλάμε για τις καταθέσεις της περιφέρειας στην τράπεζα. Φανταστείτε ότι και αυτό το ελάχιστο ποσό το οποίο είχε υποσχεθεί μέσω του προϋπολογισμού ότι θα δώσει για τα συσσίτια της εκκλησίας δεν τα έδωσε. Θα κάνουμε λοιπόν το αυτονόητο, ό,τι θα έκανε μία μάνα και ένας πατέρας για να δώσει τροφή στα παιδιά του.  Ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της περιφέρειας, ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης όπως κοινωνικά παντοπωλεία, ενίσχυση των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, ενίσχυση των κοινωνικών δομών των Δήμων. Δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε, και να καταγγείλλουμε αν χρειαστεί, προκειμένου να μην μένει κανένα παιδί χωρίς τα βασικά.

Ερ. Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα για δημιουργία γυναικείας επιχειρηματικότητας πώς θα  αξιοποιηθούν στις άνεργες γυναίκες;

Απ. Τα προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας τα οποία έτρεξαν έως και σήμερα δυστυχώς και εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν. Αν είχαν αποδώσει θα το αντιλαμβανόταν όλη η κοινωνία. Το πρόβλημα σ’ αυτά τα προγράμματα ήταν κατά βάση ότι δεν είχαν προσανατολισμό πραγματικά στην γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά ήταν επιδοτήσεις για επιχειρήσεις που οι δικαιούχοι ήταν γυναίκες.

Ο προσανατολισμός δεν πρέπει απλά να είναι το φύλο του επιδοτούμενου.

Χρειάζεται  μέσα από τέτοια προγράμματα να αντιμετωπίζονται τόσο οι ανισότητες όσο και να αναδεικνύονται τα προτερήματα και οι δεξιότητες.

Ερ. Υπάρχει χαρτογράφηση άνεργων γυναικών στην Περιφέρεια Αττικής;

Απ. Η χαρτογράφηση γενικότερα της ανεργίας έχει πολλά προβλήματα. Από το ποιος θεωρείται άνεργος μέχρι το ποιος έχει δικαίωμα επιδότησης . Πέρα πάντως από τις μετρήσεις είναι φανερό ότι οι γυναίκες και οι νέοι είναι οι περισσότερο θιγόμενοι απ’ όλους, με υψηλότατα ποσοστά, 60% για τους νέους – ποσοστό που αυξάνεται μάλιστα όταν πρόκειται για νέες γυναίκες.

Share This