fbpx

consobject

15/5, Παγκόσμια Ημέρα για την Αντίρρηση Συνείδησης,

Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης

Δώδεκα χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου νόμου που παρέχει τη δυνατότητα εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, η χώρα μας συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Δυστυχώς, ο νόμος, προσδίδει τιμωρητικό χαρακτήρα στην εναλλακτική θητεία (συνολικής διάρκειας 30 μηνών, η οποία μπορεί να μειωθεί στους 23 μήνες, με απόφαση Υπουργού) και δυσκολεύει το χαρακτηρισμό κάποιου ως αντιρρησία συνείδησης, προσπαθώντας, ουσιαστικά, να ακυρώσει τη δυνατότητά του για εναλλακτική. Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης προβλέπεται ρητά από διεθνή κείμενα και η άσκηση του δεν μπορεί να συνδέεται με διορισμένες επιτροπές του Υπουργείου Άμυνας, στρατιωτικά δικαστήρια ή γραφειοκρατικά εμπόδια που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

«Η Ελλάδα συνεχίζει με επιδεικτικό τρόπο να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης, αψηφώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς συστάσεις. Είναι ανέκαθεν η πιο γνωστή χώρα στην Ε.Ε. για τις επανειλημμένες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης. Άλλη μια φορά, με αφορμή την 15η Μαΐου, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ελλάδα να σεβαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης και να πάψει επιτέλους τις διώξεις εναντίον τους, οι οποίες φέρνουν τη χώρα στη δυσμενή θέση να κινδυνεύει να αποτελέσει θλιβερή εξαίρεση φυλάκισης κρατούμενου συνείδησης της Ε.Ε.» δήλωσε η Κατερίνα Καπερναράκου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι “για δημοκρατικά κράτη που σέβονται τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ο σεβασμός για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης δεν μπορεί να θεωρείται έλασσον ζήτημα, ξεκομμένο από τη δεσπόζουσα τάση προστασίας και προώθησης, σε διεθνές επίπεδο, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” (“Αντίρρηση συνείδησης στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία”, Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ιούνιος 2002).

Με τις συνεχείς διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις διώξεις των Δημήτρη Σωτηρόπουλου και Λάζαρου Πετρομελίδη, η Ελλάδα παραβιάζει, εκτός των άλλων, και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα, για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αντίρρηση Συνείδησης, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας θα πραγματοποιήσουν συμβολικό δρώμενο την Παρασκευή 15 Μαΐου, ώρα 12:00-13:00, στο Σύνταγμα.

Share This