fbpx

Συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου (6/4/14).
Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών επέβαλε να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτήν και λιγότερο με τις προτεραιότητες του συνδυασμού, Δύναμη Ζωής, στη συνέντευξη που ακολουθεί με τη Ρένα Δούρου. Η οποία προειδοποιεί, με αφορμή και την υπόθεση του “εμβληματικού”, όπως τον χαρακτηρίζει, Τ. Μπαλτάκου, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για οποιαδήποτε εκτροπή -γι’ αυτό και, όπως εξηγεί, οι εκλογές είναι το μοναδικό μέσο επιστροφής στη δημοκρατική ομαλότητα. Εκλογές που δεν απέχουν πολύ, ιδίως μετά το “αποτέλεσμα – καταπέλτης” για την κυβέρνηση στις προγραμματισμένες εκλογές του Μαΐου. Ταυτόχρονα η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής παρουσιάζει την πρότασή της για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και για το γήπεδο της ΑΕΚ.
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
* Παρακολουθώντας την υπόθεση Κασιδιάρη, ποια αξιολόγηση κάνετε;
Ότι ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει μια εγκληματική οργάνωση ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Την ίδια στιγμή το άλλοτε σοσιαλιστικό κίνημα και σημερινός κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, έχει πάρει το «ακροδεξιόμετρο». Μονάχα που η συζήτηση δεν μπορεί να αρχίσει και να τελειώσει στο ποιοι υπουργοί είναι ακροδεξιοί και ποιοι όχι, ώστε να υπάρξει μια ελάχιστη νομιμοποίηση στα μάτια των πολιτών για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Πρόκειται για τα αποκαλυπτήρια μιας σχέσης και μιας συνολικής νοοτροπίας που γνωρίζαμε, αλλά που σήμερα τεκμηριώνεται πλήρως και με οπτικοακουστικό υλικό. Άλλωστε, κ. Παπαδημητρίου, η “Αυγή”, με απόλυτη συνέπεια ως προς την ιστορική της παράδοση, έγκαιρα είχε αναφερθεί στις εκλεκτικές συγγένειες της Ν.Δ. με τη Χ.Α.
Δεν πρόκειται λοιπόν για εξαίρεση. Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Μπαλτάκος παραιτήθηκε και δεν αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση, λέει πολλά. Για το επίπεδο της δημοκρατίας αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Γίνεται πλέον φανερό ότι, προκειμένου να αποτρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, είναι αποφασισμένοι για οποιαδήποτε εκτροπή. Και το πρώτο θύμα σε αυτή την πορεία είναι το ίδιο το κόμμα της Ν.Δ., που έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του κύκλου των ακραίων συνεργατών του κ. Σαμαρά που ξεχωρίζουν για τις ακροδεξιές τους πεποιθήσεις. Σε αυτόν ακριβώς τον στενό κύκλο ανήκει και κ. Μπαλτάκος, που δεν είναι τυχαίος αλλά εμβληματικός. Είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού, εκείνος που είχε κάνει λόγο για συγκυβέρνηση με τη Χρυσή Αυγή, που είχε παρεμποδίσει την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και που καυχιόταν για τον αντικομμουνισμό του. Σήμερα κάποιοι στη Ν.Δ. επιχειρούν να τα ξεχάσουν αυτά. Πρόκειται για επιλεκτική αμνησία, που δεν αλλάζει τα δεδομένα. Δηλαδή την ακροδεξιά εκτροπή της Ν.Δ.
 
* Τίθεται, τελικώς, θέμα προσφυγής στις εθνικές κάλπες;
Στις κάλπες έπρεπε να είχαμε προσφύγει χθες. Η δυσαρμονία, εδώ και καιρό, εκλογικού σώματος και κυβέρνησης υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία. Αλλά η κυβέρνηση παριστάνει την αδιάφορη. Το ίδιο κάνει και με την υπόθεση Μπαλτάκου. Όμως το αποτέλεσμα – καταπέλτης στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές θα την υποχρεώσει σε προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές.
 
* Κάποιοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής για τις διώξεις, επιπλέον ότι δεν συνιστά υπεύθυνη αντιπολίτευση όταν ένα κόμμα ζητά διαρκώς εκλογές. Ποια είναι η γνώμη σας
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια λόγων κι έργων, ασκεί μια διαφορετική αντιπολίτευση, εντός κι εκτός Βουλής, θίγοντας τις χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις του δικομματικού, πελατειακού συστήματος διαφθοράς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν αρέσει στα κατεστημένα συμφέροντα. Και σήμερα, που στη χώρα μας διαγράφεται η μεγάλη αλλαγή, η άνοδος δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο παλαιοκομματισμός καταφεύγει στην τελευταία γραμμή άμυνάς του. Τη θεωρία των δύο άκρων και της ταύτισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Χ.Α. Ωστόσο, όπως φάνηκε, ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τη Χ.Α. έχει η κυβέρνηση. Δεύτερον, οι εκλογές αποτελούν το μόνο μέσο επιστροφής στη δημοκρατική ομαλότητα. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το γεγονός ότι δύο υπουργοί και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρονται να λειτουργούν εν κρυπτώ, στο παρασκήνιο, εργαλειοποιώντας τους θεσμούς, με έναν στόχο: να μην έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
 
* Δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δίνουν προβάδισμα -όχι μόνο στην Αττική- σε υποψηφίους που αυτοχαρακτηρίζονται ως μη κομματικοί. Πώς αντιμετωπίζετε πολιτικά τη διαπίστωση αυτή;
Το κοστούμι της ακομμάτιστης υποψηφιότητας φοριέται πολύ τελευταία. Ή τουλάχιστον, για να είμαστε ακριβείς, φορέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη Συγγρού για να καταλήξει σε μια κομματική υποψηφιότητα, τουλάχιστον στην Περιφέρεια Αττικής, όπως είναι αυτή του κ. Κουμουτσάκου. Αυτοί οι τακτικισμοί δεν κρύβουν όμως το προφανές. Ότι η Ν.Δ. προκειμένου να ικανοποιήσει τον κυβερνητικό της εταίρο, και να διατηρηθεί η μνημονιακή κυβέρνηση στην εξουσία, παραμένει διαθέσιμη να θυσιάσει την Περιφέρεια Αττικής, τη μισή χώρα. Ο στόχος είναι να εμφανιστούν τεχνοκρατικές προτάσεις, προτάσεις διαχείρισης – κάτι που δεν υφίσταται, καθώς η λύση των προβλημάτων έχει πάντα πολιτικό πρόσημο. Αυτό άλλωστε σκόπευε να καταδείξει και η φράση μου περί διαφοράς μνημονιακών και αντιμνημονιακών σε σχέση με τα σκουπίδια. Οι πρώτοι υπηρετούν λογικές εκχώρησης δημόσιας περιουσίας και υποδομών σε βάρος των πολιτών.
Τέλος, να παρατηρήσω ότι τις δημοσκοπήσεις, όσες βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις της δεοντολογικής αρτιότητας, τις παρακολουθούμε, αλλά δεν καθορίζουν αυτές την πολιτική μας. Αν συνέβαινε το αντίθετο, στη Γαλλία, το 1981, ο Μιτεράν δεν θα έπρεπε να είχε καταργήσει ποτέ τη θανατική ποινή…
 
* Τρεις ημέρες πριν, παρουσιάσατε τις θέσεις του συνδυασμού του οποίου ηγείστε για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ποια είναι, με την ευκαιρία, η βασική φιλοσοφία στο θέμα, της Δύναμης Ζωής, και πώς θα υλοποιηθεί;
Το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα. Το στοίχημα της βιώσιμης και δίκαιης, οικονομικά και οικολογικά διαχείρισης των απορριμμάτων. Γιατί στο θέμα των σκουπιδιών έχουν επενδύσει εργολαβικά συμφέροντα με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών τους σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Σε πλήρη σύμπνοια με την απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση έχουν χτίσει ένα σύστημα που θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής. Η δική μας φιλοσοφία, που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα, σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Με τη στήριξη και τη συμμετοχή των πολιτών, η Δύναμη Ζωής διεκδικεί την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Θέλουμε να μπει τέλος στο έγκλημα της Φυλής, στο προωθούμενο σχέδιο για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, στο πλαίσιο μιας νέας φιλοσοφίας. Μιας φιλοσοφίας σύμφωνα με την οποία τα απορρίμματα, με τη διαλογή στην πηγή, με ανακύκλωση, με κομποστοποίηση, μπορούν να μετατραπούν από πρόβλημα σε πλεονέκτημα για πολίτες και δήμους. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να σπάσει το απόστημα της αμαρτωλής διαπλοκής όπως το εκφράζει η απερχόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας.
 
* Γήπεδο της ΑΕΚ. Μια πτυχή της υπόθεσης, που ίσως δεν ακούστηκε αρκετά, είναι ότι στις σημερινές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης συνιστά πρόκληση δημόσιο χρήμα να κατευθύνεται σε τέτοιου είδους κατασκευές. Ποια η θέση σας;
Για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ θα επαναλάβω και από τις στήλες σας ότι δεν θα κάνω ούτε βήμα πίσω από όσα είπα από την πρώτη στιγμή και τα οποία κάποιοι επέλεξαν να διαστρεβλώσουν, θεωρώντας ότι έτσι θα πλήξουν την υποψηφιότητά μου στην Περιφέρεια. Ο κόσμος της ΑΕΚ δικαιούται να αποκτήσει το “σπίτι” του, αρκεί να τηρούνται όσα ορίζουν οι νόμοι. Από εκεί και πέρα, όσοι κομματικοί στρατοί κι αν επιστρατευθούν στο διαδίκτυο και στους αγωνιστικούς χώρους, όπως για παράδειγμα πρόσφατα το υβριστικό, σε βάρος μου, πανό σε γήπεδο, δεν θα μεταβάλουν την άποψή μου. Αντιθέτως ενισχύουν την πεποίθησή μου να αγωνιστώ ακριβώς για να σπάσουν τα στεγανά της παλαιοκομματικής διαπλοκής.

Share This