fbpx

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΤης Ρένας Δούρου, Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Ελεύθερη Ζώνη, 24 Δεκεμβρίου 2011

Σήμερα αυτή η κυβέρνηση – έκτρωμα του κ. Λ. Παπαδήμου, στην οποία έπρεπε πάση θυσία να μετέχει και η ακροδεξιά του κ. Καρατζαφέρη, ουσιαστικά ανακυκλώνει τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές της κυβέρνησης Παπανδρέου και της Τρόικας. Η τελευταία έχει τέτοια “επιτυχία” που μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πέντε φορές τη συνταγή, λόγω λάθους στις προβλέψεις της, σχετικά π.χ. με την ύφεση. Φαίνεται λοιπόν ότι πέρα από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης που προέκυψε από τη συνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει και έναν ακόμη στόχο: αυτόν της όσο το δυνατόν με λιγότερες απώλειες ανασύνταξης του… ΠΑΣΟΚ! Και τούτο συνιστά πρόκληση για τον ελληνικό λαό που σήμερα βιώνει μια λιτότητα χωρίς τέλος, την κατάρρευση των κάθε είδους κοινωνικών παροχών, την καλπάζουσα ανεργία.

Πλέον δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αλλά και αξιόπιστες ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του κόσμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας – όχι για κάποια τριτοκοσμική χώρα της Αφρικής ή της Ασίας – κανοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να έχουν υγειονομική ή νοσοκομειακή περίθαλψη, στα νοσοκομεία που ο κ. Λοβέρδος κάνει το παν για να διαλύσει. Την ίδια στιγμή μαθητές λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτεία ενώ απελπισμένοι γονείς εγκαταλείπουν στα ιδρύματα τα παιδιά τους γιατί αδυνατούν να τα μεγαλώσουν λόγω της ανεργίας και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας!

Και αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση σήμερα να ακούμε κυβερνητικά στελέχη όπως οι κκ Βενιζέλος, Σαχινίδης, Χρυσοχοίδης, Λοβέρδος σε ρόλο… σχολιαστών των γεγονότων, σαν να μην ήταν αυτοί οι ίδιοι που έχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν την καταστροφική πολιτική του πρώτου μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και αύριο της νέας δανειακής σύμβασης. Σαν να μην είναι αυτοί που έχουν αποφασίσει όλες τις πολιτικές που έχουν εξαθλιώσει σε απίστευτο βαθμό την ελληνική κοινωνία, οδηγούν τους νέους μας προς την αναγκαστική μετανάστευση για να βρουν δουλειά, φτωχοποιούν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού μας. Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, και πέρα από τα εκατοντάδες λουκέτα, θα διαπιστώσει κανείς και τη ραγδαία αύξηση των αστέγων στους δρόμους να αναζητούν τροφή στα σκουπίδια… Και όλα τούτα στην πρωτεύουσα της χώρας εν έτει 2011.

Τι είδους ευχές μπορούμε να αντάλλασσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες; Το “καλή χρονιά” όταν δεν είναι σύντομο ανέκδοτο, ηχεί ειρωνικά. “Καλή χρονιά” στον άνεργο νέο και νέα; “Καλή χρονιά” στον συνταξιούχο που βλέπει και τη σύνταξή του να συρρικνώνεται και τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης να εκτοξεύονται; “Καλή χρονιά” στον μισθωτό που είναι πλέον στο έλεος των διαθέσεων του εργοδότη του και υπό το φόβο της καλπάζουσας ανεργίας, αναγκάζεται να αποδεχθεί τους όρους της ελαστικής εργασίας, συχνά ανασφάλιστης; “Καλή χρονιά” για τα ασφαλιστικά ταμεία που σε λίγο, εντός του 2012 θα αδυνατούν, λόγω της υψηλής ανεργίας, να δίνουν συντάξεις;

Και είναι εξόχως προκλητικό ένας ολόκληρος πολιτικό-δημοσιογραφικός μικρόκοσμος να ασχολείται με τη… διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, τις εσωκομματικές διαφορές, τι λέει ποιός δελφίνος για τη διαδοχή, κοκ. Ποιόν αφορούν αυτά; Πάντως όχι την ελληνική κοινωνία που στενάζει από την οριζόντια φορολογία, από τα άδικα και αντισυνταγματικά χαράτσια όπως αυτό στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, που δεν ξέρει πραγματικά πώς θα βγάλει το μήνα. Είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που να ενδιαφερονται για το… όραμα της Άννας της Διαμαντοπούλου ή του Μιχάλη του Χρυσοχοίδη. Δυστυχώς για εμάς το έχουμε ήδη γνωρίσει πολύ καλά το όραμά τους: το ζούμε καθημερινά στο πετσί μας. Όπως για παράδειγμα οι χιλιάδες μαθητές που χάρη στην πολιτική της υπουργού Παιδείας δεν έχουν βιβλία. Καθημερινά, επίσης ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ζουν το… όραμα του υπουργού Υγείας, του κ. Λοβέρδου, που έχει βαλθεί να κατεδαφίσει το σύστημα υγείας…

Μόλις την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι σωρευτικά από το 2009 ως φέτος η ύφεση αγγίζει το 20% και ότι η ανεργία θα φθάσει στο 25%. Να θυμίσω εδώ ότι η ανεργία στους νέους ήδη έχει φθάσει στο 43.5% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 21%.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει, είτε το ομολογούν οι κυβερνώντες είτε όχι.

Πια φαίνεται ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια παράτασης της ζωής αυτής της εκτρωματικής κυβέρνησης, του μη εκλεγμένου πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, ο οποίος πέραν των άλλων, φαίνεται καθημερινά από τις δημοσκοπήσεις ότι καταρρέει: αφού εμφανίστηκε συντονισμένα από ορισμένα ΜΜΕ ως… σωτήρας, τώρα βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να έχουν πάρει την κατιούσα. Η αποδόμησή του είναι ραγδαία: ξεφουσκώνει σα μπαλόνι…

Παρόλα αυτά οι σχεδιασμοί τεχνητής αναπνοής αυτής της μη εκλεγμένης κυβέρνησης καλά κρατούν. Πολλαπλασιάζονται οι σχετικές δηλώσεις ενώ για άλλη μια φορά φαίνεται ότι ο κ. Καρατζαφέρης λειτουργεί ως… λαγός.

Όπως και με το σημερινό σχήμα που το είχε προαναγγείλει από το 2009, έτσι και τώρα δηλώνει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να ανασχηματιστεί και να παραταθεί η ζωή της κατά μερικούς μήνες.

Θα εισακουστεί;

Share This