fbpx

σάρωση0005Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στον Ελεύθερο Τύπο, και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού, 16 Φεβρουαρίου 14 

«Μια ατυχής υποψηφιότητα χρησιμοποιήθηκε προπαγανδιστικά από τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης» υποστηρίζει η βουλευτής Β Αθήνας και τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας την «περιπέτεια Καρυπίδη», σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής.

Με τη νέα της ιδιότητα, της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής, αποδοκιμάζει την κυβερνητική απόφαση για ευρωεκλογές με σταυροδοσία με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «δημοκρατία αλά καρτ” και καταγγέλλοντας αδιαφανή διαχείριση στην περιφέρει Αττικής, λέει ότι η ίδια δεν έχει καμία εμπειρία στην εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων.

-Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να εγκαταλείψετε την κεντρική πολιτική σκηνή για την αυτοδιοίκηση;

Η ερώτησή σας εμπεριέχει για την αυτοδιοίκηση μια αρνητική χροιά, η οποία δικαιολογημένα προέρχεται από τον εργαλειακό τρόπο που την αντιμετωπίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. H Αυτοδιοίκηση για χρόνια παίζει τον ρόλο του «καταφυγίου» ή του «σκαλοπατιού» για υπουργικό θώκο ή άλλο αξίωμα της κεντρικής εξουσίας. Τα αποτελέσματα γνωστά και ολέθρια για το θεσμό και τους πολίτες. Μονάχα που κ. Σπάνου στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής συζητάμε για το 2,9% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας και το 35,4% του συνολικού πληθυσμού. Με τους δικούς σας όρους, λοιπόν, παραμένω στην κεντρική πολιτική σκηνή κι ας μην ήταν ποτέ αυτό το κίνητρο για να παλεύω και να αγωνίζομαι.

-Σας ξέραμε ως τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. Τι σχέση έχετε με τη διαχείριση απορριμμάτων και τις άλλες αρμοδιότητες των περιφερειαρχών;

Η υπόθεση της αυτοδιοίκησης δεν είναι υπόθεση ενός κλειστού κύκλου εμπειρογνωμόνων αλλά κτήμα όλων των πολιτών. Άλλωστε έχουμε ιδίοις όμμασι διαπιστώσει την… αποτελεσματικότητα των υποτιθέμενων γνωστών του αντικειμένου στην Περιφέρεια Αττικής και στην Αθήνα. Αν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξακολουθεί να υφίσταται στην Αττική του 21ου αιώνα, παρά τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που πληρώνουμε, αυτό το χρωστάμε στην… εμπειρία των διοικούντων στην Αυτοδιοίκηση. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι διαθέτουν εμπειρία: στην αδιαφανή διαχείριση, προς όφελος συνήθως των εργολαβικών συμφερόντων. Πράγματι λοιπόν κυρία Σπανού δεν έχω καμία εμπειρία στην εξυπηρέτηση τέτοιου είδους συμφερόντων. Δίνω αυτό τον αγώνα πάντως έχοντας στο οπλοστάσιο μου την εμπειρία παρέμβασης και διαβούλευσης σε διεθνή φόρα που εκτιμώ ότι η Περιφέρεια Αττικής το έχει ανάγκη πολύ περισσότερο από ότι κάθε άλλη φορά.

-Πώς προκύπτει ότι καλός δήμαρχος/περιφερειάρχης είναι ο αντιμνημονιακός; Γιατί καλείτε τους πολίτες να ψηφίσουν με αυτό το κριτήριο;

Το κριτήριο επιλογής μιας αυτοδιοικητικής υποψηφιότητας πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητά της σε ό,τι αφορά στην κοινωνική συνοχή, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην απτή βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό οι πολιτικές σκληρής λιτότητας, που πηγάζουν από τα μνημόνια, λειτουργούν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Επιτείνουν δηλαδή τις κοινωνικές ανισότητες, φτωχαίνουν τους δημότες, καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πρόκειται για κάτι το αφηρημένο. Με την έννοια ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος άξιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης και να ασπάζεται πολιτικές περικοπών ή να μην αντιδρά καθόλου σε αυτές. Αυτή είναι η στάση της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και αυτήν ακριβώς τη στάση καλούμε τους πολίτες να απορρίψουν, ψηφίζοντας για πραγματική Αυτοδιοίκηση, με το λαό, για το λαό, από το λαό.

