fbpx

Hellenic Mail

Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στην εβδομαδιαία εφημερίδα Hellenic Mail, 2-8 Ιουνίου 2012

«Να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, η εκκλησία. Είναι απαραίτητη επίσης η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς… Συνολικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλη τη φαύλη κληρονομιά των σαράντα ετών διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.» Αυτό επισημαίνει μιλώντας στη Mail η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, κυρία Ρένα Δούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπερδέψει τον κόσμο με την πολυγλωσσία του: τι θα κάνει σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου;

Δεν υπάρχει καμία πολυγλωσσία. Αυτός είναι ο τρόπος που επιχειρούν να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ οι πολιτικοί του αντίπαλοι και κυρίως η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά, που πλέον μετέρχεται όλων των μέσων, ακόμη και της συκοφαντίας και της συνειδητής διαστρέβλωσης προκειμένου να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει ο δρόμος του προς την πρωθυπουργία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνη δύναμη: δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες έναντι των εταίρων μας. Εκείνο που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να ακυρώσουμε το καταστροφικό μνημόνιο, το οποίο ούτως ή άλλως είναι νεκρό γράμμα μετά από το καταλυτικό αποτέλεσμα της 6ης Μαίου, και να επαναδιαπραγματευθούμε τα πάντα για το ‘ελληνικό πρόγραμμα’, σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, με έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση σε συνδυασμό με ριζικές αλλαγές και στην ευρωπαϊκή πολιτική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια ρεαλιστική προσέγγιση, πολλώ δε μάλλον που σήμερα, σε όλη την Ευρώπη γίνεται κατανοητό ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε στο ≪πειραματόζωο Ελλάδα≫ είναι προβληματική γιατί είναι μη εφαρμόσιμη, με την έννοια ότι τροφοδοτεί την ύφεση και απομακρύνει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Και ότι δειλά – δειλά ακούγονται φωνές για εναλλακτική πολιτική, για ανάπτυξη, μέσω ευρωομολόγων κτλ, τα οποία βέβαια πλέον πίσω από τις ανάγκες αλλά, εν πάση περιπτώσει συνιστούν ένα πρώτο βήμα αλλαγής κατεύθυνσης.

Είσαστε υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ; Ή υποστηρίζετε ότι η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από την επιστροφή στη δραχμή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί έξοδο από το ευρώ: μια επιστροφή στη δραχμή απλά θα είχε καταστροφικές συνέπειες για μια οικονομία όπως η ελληνική. Μια τέτοια επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα σήμαινε επίσης και επιστροφή στους εμπορικούς πολέμους μεταξύ των χωρών – κάτι που δεν θα ωφελούσε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Το πρόβλημα, θεωρούμε, δεν είναι το νόμισμα – το ευρώ δεν είναι το κοινό νόμισμα μόνο της Γερμανίας ή της ΕΚΤ . Ανήκει σε όλους μας. Εκείνο που πρέπει να αλλάξει, και αυτό επιδιώκουμε, γιατί θα είναι καλό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, είναι η νομισματική πολιτική. Και παράλληλα δεν είμαστε αιθεροβάμονες – αναγνωρίζουμε την ανάγκη εξυγίανσης των οικονομικών μας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε δραστικές μεταρρυθμίσεις. Να προχωρήσουμε σε παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας μας, σε δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να μην πληρώνουν μονίμως και αδίκως τα γνωστά “υποζύγια”, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, η εκκλησία. Είναι απαραίτητη επίσης η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς… Συνολικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλη τη φαύλη κληρονομιά των σαράντα ετών διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Πώς απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι η παραμονή μας στο ευρώ συνεπάγεται και την αποδοχή του μνημονίου και των πολιτικών του;

Εμείς αμφισβητούμε ακριβώς αυτή την εξίσωση, ότι δηλαδή η δραστική λιτότητα του Μνημονίου συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση παραμονής μας στο Ευρώ. Λέμε “ναι” στο ευρώ, χωρίς λιτότητα. Το μέχρι σήμερα πειραματόζωο της λιτότητας ξύπνησε και παίρνει τις τύχες του στα χέρια του. Ή, αν θέλετε με άλλα λόγια, θεωρούμε ότι η συνέχιση εφαρμογής του μνημονίου και των καταστροφικών του συνεπειών (βάθεμα της ύφεσης, έκρηξη της ανεργίας, ούτε λόγος πραγματικά για ανάπτυξη) θα είναι αυτή που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ αλλά και την ίδια ευρωζώνη στην καταστροφή. Γιατί ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, με το δυσβάστακτο κόστος που θα έχει (περίπου 1 τρις ευρώ) δεν θα κλείσει αλλά θα ανοίξει και μάλιστα διάπλατα την πόρτα για τα επόμενα… θύματα, την Ισπανία, την Ιταλία, που έχουν πολύ μεγαλύτερο ειδικό βάρος από ό,τι η χώρα μας στο συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Θέλω δηλαδή να πω ότι εμείς δεν απορρίπτουμε το μνημόνιο από κάποια ιδεολογική εμμονή αλλά γιατί αποτελεί λάθος πολιτική με καταστροφικά αποτελέσματα, εντός κι εκτός ελληνικής κοινωνίας.

Εντέλει, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου;

Παρά τα όσα θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε τα πάσης φύσεως παπαγαλάκια των διαπλεκόμενων ΜΜΕ και τα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών δεν είναι “μέσα ή έξω από το ευρώ” ούτε “ευρώ ή δραχμή”. Το διακύβευμα τούτης της αναμέτρησης είναι μεταξύ της παλιάς τάξης πραγμάτων, εκείνης που έχει την τεράστια ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και μίας άλλης αντίληψης για τη διέξοδο από την κρίση χωρίς υποταγή στο μοντέλο της λιτότητας, των αγορών και των τραπεζών. Μίας άλλης αντίληψης για τη σχέση του πολίτη με την πολιτική. Μιας αντίληψης που θέλει να έλθουν στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης τα κινήματα των πολιτών, όσοι δεν έχουν φωνή, όσων η φωνή πνίγεται από τα συστημικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς η δύναμη αυτή. Και για αυτό δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται τη λυσσαλέα επίθεση, σε όλα τα επίπεδα, των συντεταγμένων συμφερόντων.
Εκείνων που πανικοβάλλονται και μόνο από την προοπτική να βρεθεί στην εξουσία, ύστερα από τόσες δεκαετίας μονοπώλησής της, η Αριστερά των κινημάτων, των αξιών, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των αναγκών των πολιτών και της ανασυγκρότησης της οικονομίας. Ακριβώς όλα αυτά συνιστούν μια τρομακτική προοπτική για τα κατεστημένα και διαπλεκόμενα συμφέροντα. Οι πολίτες θα τους δώσουν όμως τη δική τους απάντηση στις 17 Ιουνίου. Και θα είναι μια απάντηση που δεν θα χωρά καμία αμφισβήτηση…

Share This