fbpx

ΙερώνυμοςΜακαριώτατε,

Με αφορμή τα γεγονότα που ξεδιπλώνονται μέσα και έξω από το κτίριο της Υπατίας, σας απευθύνω αυτή τη σύντομη επιστολή.

Πέρα από το ζήτημα νομιμότητας που, ασφαλώς, τίθεται και έχει υποχρέωση η Πολιτεία να διασφαλίσει, ένα μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα εγείρεται.

Ας προσπεράσουμε αυτή την ώρα το πώς φτάσαμε ως εδώ. Έχει τώρα μικρή σημασία. Επιβάλλεται να δούμε το ευρύτερο και το ουσιαστικότερο. Και αυτό είναι η προστασία της ζωής των ανθρώπων που φιλοξενούνται στην Υπατία. Ούτε είναι της ώρας να αναλύσουμε τις συνθήκες της εποχής που τους κατέστησαν «ξένους». Για αυτούς τους ξένους δεν μίλησε ο Ιησούς λέγοντας «ξένος ἤμην καὶ οὐ συνηγάγετέ με»;

Σας καλώ, Μακαριώτατε, να παράσχετε τις καλές σας υπηρεσίες, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα. Λύση αξιοπρέπειας. Νομίζω ότι θα μπορούσατε να το κάνετε. Αγνοείστε την οποιαδήποτε κριτική περί πολιτικής παρέμβασης. Ο δικός σας ρόλος είναι διαφορετικός και κανείς δεν μπορεί ούτε να τον παρεμποδίζει, ούτε με πολιτικά κίνητρα να παρεμβαίνει σε αυτόν.

Ως παιδί ιερέα, έχω βιώσει την ουσιαστική δυνατότητα της Εκκλησίας να συμπαρίσταται. Εξάλλου, η αποστολή της στον κόσμο είναι να βρίσκεται πάντοτε αδιακρίτως φύλου, φυλής και εθνότητας στο πλευρό των ανθρώπων και της ελευθερίας τους.

Υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα ένα ζήτημα μεταναστών, που είναι όμως, ταυτόχρονα, και ζήτημα ανθρώπων. Δεν έχουμε το δικαίωμα να το αγνοούμε.

Με σεβασμό,

Λευτέρης Κουσούλης
————————————————————————-
Δημοσιεύθηκε στο www.aixmi.gr, 4 Μαρτίου 2011

Share This