fbpx

EurogroupΔήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σχετικά με τις διαδοχικές συναντήσεις εν όψει της συνόδου κορυφής της 30ης Ιανουαρίου

«Εν μέσω έντονης κακοφωνίας και με φόντο τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ίδρυσή της, πορεύεται η ΕΕ προς τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 30 Ιανουαρίου, χωρίς όμως τίποτε να προδικάζει ότι αυτή θα σηματοδοτήσει ριζική αλλαγή στη μέχρι σήμερα ρότα της.

Μπορεί η καγκελάριος Μέρκελ να πολλαπλασιάζει τις συναντήσεις της στο Βερολίνο – την Κυριακή με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τη Δευτέρα με τους Μπαρόζο και Βαν Ρομπέι, την Πέμπτη με τον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι – ωστόσο αυτή η κινητικότητα να προμηνύει κάτι θετικό για τους λαούς καθώς δεν αλλάζει ένα βασικό δεδομένο. Αυτό της εμμονής του Βερολίνου, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στη στρεβλή προσέγγιση της συστημικής κρίσης. Στη λιτότητα που τροφοδοτεί την ύφεση και βαθαίνει το χρέος – στο φαύλο κύκλο που βιώνει πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, η ελληνική, η οποία φτωχοποιείται με πρωτόγνωρα ραγδαίους ρυθμούς.

Και η διαφαινόμενη «επιτυχία» των διαπραγματεύσεων για το PSI +, την οποία είναι βέβαιο ότι θα μας εμφανίσουν – ξανά – ως «εθνικό κατόρθωμα», όπως τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ή εκείνη της 26ης Οκτωβρίου, θα βαθύνει κι άλλο την τραγωδία που βιώνει σήμερα η Ελλάδα.

Η χρεοκοπία της κοινωνίας, το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και η παράδοση στις ορέξεις των πιστωτών μας, τα οποία προβλέπονται από τη νέα Δανειακή σύμβαση, που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση Παπαδήμου, στοχεύουν να βάλουν τους τίτλους τέλους για τις επόμενες γενιές.

Μόνο η αντίστασή μας και η εναλλακτική πολιτική της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης μπορούν να βάλουν τέλος στα σχέδια αυτά».

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝ, 24/1/2012

Share This