-Εάν εκλεγείτε θα κάνετε όλη τη θητεία;

Το δήλωσα από την πρώτη στιγμή ως όφειλα. Τα 5 χρόνια δεν επαρκούν για το εύρος και τη σπουδαιότητα των προβλημάτων της Αττικής. Προσωπικά, αλλά πιστεύω και η πλειονότητα των συμπολιτών μας δεν αντιμετωπίζει ή δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την ΤΑ «συμπληρωματικά» στην κεντρική εξουσία. Αλλά ως αυθεντικό κύτταρο της δημοκρατίας και ως αφετηρία όλων των σοβαρών κοινωνικών αλλαγών.

-Σγουρός, Παχατουρίδης, Οικονόμου, ίσως Δημαράς. Θα είναι σκληρή η μάχη στην περιφέρεια Αττικής. Ποιο θα είναι το καθοριστικό στοιχείο για την έκβασή της;

Όπως και στις άλλες περιφέρειες, η μάχη στην Περιφέρεια Αττικής είναι μάχη πολιτικών και προτάσεων και δεν περιορίζεται μόνο στα πρόσωπα. Καθοριστικό ρόλο πιστεύω θα παίξει η συνέπεια λόγων κι έργων. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα ιλουστρασιόν προγράμματα με την απαρίθμηση των προτεραιοτήτων, που πετιόνται στον κάλαθο των αχρήστων μόλις σβήσουν τα προεκλογικά φώτα. Εμείς δεν ξεκινάμε από το μηδέν: στηριζόμαστε στη σοβαρή δουλειά και τις παρεμβάσεις όλου του προηγούμενου χρονικού διαστήματος. Τη συλλογική αυτή προσπάθεια συνεχίζουμε με συνέπεια και σταθερότητα.

-Η υποψηφιότητα Βουδούρη συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο. Ήταν τελικά καλή ιδέα η επιλογή του;

Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα αυτά καθαυτά αλλά το ότι δεν μπορεί να υπάρχουν α λα καρτ δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες. Διαφορετικά δημιουργούνται άγονες εντάσεις. Ωστόσο δεν μπορώ να μην παρατηρήσω την όψιμη ευαισθησία των κομμάτων της συγκυβέρνησης και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ που την υποστηρίζουν, σχετικά με την εσωκομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ – λειτουργία απολύτως ανοικτή και δημοκρατική. Δύο λέξεις άγνωστες στα αρχηγικά κόμματα τύπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όπου ο λόγος του αρχηγού είναι «νόμος και προσταγή».

-Όταν κάθε φορά που επιχειρεί άνοιγμα ο ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους μπλέκει σε τέτοιες περιπέτειες, τι μέλλον έχει αυτή η προσπάθεια;

Καταστατικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνεργασία μεταξύ δυνάμεων, κινημάτων κι ενεργών πολιτών. Και μάλιστα με επιτυχημένο τρόπο αν και όχι πάντα χωρίς τριγμούς. Πρόσφατα, η έντονη προσωποποίηση και η επικέντρωση από τα ΜΜΕ σε μια, δυο περιπτώσεις, δεν αποτυπώνουν πιστά μια διαδικασία βάθους που χρειάζεται χρόνο για να εμπεδωθεί.

-Η υποψηφιότητα Καρυπίδη αποσύρθηκε αλλά οι εντυπώσεις έμειναν. Ήταν ατύχημα ή λάθος επί της αρχής;

Μια ατυχής υποψηφιότητα χρησιμοποιήθηκε προπαγανδιστικά από τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Διογκώθηκε πέραν του δέοντος και επιχειρήθηκε να καταστεί το νο 1 ζήτημα της δημόσιας συζήτησης, προκειμένου να συγκαλυφθούν ένα σωρό προβλήματα – αποτέλεσμα της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Προβλήματα ζωτικά όπως η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η διάλυση νοσοκομείων και σχολείων, κ.α.

Για όχι ευρωεκλογές με σταυρό προτίμηση; Καλύτερα δεν είναι από το να ορίζει ο αρχηγός όποιον θέλει;

Η ενός ανδρός αρχή δεν ισχύει στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τη σειρά κατάταξης στο ευρωψηφοδέλτιο έχουμε καθιερώσει τη διαδικασία εσωκομματικού δημοψηφίσματος. Όψιμα και για εκλογική σκοπιμότητα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κόπτονται για τη δυνατότητα επιλογής. Ο στόχος είναι όμως να περιορίσουν, με την κινητοποίηση των στελεχών τους για το σταυρό, τις απώλειες. Δημοκρατία αλά καρτ

Share This