fbpx

Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ρένας Δούρου για τη μη Κύρωση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Συμβάσεων σχετικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού προς τον Υπουργό Εξωτερικών, 13 Φεβρουαρίου 2013

Το Υπουργείο Εξωτερικών το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επικυρώσει αρκετές διμερείς και διεθνείς συμβάσεις για εμπορικά, οικονομικά ή διοικητικά θέματα. Δεν πράττει όμως το ίδιο με τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συμβάσεις για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, την προστασία των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των μεταναστών, την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων, τη συμμετοχή στο δημόσιο βίο σε τοπικό επίπεδο. Και τούτο παρά τις επίμονες συστάσεις των διεθνών οργανισμών.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας δεν έχει ακόμη κυρώσει, αν και έχει υπογράψει στις 4/11/2000, το Πρωτόκολλο 12 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει τεθεί σε ισχύ από την f1η Απριλίου του 2005. Και τούτο παρά τις σχετικές συστάσεις της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), τον Σεπτέμβριο του 2009. Η ελληνική πλευρά δικαιολογεί την καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση της ECRI, με τον μικρό μέχρι τώρα αριθμό κυρώσεων και με το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί ο φόρτος εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! «Ωστόσο, η ECRI επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή της Ελλάδας για τη σημασία του κειμένου αυτού, που τέθηκε σε ισχύ την 1 Απριλίου 2005, για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Η ECRI θεωρεί ότι το Πρωτόκολλο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να καταπολεμήσει τα φαινόμενα αυτά πιο αποτελεσματικά σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει σχετικά η έκθεση.

Δεύτερον, η χώρα μας δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση της UNESCO κατά των διακρίσεων στη εκπαίδευση, που υιοθετήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1960. Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Σύμβασης αυτής «ο όρος ‘διάκριση’ περιλαμβάνει κάθε διάκριση, εξαίρεση, περιορισμό ή προτίμηση που, βασιζόμενη στη φυλή, το χρώμα, το γένος, τη γλώσσα, τη θρησκεία, σε πολιτική ή άλλη πεποίθηση, την εθνική ή κοινωνική προέλευση, την οικονομική κατάσταση ή τη γέννηση, έχει ως σκοπό ή αποτέλεσμα την εκμηδένιση ή εξασθένιση της ίσης μεταχείρισης στην εκπαίδευση.

Τρίτον, η χώρα μας δεν έχει προβεί ακόμη στη δήλωση του άρθρου 14 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων. Η συγκεκριμένη Σύμβαση εγκρίθηκε και κατατέθηκε για υπογραφή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 1965 και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου του 1969.

Τέταρτον, η Ελλάδα δεν έχει κυρώσει τη σύμβαση του ΟΗΕ για την Προστασία των Δικαιωμάτων Μεταναστών Εργαζομένων και των μελών των οικογενειών τους, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 1990 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2003.

Στην έκθεσή της η ECRI «απευθύνει και πάλι σύσταση στην Ελλάδα να κυρώσει τη Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ κατά των διακρίσεων στην Εκπαίδευση και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Προστασία των δικαιωμάτων των Μεταναστών Εργατών και των Μελών των Οικογενειών τους. Ενθαρρύνει επίσης την Ελλάδα να προβεί στη δήλωση του Άρθρου 14 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών διακρίσεων, το συντομότερο δυνατό».

Τέλος: η χώρα μας δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση 144 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την συμμετοχή των αλλοδαπών στο δημόσιο βίο σε τοπικό επίπεδο, που υιοθετήθηκε το 1992. Ακόμη δεν έχει κυρώσει, παρότι έχει υπογράψει, τη σύμβαση για το κυβερνοέγκλημα. Το ίδιο ισχύει και για το πρόσθετο Πρωτόκολλο που αφορά στην ποινικοποίηση των πράξεων φυλετικής και ξενοφοβικής φύσης. Σκοπός του πρωτοκόλλου αυτού είναι η συμπλήρωση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, των διατάξεων της Σύμβασης για το κυβερνοέγκλημα, που άνοιξε για υπογραφή στη Βουδαπέστη το 2001 και αφορά στη ποινικοποίηση των πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, οι οποίες διαπράττονται μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Δεδομένου ότι όλες οι παραπάνω συμβάσεις συνάδουν και απορρέουν από τον δεσμευτικό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ),
Δεδομένου ότι παράλληλα οι συμβάσεις αυτές συμβάλλουν στην επίτευξη των σκοπών που θέτει ο παραπάνω Χάρτης,
Δεδομένου ότι η κύρωση αυτών των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων θα ενισχύσει σημαντικά τη νομική υποδομή της χώρας μας στο θέμα της καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των πάσης φύσεως διακρίσεων, καθώς και θα εναρμονίσει το εθνικό με το διεθνές δίκαιο,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Ποιες είναι οι αιτίες της καθυστέρησης κύρωσης των παραπάνω συμβάσεων;
-Πότε προτίθεται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τις παραπάνω συμβάσεις, προβαίνοντας σε όλες απαραίτητες ενέργειες;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ειρήνη Δούρου

Share This